Σκουπίδια από Κυκλάδες, σκουπίδια από Τουρκία, σκουπίδια σε ακτές και σε βυθούς και το ΙΤΕ ψάχνει λύσεις σε Παχειά Άμμο και Καβούσι


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

φωτογραφία από παραλία κοντά στη γέφυρα ΦρουζήH δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση προγράμματος για τη Διερεύνηση Ανάπτυξης Τουριστικών Παράκτιων Παρεμβάσεων, επιστημονικό έργο που υλοποιεί το ΙΤΕ με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Παχειά Άμμο, μετά από αντίστοιχή εκδήλωση που είχε γίνει προ ημερών στη διπλανή κοινότητα Καβουσίου.

Στην παρουσίαση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από τον Δρ. Νίκο Καμπάνη – Διευθυντή Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.), τον Γιώργο Αλεξανδράκη – Ερευνητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου (Ι.Τ.Ε), την Ελισάβετ Μαργιούλα – Τοπογράφο Μηχανικό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και τον Γιώργο Ασπραδάκη, αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Ιεράπετρας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι στο βυθό και τις ακτές όλου του βόρειου μετώπου του Δήμου Ιεράπετρας, από τη γέφυρα Φρουζή έως και τη Μαλαύρα.

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αποτυπωθεί με λεπτομέρεια η μορφολογία του βυθού και των ακτών με στόχο να υπάρξουν δράσεις για την πρόληψη της διάβρωσης των ακτών αλλά και να προταθούν λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σχεδόν σε όλο το παραπάνω παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα στην Παχειά Άμμο.

Η «εκτροπή» των θαλάσσιων ρευμάτων με σκοπό τα σκουπίδια να μεταφέρονται σε άλλα σημεία, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο είχε αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Ανδρουλάκης το οποίο όμως για να συμβεί θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες σε ένα πολύ ευρύτερο μέτωπο του βόρειο παραλιακού μετώπου του Λασιθίου κάτι το οποίο είναι στο σχεδιασμό της αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Στη χθεσινή παρουσίαση όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Γ. Ραπάνης φάνηκε πως οι ακτές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης, ενώ και η κατάσταση με τα σκουπίδια απαιτεί λύσεις.

Όπως φάνηκε πέρα από τις ακτές και ο βυθός της θάλασσας έχει μεγάλους όγκους πλαστικών σκουπιδιών, ενώ στην παρουσίαση έγινε η εκτίμηση πως περίπου το 50% από αυτά έρχονται από τα νησιά των Κυκλάδων, ένα 10% από τη δυτική Κρήτη και το υπόλοιπο 40% προέρχεται από όλη την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία, με τον πρόεδρο της κοινότητας να επιβεβαιώνει πως και ο ίδιος βρίσκει αρκετά πλαστικά από τουρκικά προϊόντα.

12

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.