Σητεία: Αγωνιούν μετά την κατάρρευση τοιχίου σε δημοτικό σχολείο


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Θέμα χρόνου να αποκατασταθεί η ζημιά λέει ο Δήμαρχος

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εκπαιδευτικοί και γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας εξαιτίας της κατάρρευσης τοιχίου εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας και το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο του σχολείου.

Ευτυχές το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση σε υπουργείο Παιδείας , Περιφέρεια Κρήτης αλλά και Δήμο Σητείας, αυτό που προέχει είναι να γίνει άμεσος έλεγχος για τη στατικότητα του κτηρίου του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας και να υπάρξει έσμευση για υλοποίηση μόνιμων λύσεων.

«Δεν μπορεί κάθε φορά να τρέμει το φυλλοκάρδι εκπαιδευτικών , γονέων και μαθητών μη τυχόν και  συμβεί κάποιο ατύχημα είτε από δυνατή βροχόπτωση είτε από έναν σεισμό, μια και  δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος στο σχολείο εδώ και χρόνια.

Οι μαθητές περνούν 6 ώρες και πάνω κάθε μέρα στον χώρο του σχολείου και πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή τους για να διευκολύνεται απρόσκοπτα  η εκπαιδευτική διαδικασία».

«Ο χώρος έχει καθαριστεί και η αποκατάσταση της ζημιάς είναι θέμα ημερών και σίγουρα πριν επιστρέψουν δάσκαλοι και μαθητές στα θρανία τους, μετά και την προσωρινή αναστολή του σχολείου τους .

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν οι σχετικές μελέτες και από εκεί και μετά θα αρχίσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου , δίνοντας και ένα τέλος έτσι στην αγωνία εκπαιδευτικών, δασκάλων και μαθητών».

Στο ψήφισμα που υπογράφουν ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας αλλά και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ», αναφέρεται μεταξύ άλλων :»Στο 2ο Δημοτικό σχολείο στεγάζονται 200 παιδιά μέσα σ` ένα παλιό κτήριο με πολλά προβλήματα σε υποδομές: αίθουσες μικρές, αίθουσες υπόγειες  χωρίς  έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων κ. ά .

Κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και κάποιο  πρόβλημα  που η κάθε διεύθυνση προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Μια τα ταβάνια να στάζουν, μια οι σοβάδες να πέφτουν, άλλοτε να πλημμυρίζουν οι αίθουσες διδασκαλίας που λειτουργούν στα υπόγεια .

Εδώ και δυο τρία χρόνια  το συγκεκριμένο  τοιχίο του προαυλίου είχε αρχίσει  να παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης, όπως πέτρες που έπεφταν από την εξωτερική πλευρά και κομμάτια από τα μπεντένια που ξεκολλούσαν στην εσωτερική πλευρά  μέσα στην αυλή. Μετά από αίτημα της τότε διευθύντριας έγιναν  κάποιες πρόχειρες επισκευές από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου χωρίς όμως να ελεγχθεί η στατικότητα της αυλής που εφαπτόταν με το τοιχίο.

Από το 1998 υπάρχουν αιτήματα της εκάστοτε διεύθυνσης του σχολείου για το συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς ποτέ όμως να δίνεται μια μόνιμη λύση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, παρά γίνονταν παρεμβάσεις –μπαλώματα.

Σημειωτέον ότι το 2020  εστάλησαν τέσσερα αιτήματα από τον Ιανουάριο έως τον  Νοέμβριο αναφορικά με το εν λόγω τοιχίο, επειδή στο σημείο εκείνο είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται και πάλι ρωγμές και καθίζηση της αυλής, ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν άφηναν τα παιδιά να προσεγγίσουν καθόλου  το σημείο αυτό.

Έτσι φτάσαμε στο  συμβάν της κατάρρευσης του τοιχίου (10/11/2020) και ευτυχώς λόγω της καραντίνας και των καιρικών συνθηκών δε θρηνήσαμε θύματα.

Τα σχολικά κτήρια ανήκουν στην ευθύνη του Δήμου που είναι ο καθ` ύλην αρμόδιος για τη συντήρηση και επισκευή τους.

Δεν μπορεί κάθε φορά να τρέμει το φυλλοκάρδι εκπαιδευτικών , γονέων και μαθητών μη τυχόν και  συμβεί κάποιο ατύχημα είτε από δυνατή βροχόπτωση είτε από έναν σεισμό, μια και  δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος στο σχολείο εδώ και χρόνια.

Οι μαθητές περνούν 6 ώρες και πάνω κάθε μέρα στον χώρο του σχολείου και πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιεινή τους για να διευκολύνεται απρόσκοπτα  η εκπαιδευτική διαδικασία.

Απαιτούμε :

  • Να γίνει άμεσος έλεγχος για την καταλληλότητα και την στατικότητα της αυλής σε όλο της το εύρος περιμετρικά του τοιχίου, καθώς  επίσης και των  βορειοανατολικών τοιχίων  που περιφράσσουν τον κήπο.
  • Να ελεγχθούν τα υπόγεια που συνορεύουν με το τοιχίο, οι αίθουσες πάνω απ` αυτά καθώς και όλο το κτήριο.
  • Να δοθεί μόνιμη λύση στα κτηριακά προβλήματα του σχολείου.
  • Να διασφαλιστεί η ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών για την επιστροφή τους στο σχολείο.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα:

–              Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας

–              Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας

–              Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ».

neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.