«Σημαντικές παρενέργειες στο εισόδημα των αγροτών από την αύξηση του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία»


0
(0)

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, με την οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν σημαντικές παρενέργειες στο εισόδημα των αγροτών από την αύξηση του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία και ζητούν:

α) άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα και β) εφαρμογή μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τα υψηλά κόστη παραγωγής, σε συνδυασμό με την πανδημία, την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στη βελτίωσης των αποδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας  με άμεση συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Από τα βασικότερα στοιχεία που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής αποτελεί το κόστος ενέργειας και ειδικά το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργεια.  Όλα τα παραπάνω αποτελούν εξωγενείς, αρνητικούς, παράγοντες ανάπτυξης και εξέλιξης του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, κατατάσσοντας την σε αυτές με τα υψηλότερα κόστη καλλιέργειας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Σε αντίθεση, με άλλα κράτη της ΕΕ, στα οποία το κόστος  των  καυσίμων αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, στην χώρα μας το ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 10%.  Η διαφορά αυτή οφείλεται στον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου που ισχύεις την χώρα μας. Αν και η  Οδηγία 2003/96/ΕΚ επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να θεσπίσει μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούνται στη γεωργία,  την κτηνοτροφία  και τη δασοκομία αυτό δεν έχει γίνει με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο που να βοηθάει τον πρωτογενή τομέα. Την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει και η σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει σημειωθεί την τελευταία περίοδο και εξανεμίζει το εισόδημα των αγροτών, ειδικά σε μια περίοδο με καύσωνα και παρατεταμένη ξηρασία.  Η αξιοποίηση της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ γίνεται από άλλες ομοειδής παραγωγικά χώρες με αποτέλεσμα με την εφαρμογή π.χ. της παροχής αγροτικού πετρελαίου με ελάχιστο ειδικό φόρο (φθηνότερο) σε αντίθεση με την χώρα μας . που παραμένει μέσα στις δέκα χώρες με τις πιο υψηλές τιμές πώλησης πετρελαιοειδών.

Είναι προφανές ότι αυξήσεις στην ενέργεια συνθλίβουν τα εισοδήματα του  πρωτογενή τομέα αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον αυτές τις αυξήσεις στην ενέργεια.   Αυτό γιατί:

  • για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων μονοετών ή πολυετών καλλιεργειών, οι μηχανικές καλλιέργειες είναι προκαθορισμένες και οι απαιτήσεις σε καύσιμα είναι συγκεκριμένες ανά έτος
  • για τις κάθετες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες καλλιεργούν οι ίδιες εκτάσεις για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των ζωικών τους μονάδων , αλλά και για τους κτηνοτρόφους που προμηθεύονται από τρίτους ζωοτροφές, προκύπτει τεράστιο κόστος χορτοκοπής , περισυλλογής και μεταφοράς στις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.
  • οι μετακινήσεις των μελισσοσμηνών σε διαφορετικές περιοχές με σκοπό την βέλτιστη απόδοσή τους, απαιτούν και αυτές τεράστιες ποσότητες καυσίμων αφού οι προορισμοί είναι συγκεκριμένοι ανά εποχή και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά απομακρυσμένοι από τις μόνιμες κατοικίες των μελισσοκόμων.
  • για την δασοκομία, η μεταφορών των δασικών προϊόντων αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στον συγκεκριμένο κλάδο , αφού η μεταφορά τους σε αστικά κέντρα γίνεται ασύμφορη.
  • για την Αλιεία η μετακίνηση από και προς της περιοχές αλίευσης απαιτεί σημαντικές ποσότητες καυσίμων

Προκύπτει λοιπόν εύκολα το συμπέρασμα ότι σε όλους του κλάδους του πρωτογενή τομέα δημιουργείται τεράστια οικονομική επιβάρυνση λόγω των υψηλών φόρων κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα, οδεύοντας χονδρεμπόρους και καταναλωτές να αναζητήσουν οικονομικότερα προϊόντα από άλλες χώρες.

Δεδομένων των παραπάνω κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την μείωση του κόστους ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα πριν είναι αργά. Η θέσπιση μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με απώτερο σκοπό την οικονομική ενίσχυση του πολύπαθου πρωτογενή τομέα είναι ένα μέτρο που έχει μελετηθεί αρκετά και μπορεί άμεσα να εφαρμοσθεί.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί :

1) Προτίθεσθε να λάβετε μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα;

2) Προτίθεσθε άμεσα  με νομοθετική ρύθμιση να θέσετε σε εφαρμογή μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης.

Επαναλειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ για νέες δηλώσεις ή και διόρθωσης αρχικών

Με ερώτηση στα Υπουργεία  Εσωτερικών και Οικονομικών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ για νέες δηλώσεις ή και διόρθωσης αρχικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αν και κατά τη διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ υποβλήθηκαν συνολικά 2.754.563 δηλώσεις για επιφάνειες συνολικού εμβαδού περίπου 70.000 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος επιφάνειας ακινήτων που εξακολουθεί να παραμένει αδήλωτο ειδικά στην Ελληνική Περιφέρεια.

Η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας και οι πολίτες της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της, σε συνδυασμό με την αντικειμενική αδυναμία των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θέματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας (λογιστές, δικηγόροι, φοροτεχνικοί κλπ) -λόγω και της υπερφόρτωσης ή και διακοπής λειτουργίας των αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων κατά καιρούς-  επιβάλλουν την επαναλειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ για νέες δηλώσεις ή και διόρθωσης αρχικών.

Μάλιστα, πάρα πολλοί φορείς και δημόσιες υπηρεσίες καθημερινά γίνονται αποδέκτες εντονότατων παραπόνων από ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα, που δεν γνώριζαν και δεν επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυσαν μέχρι προσφάτως και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση περιουσίας, αν δεν καταβάλλουν υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα στους Δήμους.

Επιπλέον, υπάρχουν αρχικές δηλώσεις που χρήζουν διόρθωσης, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων είτε έχουν δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχουν στην Εφορία είτε επειδή δήλωσαν παλαιότερα τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτά δεν συμβαδίζουν με τα πραγματικά.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών προέβλεπε την πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους – πενταετείς, δεκαετείς ή εικοσαετείς – πριν από το 2020 και τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Επειδή η ΚΕΔΕ, οι Δήμοι, πολλοί φορείς αλλά και πολίτες ζητούν την επαναλειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων τόσο για νέες δηλώσεις όσο και διόρθωσης αρχικών

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθεστε και με ποιο χρονοδιάγραμμα να δώσετε εκ νέου την δυνατότητα αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων, με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ και μάλιστα χωρίς χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών, αναδρομικά και χωρίς προσαυξήσεις;

-Θα δώσετε τη δυνατότητα διόρθωσης αρχικών δηλώσεων και με ποιο τρόπο;

– Προτίθεστε σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ να πραγματοποιήσετε ενημερωτική καμπάνια βασισμένη στην αποστολή emails στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση όλοι οι ιδιοκτήτες που το επιθυμούν και δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση, εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης;».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.