Σημεία ομιλίας Ν. Βούτση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής


0
(0)

Τη σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των «ενισχύσεων προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Κυβέρνηση με την παράλληλη «μονοφωνική» προβολή της επικαιρότητας από τα Μέσα που εισπράττουν τη «μερίδα του λέοντος» αυτών των «ενισχύσεων» κατήγγειλε για μία ακόμα φορά ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Κοινοβούλιο.Συγκεκριμένα σε ομιλία του, σήμερα Πέμπτη 07 Μαΐου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου προσήλθε, μετά από αίτημα του Νίκου Βούτση, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας σε σχέση με την ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.

«Επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και ένα μήνα για τη διάθεση της «ενίσχυσης» των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος» τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη και αδιαφανή διάθεση των “ενισχύσεων” προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση χειραγωγώντας τα Μέσα Ενημέρωσης επιβάλλει «πλήρη σιωπή» με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η φωνή  κοινωνικών ομάδων και πολιτικών φορέων και απλώς να “προωθείται” μια παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και απόψεων που προέρχονται μόνο από κυβερνητικά στελέχη.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ:

 • Ανοχύρωτη η κοινωνία και η πολιτική δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις μπροστά στα φαινόμενα συνεχούς κυβερνητικής χειραγώγησης των ΜΜΕ και στη μη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των συνταγματικών εγγυήσεων για την ενημέρωση και τον πλουραλισμό.
 • Σκανδαλώδης και αδιαφανής η διάθεση των «ενισχύσεων» προς τον Τύπο και τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα από την Κυβέρνηση.
 • Ευθεία και συνεχής παραβίαση των κανόνων και του Συντάγματος η Κυβερνητική ποδηγέτηση της Ενημέρωσης που επιβάλλει «πλήρη σιωπή» και απαράδεκτη «μονοφωνική» προβολή των Ειδήσεων στο όνομα της προσπάθειας χειραγώγησης των Μέσων.
 • Έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας κατά την κρίσιμη διάσταση του πολιτικού πλουραλισμού σε σχέση με την Ενημέρωση και την πληροφόρηση της κοινωνίας.
 • Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Γίνεται μία παρέλαση Υπουργών χωρίς μάλιστα να υπάρχουν δημοσιογράφοι για να υποβάλλουν ερωτήσεις. Γίνεται μία παρέλαση μηνυμάτων, διαγγελμάτων και από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει καμία κάλυψη, καμία μνεία, καμία συζήτηση στα Μέσα για να ακουστεί η φωνή όσων «υφίστανται» ή είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι σκάνδαλο.
 • Επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο καίριο ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και ένα μήνα για τη διάθεση της «ενίσχυσης» των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι σε πολλά Μέσα δεν έχουν δοθεί και δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα ενώ άλλα Μέσα θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ: https://www.facebook.com/nikos.voutsis.1/videos/1950871308381829/

Π.Σκουρλέτης: Κοινός εχθρός η πολιτική Μητσοτάκη για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους

Κοινός εχθρός η πολιτική Μητσοτάκη για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους

Η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λειτούργησε ως επιταχυντής της ύφεσης και την επιδεινώνει. Δημιουργούνται οι όροι μιας κοινής οπτικής για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5 και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Επιδεινώνει την ύφεση η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα για την οικονομία

«Τώρα παραδέχονται οι περισσότεροι ότι η ύφεση θα κινηθεί γύρω στο 10%. […] Προφανώς μιλάμε για μια καθολική ύφεση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και μέχρι τώρα, ακριβώς επειδή δεν υιοθέτησε τη λογική των οριζόντιων εμπροσθοβαρών μέτρων, ουσιαστικά λειτούργησε ως επιταχυντής και έχει προσθέσει επιπλέον μονάδες στην ύφεση. Την ύφεση δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, έχει σημασία όμως να την αναχαιτίσουμε, να ανακόψουμε τον ρυθμό της, να περιορίσουμε την τελική της έκταση και βεβαίως αυτό να γίνει με τον πιο δίκαιο και κοινωνικά ισόρροπο τρόπο, όσο μπορεί να μιλάει κανείς για δικαιοσύνη σε συνθήκες ύφεσης».

Δεν είναι ένας λάθος χειρισμός της κυβέρνησης, αλλά ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα

«Δεν είναι μια λάθος εκτίμηση της κυβέρνησης, ένας λάθος χειρισμός. Η πολιτική της εμπεριέχει και μια αντίληψη για το πώς βλέπει τα πράγματα από εδώ και πέρα. Αυτό που ονομάζουμε “ευκαιρία” της ύφεσης για να υπάρξουν αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις και ένα άλλο τοπίο στην οικονομία. Αυτό συμπυκνώνεται στη φράση “κρατάω καύσιμα”. Άρα, δεν δίνω πόρους για να στηρίξω τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας τώρα -κάτι που για τα μακροοικονομικά μεγέθη σημαίνει μικρότερη ύφεση-  αφήνω το πράγμα να δουλέψει ολίγον ανεξέλεγκτα για να πετάξει εκτός αγοράς τα “κουφάρια” που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, τους αδύναμους κρίκους, έτσι ώστε κάποιοι λίγοι και ισχυροί να μοιραστούν την, έστω, μικρότερη πίτα, αλλά να δυναμώσουν τη θέση τους».

Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έχουν κοινά συμφέροντα στο νέο σκηνικό της οικονομίας

«Δημιουργούνται οι όροι μιας κοινής οπτικής του μεγαλύτερου κομματιού της μισθωτής εργασίας με αυτό το “πέλαγος” των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ένα νέο σκηνικό, με κοινό συμφέρον πια, σε σχέση με το πώς πρέπει να βλέπουν και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την ύφεση που έρχεται».

Προωθείται μια πολιτική σχεδιασμένη προ κρίσης, η οποία αποδυναμώνει τον ρόλο του δημοσίου, που φάνηκε πόσο κρίσιμος είναι

«Βλέπουμε μια εμμονικότητα σε ό,τι υποστήριζε η κυβέρνηση και την αδυναμία της να παρακολουθήσει τους διεθνείς προβληματισμούς με αφορμή την ιστορία της υγειονομικής κρίσης. Ό,τι σχεδίαζε από πριν και είχε αρχίσει να υλοποιεί ως έναν βαθμό, μέσα από νομοσχέδια που έγιναν νόμοι αργότερα, το αναπτυξιακό, το εργασιακό, κάνει και τώρα, με την ίδια ακριβώς λογική κινείται. Το λέω αυτό όχι μόνο στη βάση του δεδομένου της ύφεσης, αλλά και με βάση το πολιτικό συμπέρασμα για την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν κάποιες μεγάλες κρίσεις, είτε η κλιματική, είτε η υγειονομική, είτε και η ύφεση, με ουσιαστική και δραστική παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Αυτό δεν υπάρχει εδώ, είδαμε στο περιβάλλον ακριβώς το αντίθετο. Πως θα πάρουμε εξουσία από το δημόσιο και θα τη δώσουμε σε ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι ουσιαστικά θα υπηρετούν την οπτική των επενδύσεων αγνοώντας οποιαδήποτε περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτός ο νόμος μας βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. […] Κινούνται ακάθεκτα σε αυτό που γνωρίζουν, κάτι που σημαίνει όσο το δυνατό μικρότερο δημόσιο, αλλά και όσο το δυνατό πιο παρεμβατικό στα ζητήματα της καταστολής, του ελέγχου, του αυταρχισμού».

Επικίνδυνες οι αντιλήψεις που βλέπουν παντού “άβατα”, ως πρόσχημα για αστυνομοκρατία

«Την αυτοπειθαρχία εκ μέρους των πολιτών μπροστά στον κορονοϊό την μεταφράζει η κυβέρνηση ως μια νέου τύπου οργάνωση της κοινωνίας. Δείτε αυτό που συνέβη στην  Αγία Παρασκευή. Προφανώς κανείς δεν λέει να μην υπάρχουν συστάσεις και προς τους νέους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης κάτω από τις νέες συνθήκες. […] Η συγκεκριμένη πλατεία, μόλις ανοίξει ο καιρός και μέχρι το φθινόπωρο, μαζεύει παιδιά από την ευρύτερη περιοχή και άρχισαν να λένε όλες αυτές τις ιστορίες περί “άβατου”. Κι εκεί άβατο και εδώ άβατο, τελικά που είναι άβατο; Φαίνεται ότι από τα Εξάρχεια το έχουμε εξαγάγει παντού. Αυτές είναι επικίνδυνες αντιλήψεις, οι οποίες δυστυχώς αναπαράγονται και από τα ΜΜΕ και ίσως προϊδεάζουν για το τι τύπου κοινωνία σκέφτονται, δηλαδή ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε μια συνεχή παρουσία των δυνάμεων καταστολής».

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία στη MARFIN η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κλίμα

«Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ακατανόητο είναι, όχι η δικαιολογημένη αναφορά στα δέκα χρόνια από τη MARFIN, αλλά το να επιχειρηθεί με αφορμή τα δέκα χρόνια να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Τι ακριβώς; Ότι κινδυνεύουμε από κάτι σήμερα; Βεβαίως τιμάμε, όπως και τότε τιμήσαμε του τρεις αδικοχαμένους τραπεζοϋπάλληλους. Και τότε, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, είχε καταδικάσει τα συγκεκριμένα γεγονότα. Βεβαίως, εμείς τα διαχωρίσαμε από τους τότε, απόλυτα δικαιολογημένους, αγώνες. Και θυμίσαμε χθες στην ανακοίνωσή μας, ότι τότε πάλι πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειές του, να ανακαλύψει τους πραγματικούς ενόχους. Ελπίζω να μην υποπέσουν οι σημερινοί διοικούντες σε αυτά τα τραγελαφικά που είχαμε ακούσει από επώνυμα χείλη υπουργών της τότε  κυβέρνησης, ότι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση. Αναφέρομαι στον κ. Πάγκαλο. […] Ίσως κάτι να βλέπουν, κάτι να φοβούνται και να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο για να τον τρομοκρατήσουν».

Οι περιπτώσεις του Γρηγορόπουλου και του Τεμπονέρα είναι επίσης άξιες επετειακών αναφορών

«Αν θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί να αναφέρει κάθε χρόνο μια επέτειο, θα ήταν αυτή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Που αποτέλεσε ένα σταθμό για τα δημόσια πράγματα και που συγκλόνισε εκείνες τις μέρες το σύνολο, όχι μόνο της αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά απ΄ άκρου εις άκρον την Ελλάδα. Δεν υποτιμώ  καθόλου το γεγονός και την αναγκαιότητα της αναφοράς σε ό,τι συνέβη τότε στη MARFIN. Ήταν τραγικό και το θυμόμαστε όλοι. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε είναι αυτή την επιλεκτική ευαισθησία, την οποία πρέπει να τη δείχνουμε και σε μία σειρά άλλες περιπτώσεις. Θα μπορούσε, λοιπόν, να πει κανείς ότι θα έπρεπε από πιο επίσημα χείλη να θυμόμαστε τον Τεμπονέρα. Ο οποίος έπεσε κι αυτός θύμα μιας εντελώς διχαστικής λογικής και μιας πρακτικής τραμπούκων».

 • Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ https://bit.ly/3flFy8C

Ο.Γεροβασίλη: Αν αποσυνδέσεις τη Νέα Δημοκρατία, σου μένουν καταστολή, πελατειακές σχέσεις κ’ εμμονικός νεοφιλελευθερισμός. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις

Κύρια Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στο Kontra Channel

[06.05.20]

Η καταστολή δεν είναι η απάντηση στη νεολαία. Υπάρχει και η δύναμη της πειθούς. Η κυβέρνηση επιλέγει το πρώτο.

Είναι προφανές ότι η πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει όταν απειλείται η υγεία και όταν παραβιάζονται τα μέτρα σε αυτή τη φάση της επιδημίας.  Απαράδεκτες οι επιθετικές προς τους πολίτες δηλώσεις του Δημάρχου της Αγ. Παρασκευής.  Ακολούθησε η κυβέρνηση η οποία έχει την πολιτική ότι όλα πατάσσονται με χρήση βίας.  Δεν είναι αυτή η απάντηση  απέναντι σε νεολαίους οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τα μέτρα, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες είναι κλεισμένοι. Τα Ματ και τα χημικά δεν αποτελούν ούτε απάντηση ούτε λύση.   Και ο Δήμος μπορεί να παρέμβει.  Και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να το διαχειριστεί διαφορετικά. Τρόποι υπάρχουν, όμως έχουμε συνηθίσει από την πλευρά της κυβέρνησης όταν κάτι δεν πάει καλά να χρησιμοποιείται η άμεση καταστολή.  Δε συμφωνώ με την ύπαρξη τόσο πυκνών συγκεντρώσεων αυτές τις ημέρες, αλλά δε συμφωνώ με αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προσεγγίσει κανείς νέους ανθρώπους, ειδικά μετά από τη συνθήκη μίας μεγάλης περιόδου εγκλεισμού.  Υπάρχει και οφείλει να υπάρχει η δύναμη της πειθούς.

Όταν ξένοι δεξιοί ηγέτες εξ ανάγκης αναθεωρούν υπέρ του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας ο κ. Μητσοτάκης εξ επιλογής αδρανεί!

Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων ακολουθήσαμε πιστά όλοι και όλες τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, ως οφείλαμε και ως είναι αυτονόητο.  Το ότι τα μέτρα πέτυχαν οφείλεται βεβαίως και στη δράση και στη στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ως υπεύθυνη στάση απέναντι σε μία επιδημία.

Ανάλογα, ως οφείλαμε και ως είναι επίσης αυτονόητο βάλαμε τις  ενστάσεις μας όπου σημειώθηκαν παλινωδίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα στο άνοιγμα σχολείων, στα ζητήματα της χρήσης μάσκας και των μέσων ατομικής προστασίας κ.ο.κ. Όμως η μεγάλη μας ένσταση είναι στο ζήτημα του δημοσίου συστήματος υγείας. Παρότι ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι μετανόησε για την άποψη που είχε για  αυτό δεν είδαμε να ακολουθείται με πράξεις.  Δεν υπήρξε μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε αυτό ευνόητο είναι ότι θα αντιπολιτευτούμε και το έχουμε κάνει με προτάσεις.

Έως ότου βρεθεί εμβόλιο ή δραστική θεραπεία για τον ιό αυτά θα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Το ΕΣΥ πρέπει να θωρακιστεί χτες! Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση. Οι διαγωνισμοί μόνιμων προσλήψεων που ήταν σε εξέλιξη σταμάτησαν λόγω  των ιδεοληψιών της κυβέρνησης η οποία θεωρεί το δημόσιο σύστημα υγείας εχθρό του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι, σε άλλες χώρες, άνθρωποι της ίδιας ιδεολογίας με τον κ. Μητσοτάκη αναθεωρούν υπερ του κοινωνικού κράτους και συστήματος υγείας.  Το κάνουν βεβαίως, εξ ανάγκης της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης όμως επιλέγει απλώς να το λέει χωρίς να το κάνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας κινείται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή- Η  ΝΔ επιχειρεί νέο επικοινωνιακό τερτίπι και αναζητεί διχαστικά αφηγήματα- Ο τότε και τώρα υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Το τραγικό γεγονός στη Μαρφίν, το οποίο συνέβη πριν 10 χρόνια μας βρήκε όλους να το καταδικάζουμε από την πρώτη στιγμή όπως και κάθε ενέργεια που δρα ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.  Το καταδικάσαμε και το καταδικάζουμε και η μνήμη δεν έχει σβήσει.  Από την άλλη σήμερα βλέπουμε κινήσεις επικοινωνιακού τύπου. Βεβαίως θα πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να υπάρξει δικαίωση των θυμάτων.  Θυμίζω ότι  υπουργός τότε ήταν ο κ. Χρυσοχοϊδης. Υπουργός σήμερα είναι και πάλι ο κ. Χρυσοχοϊδης.  Ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη τότε.

Ο Μητσοτάκης πάλι δε χάνει την ευκαιρία να δείξει πόσο συναινετικός είναι και πόσο ομόθυμα θέλει να κινείται στη χώρα μας. Βεβαίως αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκτιμά ότι η εικόνα ευνοεί το προφίλ του και όχι στα πραγματικά επίδικα.

Δηλώσαμε τότε δηλώνουμε και τώρα ότι είμαστε ενάντια σε πράξεις βίας που κινούνται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή ως ύψιστο αγαθό. Όποιος θέλει να δει, βλέπει. Η κυβέρνηση πάλι συνηθίζει να βλέπει ό,τι θέλει και να αποστρέφει το βλέμμα σε ό,τι δεν την εξυπηρετεί, ή σε ό,τι θέλει ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως νέο διχαστικό αφήγημα.

Η μεσαία τάξη γίνεται έρμαιο του οικονομικού δαρβινισμού μιας κυβέρνησης που προχωρά βλέποντας και κάνοντας

Η τραγική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών του κ. Ζαβού, ότι δεν θα κατευθυνθεί ρευστότητα σε επιχειρήσεις ζόμπι, λέει την αλήθεια. Με τον αέρα μίας μιντιακής υπεροπλίας υπουργοί και στελέχη προβαίνουν συχνά σε ωμές και κυνικές δηλώσεις. Η δήλωση Ζαβού αποτυπώνει ενδεχομένως ό,τι έχει στο πίσω μέρους του μυαλού της η κυβέρνηση: Προχωράμε βλέποντας και κάνοντας και στο τέλος ενισχύουμε όποιον επιβιώσει. Αυτό το έχουμε επισημάνει εξαρχής όταν είδαμε ότι αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις της για την ύφεση στη χώρα. Από το 0% πήγε στο 2-3%,  κατόπιν, την περασμένη Πέμπτη στο 4.7%,  την Κυριακή στο δυσμενές κυβερνητικό σενάριο 7,9%, τη Δευτέρα στο 10% δια στόματος Μητσοτάκη ενώ σήμερα η Κομισιόν μίλησε για 9.7%. Όλη αυτή η παλινωδία και διαρκής αναθεώρηση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης που έρχεται και ως φαίνεται θα είναι τεράστια. Και βεβαίως σε χώρες όπου ο Τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας  οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα (όπως και η Ισπανία, η Ιταλία)

Υπάρχει βεβαίως πρόβλημα παγκοσμίως.  Όμως δεν είναι νομοτέλεια το τι θα συμβεί στην κάθε χώρα. Και εδώ θα κριθεί η κάθε κυβέρνηση και βεβαίως και η ελληνική. Ως προς το τι μέτρα παίρνεις ώστε να περιορίσεις το ρυθμό ύφεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει εγκαίρως με το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας  (λόγω του μαξιλαριού των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία) ώστε να χρησιμοποιηθεί μέρος και όχι όλο σε στοχευμένες δράσεις και εμπροσθοβαρείς ώστε να περιοριστεί η ύφεση. Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχεδιασμό και χωρίς εκτιμήσεις. Άρα ωθείται κανείς στο συμπέρασμα ότι με το βλέποντας και κάνοντας η κυβέρνηση επιτρέπει να συμβεί ο αφανισμός της μεσαίας τάξης. Οι πράξεις της κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις προεκλογικές διακηρύξεις περί των μεσαίων στρωμάτων.

Ανδρ. Ξανθός: Δεν διαπιστώνουμε μόνο εμείς την ασυνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας”

Δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δωρεές και τα στοιχεία ενίσχυσης του ΕΣΥ και παρακαλώ για την προώθησή της στα μέσα

 Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε σήμερα τις δωρεές που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και Κράτη , για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας. Είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του,  ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού. Είναι θετικό επίσης ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών. Σε αντίθεση με την επίμονη άρνηση του να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο το δημόσιο έλεγχο και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και αμεροληψίας στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που αφορούν έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις προσωπικού λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αν ο κ.Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες».

Είπε όμως και κάτι άλλο ο Υπουργός. Ότι «είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία  και να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για το μέλλον». Μόνο που αυτό δεν γίνεται χωρίς σοβαρή επένδυση μόνιμου χαρακτήρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η οποία  θα καλύπτει παλιές και νέες υγειονομικές ανάγκες με αξιόπιστο τρόπο. Και φυσικά αυτό απαιτεί επιπλέον πόρους. Εδώ όμως  η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία  από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες  στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν  στο 1,1%  των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4% .

Τώρα λοιπόν ο ΠΟΥ και η ΕΕ αναδεικνύουν  αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή . Ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε  σταθερό   και μόνιμο τρόπο  και  με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο Πρωθυπουργός ότι «έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»!

Για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ όπως αυτό που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση  1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους  της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ).

Σ. Φάμελλος: Η αποχώρηση ήταν μία ήπια αντίδραση μπροστά στο κοινοβουλευτικό και οικολογικό πραξικόπημα

Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

 Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των επιστημονικών και Ανεξάρτητων Φορέων, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής και την εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση». Υποστήριξε ότι παρότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με πολλές ανακοινώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του νόμου, με τη WWF και την Greenpeace να μιλούν για περιβαλλοντικό έγκλημα, τη συλλογή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) υπογραφών για την απόσυρσή του, αποφάσεις Συγκλήτων σχετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Γεωπονικό, Αιγαίου) αλλά και τμημάτων και τομέων (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας-Πολεοδομίας) που το χαρακτήρισαν απαράδεκτο, δεν αντιστοιχούσαν στο μέγεθος του πλήγματος που επιφέρει ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και πως θα μπορούσαν να είναι εντονότερες. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει εξ’ αρχής ότι δε θα νομιμοποιήσει αυτό το κοινοβουλευτικό και περιβαλλοντικό πραξικόπημα.

Στάθηκε στη συνέχεια, στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), παραθέτοντας στοιχεία για το πλαίσιο προστασίας τους τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2017, κατέθεσε στην Ευρώπη τον τελικό κατάλογο με τις Περιοχές Προστασίας, στη βάση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προχώρησε στη χρηματοδότηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας, να τεθούν κανόνες με βάση τις ανάγκες του οικοσυστήματος και να κλείσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που άνοιξε το 2014.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ψηφίστηκε ο νόμος για τους ΦΔΠΠ, 400 θέσεις εργασίας εντάχθηκαν στον προγραμματισμό προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, συντάχθηκαν οι κανονισμοί και τα οργανογράμματα, διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή των ΦΔΠΠ και ορίστηκαν οι Διοικήσεις τους. Η πρώτη κίνηση του κυρίου Χατζηδάκη, όταν ανέλαβε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ήταν να αφήσει τους ΦΔΠΠ χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να βασίζεται σε εθελοντές. Τώρα ουσιαστικά κλείνει τους ΦΔΠΠ σε όλη την Ελλάδα. Καταργεί τις Διοικήσεις όπου συμμετείχαν τοπικοί φορείς, αντικαθιστά την αποκεντρωτική μορφή Διοίκησης με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με τη δημιουργία ενός φορέα, εκτός του ΥΠΕΝ και μάλιστα εκτός της Διεύθυνσης Βιοποικιλότητας του Υπουργείου. Στο νέο φορέα θα προΐστανται  ιδιώτες manager που θα διορίσει ο κύριος Χατζηδάκης, πιθανώς νέα γαλάζια golden boys, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το πλαίσιο προστασίας των Περιοχών Natura 2000.

Ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε το επιχείρημα της ΝΔ περί επιτάχυνσης επενδύσεων μέσω της νομοθετημένης αλλαγής της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης τονίζοντας ότι ο κος Χατζηδάκης παρουσιάζει ακραία περιστατικά, που είχαν προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ οι μεγάλες Στρατηγικές Επενδύσεις ακολουθούν ειδική οδό που διαρκεί λίγο χρόνο (στο Ελληνικό η αδειοδότηση έγινε σε λιγότερο από 6 μήνες) και έχουν συνταχθεί πρότυπες αδειοδοτήσεις και ηλεκτρονικό μητρώο για να επιταχύνονται τα μικρά και μεσαία έργα. Σχετικά με την επιτάχυνση της κανονικής διαδικασίας, αντιπρότεινε την πρόσληψη προσωπικού, επιστημόνων για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων και την ψηφιοποίηση μελετών και γνωμοδοτήσεων. Σε καμία περίπτωση όμως η κατάργηση της απαιτούμενης διαβούλευσης για διάφορα στάδια της αδειοδότησης, όπως και η επέκταση υφιστάμενων Αδειών Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), δεν αποτελούν εκσυγχρονισμό αλλά, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα όπως ανέφεραν το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη συζήτηση στη Βουλή και έρχονται σε αντίθεση με τη σύμβαση του Άαρχους και Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Για την επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ναρκοθετήσει τους δασικούς χάρτες, επισήμανε πως δεν μπορούν να ακυρώνονται σήμερα οι κυρωμένοι χάρτες (το 44% της ελληνικής επικράτειας) με την επίφαση των αντιρρήσεων, οι οποίες δεν αφορούν τους κυρωμένους χάρτες. Μοναδική λύση για τις αντιρρήσεις, όπως είπε, είναι η πρόσληψη των 550 δασολόγων και δασοπόνων, που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων και να εφαρμοστεί και η πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Σχολίασε ακόμη, ότι οι εξαιρέσεις που εισάγει η κυβέρνηση στους δασικούς χάρτες, κάνοντας τάχατες «χάρη» στους αγρότες μπορεί να οδηγήσει, βάσει Αποφάσεων του ΣτΕ  και σχολίων του Συνηγόρου του Πολίτη που θέτουν ζήτημα ασάφειας και ανεπαρκούς τεκμηρίωσης για χαρακτηρισμό εκτάσεων, σε αμφισβήτηση του κράτους δικαίους και σε απαιτήσεις στο μέλλον από το ΣτΕ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στάθηκε στη διάταξη για την αλλαγή χρήσεων γης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, που κατατέθηκε Παρασκευή μεσάνυχτα στη Βουλή και μετέτρεπε το κέντρο της πόλης σε ξενοδοχειούπολη, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν ενήμερο για μία τόσο σημαντική προωθούμενη αλλαγή, γεγονός που τελικά οδήγησε τον κύριο Χατζηδάκη να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την κριτική που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει και την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα στη ρύθμιση του νόμου του ΥΠΕΝ που καταργεί την έδρα του Πάρκου Αξιού και τη μεταφέρει, μαζί με το φορέα της Λίμνης Κερκίνη στον Λαγκαδά κάτι που συμβαίνει σε όλους τους φορείς της χώρας, από τη Δαδιά του Έβρου μέχρι τη Σαμαριά και από τα θαλάσσια πάρκα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου μέχρι τη Βάλια Κάλντα. Σημείωσε δε, ότι υπήρχε κοινή αντίδραση στο κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί η Νέα Δημοκρατία, αντί να πάει την Ελλάδα μπροστά, την γυρίζει στο παρελθόν, και επιβεβαίωσε ότι και στην Ευρώπη υπάρχει συμφωνία και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλδημοκρατικά και οικολογικά κόμματα για την Πράσινη Συμφωνία.

Σχετικά με τη διάταξη για την επέκταση του τέλους της πλαστικής σακούλας, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία επιβολής περιβαλλοντικού τέλους ξεκίνησε από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και η επέκτασή του αποτελεί το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει με αξιολόγηση των απολογιστικών στοιχείων της χρήσης πλαστικών σακουλών, που η κυβέρνηση και ο ΕΟΑΝ δεν έφερε, και με διαβούλευση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλέσει στη Βουλή, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρότεινε.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για την Marfin, υπογράμμισε ότι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο, όπως δυστυχώς κάνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουμε να ανοίξει πάλι ο φάκελος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν επιτέλους οι φυσικοί αυτουργοί και να αποζημιωθούν επιτέλους οι οικογένειες των θυμάτων, γιατί τα ίδια πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε την ευθύνη της τραγικής υπόθεσης έχουν και σήμερα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Ακολουθεί το βίντεο:

Γ. Ψυχογιός: Σταματήστε να ρίχνετε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης στο Πλαίσιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κύριος Ψυχογιός τόνισε ότι οι φορείς κατά τη δεύτερη συνεδρίαση στο σύνολό τους εντόπισαν περαιτέρω περικοπή δικαιωμάτων και εγγυήσεων για τους αιτούντες άσυλο.  Από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εντοπίσει εκπτώσεις στο κράτος δικαίου τις οποίες είχε αναδείξει και είχε ζητήσει να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του.

Ο τομεάρχης ανέδειξε το γεγονός ότι καταρρίπτεται το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι οι ευάλωτοι πρέπει να παραμένουν στα νησιά καθώς φάνηκε το τελευταίο διάστημα ότι ήταν δυνατή η μετακίνησης τους,  όπως έγινε λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την εξέλιξη της πανδημίας. Επισήμανε ότι η κοινή δήλωση είναι κείμενο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και ότι η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε ο,τι μπορούσε προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της χώρας.

Ο βουλευτής επανέλαβε ότι σε όλο το νομοσχέδιο είναι διάχυτη η πολιτική της αποτροπής και της γενικευμένης κράτησης  και η καταστρατήγηση των εγγυήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα επιφέρει κυρώσεις στο επόμενο διάστημα

Σε ότι αφορά την αιτίαση του εισηγητή της πλειοψηφίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μία πολιτική  προσέλκυσης προσφύγων και μεταναστών απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει αν είναι τελικά οι γεωπολιτικοί λόγοι ή κάποιος άλλος παράγοντας  που αναγκάζει τους ανθρώπους να φτάσουν στη χώρα μας.  Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει αν η αντίληψη της  περί φύλαξης συνόρων εμπεριέχει την αποτροπή στη θάλασσα, τις επαναπροωθήσεις και τις εξαφανίσεις ανθρώπων και τόνισε ότι αυτές οι αιτιάσεις αλλά και η λογική της ακραίας αποτροπής είναι επιζήμια για τη χώρα

Αναφορικά με τις διατάξεις που επιφέρουν περαιτέρω σύντμηση των προθεσμιών για την κατάθεση και εξέταση του αιτήματος ασύλου ή την προσφυγή σε δεύτερο βαθμό, σχολίασε καυστικά ότι σε λίγο θα έρθει διάταξη που θα προβλέπει προθεσμία δύο ημερών για την κατάθεση προσφυγής. Τόνισε ότι είναι σημαντικές οι εκπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου όσον αφορά τις εγγυήσεις που πρέπει να απολαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο όχι μόνο στις προθεσμίες, αλλά και στην καθαυτή πρόσβαση στο δικαίωμα αίτησης και δίκαιης εξέτασης. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει η πολιτεία σε ποια γλώσσα θα διενεργηθεί η προσωπική συνέντευξη.

Ο τομεάρχης κατέστησε σαφές ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να μειωθούν οι πραγματικοί χρόνοι εξέτασης του αιτήματος ασύλου όμως αυτό πρέπει να γίνει με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας ασύλου και όχι βέβαια με προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων αλλά και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και με την αφαίρεση τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν.

Ο κύριος Ψυχογιός ζήτησε διευκρινίσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο χρειάζεται το υπουργείο μετανάστευσης απόρρητα κονδύλια και επεσήμανε ότι η συσχέτιση των κονδυλίων αυτών με τη μείωση των ροών είναι ανατριχιαστική καθώς θυμίζει τις φαιδρότητες με τα πλωτά φράγματα που ευτυχώς ανακλήθηκαν αλλά τρομάζει η ιδέα ποιος άλλος παρόμοιος σχεδιασμός μπορεί να ελλοχεύει.  Όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια χειρίζονται από άλλες υπηρεσίες που δεν ανήκουν στο Υπουργείο όπως είναι το λιμενικό και η αστυνομία. Έχει σημασία όχι μόνο η νομιμότητα αλλά και η σκοπιμότητα αυτών των κονδυλίων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ Ψυχογιός αναφέρθηκε στα απαράδεκτα περιστατικά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Πέλλα, στην Κρήτη, στο Μεσολόγγι, στις Μουριές και στα Βρασνά, παλιότερα, όπου μία μικρή μειοψηφία ακροδεξιών στοιχείων και δήθεν αγανακτισμένων πολιτών αφήνεται να δρα ανενόχλητη και να τρομοκρατεί όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.  Σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση υπήρχε δυναμική παρέμβαση τόσο από τους τοπικούς βουλευτές όσο και από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που παρενέβαιναν αποτελεσματικά και εξηγούσαν ότι ο καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια είναι πρώτα από όλα ένδειξη αλληλεγγύης προς τις περιοχές των νησιών που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.  Η σημερινή κυβέρνηση από την εποχή που ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φροντίσει  να δηλητηριάσει την κοινωνία με μία προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για όλο αυτό που γίνεται. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που αυτός που είχε δημιουργήσει 28 δομές στην ενδοχώρα, είχε τοποθετήσει 25.000 ανθρώπους σε διαμερίσματα και 8.000 σε ξενοδοχεία και είχε φροντίσει για τη μετεγκατάσταση 22 χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δεν είναι δυνατόν επειδή γαλάζιοι αιρετοί αντιδρούν, να αγνοείται την απόφαση της ΚΕΔΕ που κάνει λόγο για καταμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν και από την πλευρά της Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την αναλογική κατανομή όχι μόνο στα λόγια αλλά, αν χρειαστεί και ζητηθεί, έμπρακτα με τα στελέχη και τους βουλευτές της γιατί ένα τέτοιο θα είναι προς όφελος και των ανθρώπων που θα μετεγκατασταθούν αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Ο τομεάρχης Κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, τα αντιδραστικά αντανακλαστικά που αναπτύσσονται δεν θα δημιουργήσουν μόνο προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά στο τέλος θα μας καταπιούν όλους. Διότι όσο μία Πολιτεία δεν δείχνει το δρόμο, δεν εγγυάται το κράτος δικαίου και την τήρηση της νομιμότητας, δεν προκρίνει την υλοποίηση μιας στρατηγικής που σέβεται τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και δεν εγγυάται τα δικαιώματα αλλά οπισθοχωρεί, τόσο δίνει χώρο στην ακροδεξιά λογική και σε αυτές τις φωνές που τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή και στο τέλος θα στραφούν απέναντι και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να υπάρχει τέτοια τροπή των πραγμάτων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι νερό στο μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής και πρέπει να τροποποιηθεί σε πολλά σημεία προκειμένου να τηρηθούν οι ελάχιστες δυνατές εγγυήσεις και η αξιοπρέπεια όλων.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Τα μέτρα που εξήγγειλε κακήν κακώς η κυβέρνηση για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά

Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας.

Η κυρία Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει «να αυτορυθμιστεί η αγορά», όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης.

Έφη Αχτσιόγλου: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών

Τα στοιχεία του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” έδειξαν τον χειρότερο Απρίλιο όλων των εποχών, μετά τον χειρότερο Μάρτιο όλων των εποχών στην αγορά εργασίας. Οι δύο τελευταίοι μήνες είναι χειρότεροι και από τους αντίστοιχους μήνες του ζενίθ της ύφεσης τα έτη 2011-2012.

Την ίδια ώρα τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και την απασχόληση. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών ξεκίνησαν με θόρυβο. Το παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουμε την όξυνση της κρίσης κλείνει.

Γ. Δραγασάκης: «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπνέει ούτε σιγουριά ούτε εμπιστοσύνη»

Δήλωση του βουλευτή Δυτ. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την κυβερνητική οικονομική πολιτική

 Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στην Ελλάδα «η ύφεση θα έχει σχήμα V & η ανάκαμψη το 2021 θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη». Το «V», βέβαια, προϋποθέτει ότι όλοι όσοι έκλεισαν θα ξανανοίξουν, ότι όλοι όσοι απολύθηκαν θα προσληφθούν & ότι επενδύσεις που ακυρώθηκαν ή αναστάλθηκαν θα υλοποιηθούν. Όμως, αν οι της κυβέρνησης διάβαζαν την έρευνα που έκανε η ΓΣΕΒΕΕ ή αφουγκράζονταν έστω την κοινωνία, θα διαπίστωναν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης δεν εμπνέει ούτε σιγουριά ούτε εμπιστοσύνη. Ακριβώς γι’ αυτό ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δηλώνει ότι βάζει λουκέτο οριστικό & ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιβιώσει με λιγότερο προσωπικό, δηλαδή κάνοντας απολύσεις. Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους η κυβέρνηση την πραγματικότητα. Εκτός & αν πιστεύει ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να κλείσουν οι αδύναμοι που τώρα δεν τους ονομάζει πια «μεσαία τάξη» αλλά «ζόμπι» & μπαταχτσήδες.

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

Στις 14 Απριλίου απέστειλα, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια.

Σήμερα, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι – απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας.

Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Κ. Παπανάτσιου: «Η Κυβέρνηση δεν προστατεύει την εργασία, δεν ενισχύει την οικονομία, προστατεύει κι ενισχύει όμως συγκεκριμένους κι εκλεκτούς»

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών με αφορμή την ΠΝΠ της 1/5

 Στην τελευταία ΠΝΠ που κατατέθηκε την 1η Μαΐου η Κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που συμπληρώνουν προηγούμενες ρυθμίσεις, δείγμα της αποσπασματικής και χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και των επιπτώσεων που επιφέρει. Ειδικά στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών βλέπουμε ότι, στην πλειοψηφία τους, έχουν ως επίκεντρο μεγάλες επιχειρήσεις όπως αεροδρόμια, ιδιωτικές κλινικές, τυχερά παίγνια. Δυστυχώς, ο ίδιος ζήλος δεν επιδεικνύεται για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση δίνει τρίμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς κάποια πειστική εξήγηση, εκτός κι αν θεωρεί πως στο διάστημα των τριών μηνών θα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος και η ύφεση. Ίσως να θεωρεί ότι το σχέδιο – που δεν μας έχει περιγράψει ακόμα – θα έχει άμεση επίδραση! Βέβαια αν το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι σαν τις προβλέψεις της για την ύφεση – τον Μάρτη 0%, την προηγούμενη Πέμπτη 4,7%, την Κυριακή 7,9% και τη Δευτέρα 10% – τότε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ποντάρουμε σ΄ αυτό!

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται επίσης, ειδική ρύθμιση για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις σχετιζόμενες με την υγεία δραστηριότητες. Αξίζει να σταθούμε στην έκπτωση του clawback, με ποσοστό ανάλογο της πτώσης του τζίρου τους.

Τα χρήματα που θα στερηθεί ο ΕΟΠΥΥ από την έκπτωση αυτή, είναι χρήματα που κατευθύνονται στις αντίστοιχες αποζημιώσεις του φορέα προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία όμως εξαιρούνται από τη ρύθμιση! Με άλλα λόγια ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές υγείας, καταβάλλοντας λιγότερα στο Δημόσιο και ως συνέπεια χάνονται πόροι για τα Δημόσια Νοσοκομεία!

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Αυτή η ρύθμιση έρχεται ως φυσική συνέχεια του διπλασιασμού της αποζημίωσης από το Δημόσιο για τις ιδιωτικές κλίνες! Είναι υποκριτικό από πλευράς ΝΔ και ιδίως του Πρωθυπουργού, που όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει αλλάξει γνώμη για το ΕΣΥ, να ασκούνται πολιτικές ωφέλειας της ιδιωτικής υγείας εις βάρος της Δημόσιας.

Στη συνέχεια συναντάμε την εξάμηνη παράταση των οφειλών, που προκύπτουν από τις συμβάσεις παραχώρησης αεροδρομίων, χωρίς μάλιστα να τροποποιείται η σύμβαση παραχώρησης. Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει χείρα βοηθείας στις μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των αεροδρομίων, χωρίς καμία εγγύηση για την προστασία των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Περιπτώσεις δηλαδή, όπως της Swissport, η οποία απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους μ’ ένα απλό sms, είναι αναπόφευκτες. Για τη ΝΔ βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα!

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει σχέδιο. Δεν αξιοποίησε το χρόνο της καραντίνας και δεν ενίσχυσε ικανοποιητικά το σύστημα υγείας. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τοποθετούν τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στις πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύνολο εικοσιτεσσάρων χωρών.

Η οικονομία καταρρέει, η ύφεση είναι μπροστά μας και η Κομισιόν σημειώνει πως θα φτάσει στο 10%. Ποσοστό μεγαλύτερο και από τη χειρότερη ύφεση μέσα στη προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης (κοντά στο 9% το 2011)! Αυτό όμως που ενδιαφέρει τη ΝΔ, είναι να μετατρέψει κι αυτή τη κρίση σε ευκαιρία. Σε αυτό δεν μπορεί παρά να υπάρξει συστράτευση όλων μας για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση γνωρίζει τι έρχεται και έχει το know how από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι επίσης φανερό πια, πως έχει διαλέξει μεριά και αυτή δεν είναι με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει αύριο, Παρασκευή 8 Μαΐου στις 12:00, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα στήριξης.

Ερώτηση 47 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί στους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς παρά το ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες αντιμετώπισης του κορωνοϊού”

Ερώτηση κατέθεσαν  47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στ. Πέτσα με θέμα “Ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί στους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς παρά το ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες αντιμετώπισης του κορωνοϊού”
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), Αντώνη Γρηγορόπουλου, στο tvxs.gr  αποκαλύφθηκε ότι κανένας από τους 650 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για την προώθηση των ενημερωτικών μηνυμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ισχυρίζεται επιπλέον, ότι η Πολιτεία τους υποχρέωσε να μεταδίδουν τα σχετικά μηνύματα δωρεάν, παρά το γεγονός ότι διατίθενται 20 εκατ. ευρώ για την επ’ αμοιβή μετάδοση των μηνυμάτων και επιπρόσθετα έχουν χρηματοδοτηθεί 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
Με δεδομένα ότι: 

 • η κυβέρνηση ήδη διαθέτει πρακτικά χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τις καμπάνιες ενημέρωσης για τον κορωνοϊό
 • οι πολίτες της περιφέρειας επιλέγουν ως ένα από τα βασικά μέσα ενημέρωσης τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς
 •  οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία ενημερώνουν αντικειμενικά και χωρίς αντίστοιχες εξαρτήσεις από συμφέροντα που επιθυμούν την κατάργηση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας όπως συμβαίνει σε κεντρικά ΜΜΕ
 • οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτελούν ζωτικό κομμάτι της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας

Ερωτάται ο κύριος Υφυπουργός:
1. Πόσα από τα 20 εκατομμύρια που διατέθηκαν για την επικοινωνιακή καμπάνια και από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν στις Περιφέρειες για την μετάδοση των μηνυμάτων ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, δόθηκαν σε περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς;
2. Για ποιους λόγους οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους να μεταδίδουν αποκλειστικά δωρεάν μηνύματα τη στιγμή που άλλα μέσα αποφασίστηκε να τα μεταδίδουν έναντι αντιτίμου;
3. Ποιες εταιρίες έχουν αναλάβει την διαχείριση των ποσών που έχουν διατεθεί από τις Περιφέρειες και πώς διασφαλίζεται ότι τα  συγκεκριμένα κονδύλια δεν αξιοποιούνται για άλλους τελικά σκοπούς από αυτούς για τους οποίους διατίθενται;
4. Γιατί δεν τηρήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας που επιτάσσει η Δημοκρατία και γιατί δεν τέθηκαν κριτήρια κατανομής στα ποσά που έχουν διατεθεί ή πρόκειται να διατεθούν στα ΜΜΕ;
5. Η υποχρέωση δωρεάν προβολής των μηνυμάτων για τον κορωνοϊό ποια μέσα ενημέρωσης τελικά αφορούσε και ποια όχι;
6. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα λάβουν ουσιαστικές ενισχύσεις προκειμένου να επιβιώσουν και αυτής της οικονομικής κρίσης και θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους ιδίως σε ότι αφορά την ενημέρωση για τα τοπικά ζητήματα;

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.