«Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς φοιτητών-αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των παιδιών τους».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Mε ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι σε απόγνωση χιλιάδες γονείς φοιτητών, οι οποίοι  αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των παιδιών τους και ζητά την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατοικίας για αυτούς που το δικαιούνται.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

  «Υπάρχουν πάρα πολλοί γονείς  που εκμισθώνουν στα παιδιά τους φοιτητικές κατοικίες, εκτός του τόπου διαμονής τους αλλά σύμφωνα με τις Κυβερνητικές αποφάσεις δεν δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου, καθώς δεν πρόκειται για επαγγελματική στέγη και ούτε είναι μισθωτοί και σε αναστολή. Οι συγκεκριμένοι γονείς, στη πλειοψηφία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Όπως αναφέρουν οι γονείς των παιδιών αυτών, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την φοιτητική στέγη, αφού το κράτος δεν τους υποστηρίζει, δεδομένων μάλιστα των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Επειδή υπάρχουν πολλοί γονείς φοιτητών που δεν δικαιούνται ούτε έκπτωσης-ούτε αποζημίωσης για τα ενοίκια των σπουδάζοντων παιδιών τους.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Τι συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τους γονείς φοιτητών που ενοικιάζουν εκτός του τόπου διαμονής και δεν περιλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης;

-Εξετάζετε ενδεχομένως την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατοικίας για αυτούς που δικαιούνται»;

«Στη Βουλή ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Κρήτης εν μέσω πανδημίας covid-19».

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, την επιστολή των  Αγροτικών Συλλόγων Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας και  Ιεράπετρας Λασιθίου για τον αποκλεισμό της Κρήτης δια θαλάσσης, εν μέσω πανδημίας Covid.

Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις εξαγωγές προϊόντων της Κρήτης και προκαλεί  τεράστιες ζημιές στους αγρότες και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής στην αναφορά του, η Κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για τους Ναυτεργάτες και Ναυτικούς και αξιοποιώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για το πλοίο ασφαλείας να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ακτοπλοϊκή επικοινωνία της Κρήτης για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η συσσώρευση αδιάθετων ποσοτήτων που έμειναν τόσο στην κατοχή των παραγωγών όσο και στους εμπόρους, δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για το εισόδημα τους ενώ όλοι βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας και επιβάλλονται άμεσα μέτρα στήριξης τους.

 

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 

«Σε συνέχεια των πολλαπλών επαφών μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Το θέμα απασχολεί διαχρονικά την αγροτική Κρήτη, δυστυχώς με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α.

Διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.

Η εξομάλυνση της αγοράς έπειτα από τέτοια γεγονότα απαιτεί χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, χάνοντας κυρίως την αξιοπιστία της εμπορικής – αγροτικής δραστηριότητας.

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας covid-19, είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για την δυνατότητα ή όχι να συνεχίσει να καλύπτεται η  εφοδιαστική αλυσίδα από αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και αν τέτοιες κινήσεις αποκλεισμού εμπίπτουν στους γενικότερους κανόνες διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που διανύουμε ως χώρα.

Το θέμα επίσης, μας έχει απασχολήσει σε συνομιλίες μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκη τους τελευταίους 6 μήνες, λαμβάνοντας ως μοναδική απάντηση την δέσμευση του ως πολιτικό προϊστάμενο,  ότι δεν θα προκύψει ΞΑΝΑ το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν την έως τώρα δέσμευση του Υπουργού.

Σας καλούμε, με προσωπική σας παρέμβαση ,να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση επίλυση του θέματος ώστε να απεγκλωβιστεί ολόκληρη η Κρήτη από αυτήν την επώδυνη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν.

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.

Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ».

«Μεγάλη και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του ΥΠΟΙΚ να καταβάλλει την αποζημίωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων».

Mε ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο, ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι είναι μεγάλη και αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του ΥΠΟΙΚ να καταβάλλει την αποζημίωση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μόλις στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η καταβολή των πρώτων άμεσων αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ποσά των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου  και Δεκεμβρίου 2020 μειωμένα κατά 40%, στα οποία όμως σημειώθηκαν και πολλά λάθη.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν ήταν σημαντικά χαμηλότερα, περιορισμένα ακόμη και στο ήμισυ των ποσών που έπρεπε να είχαν λάβει ενώ, όπως αναφέρεται στην Υ.Α, στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου του 2021 τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη, με σημαντική καθυστέρηση, η Κυβέρνηση ενέταξε στο καθεστώς αποζημίωσης των εκμισθωτών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, τα Νομικά Πρόσωπα αλλά και τις κάθε είδους εταιρείες, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Επειδή ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πολλοί εξ’ αυτών στηρίζονται ή ακόμη  μόνο έσοδο τους αποτελεί το ενοίκιο και βάσει αυτού έχουν κάνει το προγραμματισμό τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Προτίθεστε να επιταχύνετε τις διαδικασίες πληρωμής των ιδιοκτητών ακινήτων; Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτίθεστε να αποζημιώσετε τους ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα);

-Δεδομένης της καθυστέρησης, των παραλείψεων και των λαθών αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ποια άλλα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης (μετάθεση φορολογικών, ασφαλιστικών κ.ά. υποχρεώσεων) προτίθεστε να λάβετε;».

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.