ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Συναντήσεις ΚΟ με ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο κίνδυνος του πληθωρισμού και της ακρίβειας, η δύσκολη διαπραγμάτευση για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εκπροσώπους του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο προπαρασκευής της συνάντησης του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δομικά προβλήματα όπως το υψηλό εμπορικό έλλειμμα (παρά την αύξηση των εξαγωγών) και το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, αλλά και η πίεση που θα δεχθούν οι επιχειρήσεις από την συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ενέργειας επισημάνθηκαν ως σημεία προβληματισμού από τους επιστημονικούς φορείς , οι οποίοι επέμειναν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής επισημάνθηκε η ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από έναν νέο σχεδιασμό αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εκφράστηκε και η ανησυχία για πιθανές μόνιμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την πανδημική κρίση.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματεας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. Γιώργος Αρβανιτίδης, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών Κώστας Σκανδαλίδης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Κουτσούκος.

Εκ μέρους των επιστημονικών φορέων συμμετείχαν:

Από το ΚΕΠΕ: Ο πρόεδρος καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας και η υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων κ. Τσούμα

Από το ΙΟΒΕ: Ο διευθυντής καθηγητής κ. Νίκος Βέττας και ο επικεφαλής του τμήματος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής κ. Ντάντσεβ.

Από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ο πρόεδρος καθηγητής κ. Παναγιώτης Κορλίρας και ο προϊστάμενος μελετών κ. Παππάς.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κατάφερε ώστε ακόμα και πρωτοβουλίες που αφορούν «απάτητα βουνά» και θάλασσες με σκοπό να τεθούν όρια στην αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας να εξυπηρετούν επικοινωνιακούς και άλλους σχεδιασμούς.

Ειδικότερα, με τις προτάσεις αυτές:

  • Αναγνωρίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο που εφάρμοζε η Κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ήταν ανεπαρκές.
  • Προστατεύονται μόνο έξι συγκεκριμένα βουνά και όχι όλη η ελληνική επικράτεια αφήνοντας ανοιχτές «κερκόπορτες».
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ύπαρξης δασικών δρόμων για τη δασοπυρόσβεση όπως και των «ξεχασμένων» αντιπυρικών ζωνών.
  • Προκρίνεται επιλεκτική προστασία για «ορισμένες» παραλίες, η οποία είναι παραπλανητική εφόσον ήδη βρίσκονται καταπατημένα, περιφραγμένα και τσιμεντωμένα δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών ακόμα και στην Αττική.
  • Προαναγγέλλονται υπεράκτια αιολικά πάρκα που είναι πολύ διαφορετικό να κατασκευάζονται στην ανοιχτή θάλασσα ή σε σημεία που συνδέονται με την άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολύ διαφορετικό κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, τουριστικό και αλιευτικό ενδιαφέρον όπως οι Κυκλάδες.
  • Πως άραγε μπορούμε να εμπιστευτούμε μια Κυβέρνηση που ακόμα και στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) στη νότια Κρήτη με το κεδρόδασος, τους αμμόλοφους και τα σπάνια είδη ζωής, φαίνεται να δρομολογεί την κατασκευή ανεμογεννητριών και άλλων εγκαταστάσεων;

Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που γεννούν οι πολιτικές της και υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν για το περιβάλλον και την αειφορία.

Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΙΔΙ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ…

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι της χώρας είναι οικονομικό βαρίδι. Τίποτε άλλο…

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, για να χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους, δεν φορολόγησε τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεων την ώρα της καταβολής τους.

Έρχεται τώρα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και φορολογεί σε δόσεις, προβλέποντας και πρόστιμα!

Ένα χρόνο μετά την καταβολή τους και έξι χρόνια μετά τις παράνομες περικοπές, οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν 25% – 55% των αναδρομικών που έλαβαν!

Όχι με αυτοτελή φορολογικό συντελεστή 20%, συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, – όπως το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε κατ’ επανάληψη με σχετική τροπολογία –, αλλά με βάση την κλίμακα φορολογίας, όπως αυτή θα προκύψει, αφού τα αναδρομικά θα προστεθούν στα εισοδήματα του έτους καταβολής τους.

Ενημερώνουμε την Κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες.

Έχουν αξιοπρέπεια και έχουν προσφέρει πολλά χρόνια δουλειάς στην πατρίδα. Διεκδικούν το αυτονόητο: όταν το Κράτος περικόπτει παρανόμως τις συντάξεις και τα Δώρα του 2015 και επιστρέφει τις παράνομες περικοπές το Νοέμβριο του 2020, οφείλει, όπως εισπράττει με τόκο, να τα επιστρέφει εντόκως.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στοχοποιήσει το κοινωνικό κράτος και ειδικά τους συνταξιούχους, οι οποίοι για την Κυβέρνηση αποτελούν οικονομικό βαρίδι.

Είμαστε απέναντι. Ιδεολογικά και αξιακά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο κ. ΠΟΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Έχουμε καταδικάσει πάρα πολλές φορές τον κ. Πολάκη για όλες τις αντικοινοβουλευτικές του συμπεριφορές, αλλά και τις ακραίες θέσεις που έχει λάβει στο δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα για τον εμβολιασμό, που πληγώνουν τη δημόσια υγεία.

Βλέπουμε μία αγωνία της ΝΔ να συνδέει διαρκώς το Κίνημα Αλλαγής με τον κ. Πολάκη. Για να σώσει ο κ. Μητσοτάκης την αυτοδυναμία του, θα φτάσουν στο τέλος να μας πουν ότι ο κ. Πολάκης είναι και μέλος του ΠΑΣΟΚ!

Εμείς δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις από κανέναν, δεν έχουμε τέτοια αγωνία. Έχουμε σταθερή θέση υπέρ της αλήθειας και των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Ο κ. Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής επέλεξε να ανοίξει το ζήτημα και το κεφάλαιο της NOVARTIS, με τον τρόπο που ήθελε και άφησε απ’ έξω πολλούς από τους δέκα εμπλεκόμενους. Έκανε θεσμική απρέπεια με τον επιλεκτικό αποκλεισμό προσώπων, σε μία υπόθεση δημόσιου ενδιαφέροντος. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι κομματάρχης!

Στο ίδιο ακριβώς φόρουμ, που είναι η Βουλή, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος απάντησε και αναφέρθηκε σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στοχοποιήθηκαν άδικα.

Μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας και κομματικού πατριωτισμού δεν δεχόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά να υπερασπίζεται την ιστορία και τα στελέχη του. Το έχει κάνει και στο παρελθόν και το κάνει συνεχώς, μέσα από τον κοινοβουλευτικό και πολιτικό του λόγο. Μαθήματα, λοιπόν, από τον κ. Γεωργιάδη, που το κόμμα του οποίου είναι σήμερα αντιπρόεδρος το αποκαλούσε πριν από μερικά χρόνια «κόμμα κλεφτών», εμείς δεν δεχόμαστε.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες από τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

Τονίσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην εξαιρεθούν από κοινωνικές παροχές όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, καθώς και από τις όποιες εναπομείνασες μέριμνες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

Έναντι αυτών, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ υποσχόμενος ελάφρυνση για 8 στους 10 Έλληνες και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ ύψους 368 εκ. ευρώ το 2021 μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα δώρο πολυτελείας.

Και όλα αυτά, μετά τον προκλητικό μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές ακινήτων αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο που ευνοεί αρκετούς προνομιούχους, καθιστώντας έτσι αντιστρόφως προοδευτικό το σύστημα φορολόγησης ακινήτων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τους πάνω από 15 φόρους (φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, πολεοδομικά πρόστιμα κ.α.) που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών και θα υπολογιστούν με τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Η κυβέρνηση, βεβαίως επιχαίρει ότι βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις που η ίδια θεωρεί ως κοινωνικά δίκαιες.

Κωφεύει, όμως, προκλητικά όταν της ζητάμε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και να εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης από τους δυσανάλογους φόρους κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

Κατανοούμε την ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα την ατζέντα που έχει προκαλέσει η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας.

Όσο, όμως, συνεχίζει την ίδια πολιτική, ο κατήφορος είναι μονόδρομος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΜΕ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΥΡΙΟ 3/2

Αύριο για Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα πραγματοποιήσει τις εξής συναντήσεις:

Στις 10:45 θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕΠΚΑ
Στις 11:30 θα πραγματοποιήσει διά ζώσης συνάντηση με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) στο γραφείο του στη Βουλή.

Ακόμη, σας υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, στις 9:00 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η εξ’ αναβολής – λόγω κακοκαιρίας – συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο». Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.