Σε κρίση η θερμοκηπιακή παραγωγή της Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Σε μια κατάσταση πανικού βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας με την διακίνηση των κηπευτικών να έχει καταρρεύσει, τη ζήτηση των προϊόντων να βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να μένει απούλητο και να καταλήγει στα σκουπίδια, με τις μόνες ποσότητες που πωλούνται να είναι αυτές που καταλήγουν σε super-market με εξευτελιστικές τιμές.

Το ενδεχόμενο οι λαϊκές όλης της χώρας να κλείσουν, πλέον έχει ανοίξει μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο Υπουργός Α. Γεωργιάδης κάλεσε τους κρητικούς παραγωγούς να αποχωρήσουν από τις λαϊκές της Αθήνας, ή όπου αλλού εκτός Κρήτης βρίσκονται, ενδεχόμενο που θα δράσει επίσης καθοριστικά με αρνητικό τρόπο στο πρόβλημα.

Στην Ιεράπετρα επικρατεί ένας αναβρασμός, με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, μεμονωμένους αγρότες, το Δήμο Ιεράπετρας και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, δημοπρατήρια, οργανώσεις παραγωγών, να προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια οργανωμένη λύση, που θα δώσει μια προοπτική στην κατάσταση που επικρατεί, αλλά και αυτή που έρχεται.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές, αλλά το ίδιο μεγάλη είναι και η ένταση και η χρονική πίεση που αντιμετωπίζει ο καθένας και έτσι για την ώρα δεν υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο δράσεων.

Από πλευράς του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας γίνεται σήμερα η πρόταση να πεταχτούν όλα τα προϊόντα στο δρόμο από Ιεράπετρα ως Γρα Λυγιά, με σκοπό να δοθεί επικοινωνιακή έκταση στο θέμα, ζητώντας από πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ να καλύψει το γεγονός.

Ο Δήμος Ιεράπετρας και η αντιπεριφέρεια Λασιθίου σε συνεννόηση με τον αγροτικό κόσμο έχουν ζητήσει παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα προϊόντα που πετιούνται να μπορέσουν να καταγραφούν ώστε να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Μια διαδικασία που και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη με το μόνο νόμιμο χώρο που μπορούν να πεταχτούν τα προϊόντα να είναι ο ΧΥΤΑ στον Άγιο Νικόλαο, κάτι που σίγουρα δεν εξυπηρετεί στο να γίνουν γρήγορες κινήσεις.

Eνήμεροι είναι και οι βουλευτές του νομού με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη να αναμένει και ο ίδιος απαντήσεις τόσο στο ζήτημα των κηπευτικών όσο και των λαϊκών αγορών απαντήσεις και λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.