Σεισμός στην Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι ειδικοί, άγνωστο το ρήγμα


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Νοεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους ειδικούς, προκάλεσαν οι «αλυσιδωτοί» σεισμοί που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια.

Η πρώτη σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, στις 6:32 το πρωί, σήμανε «συναγερμό» στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, αλλά και στην Αττική καθώς η δόνηση έγινε αισθητή. Ακολούθησαν, μετά από μια ώρα, δυο ισχυρές δονήσεις που «ταρακούνησαν» την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια η δημοτική Αρχή της Καρύστου να λάβει απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης υποστήριξε αρχικά ότι «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 06:32 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο του κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13 χλμ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 58 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών όπου σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Μαραθώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 9 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Η έως τώρα “μετασεισμική” ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά» τονίζει.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι «κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό. Αυτό θα το πούμε σίγουρα μετά από 1-2 ημέρες παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της “μετασεισμικής” ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ.Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Λέκκας: Μάλλον πάμε προς εκτόνωση, αλλά δεν αποκλείουμε πιο δυνατό σεισμό
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας λέει για τον σεισμό στην Εύβοια ότι «είναι σαφές ότι έχουμε μια δραστηριότητα. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πιο πάνω σεισμό. Θεωρώ ότι μάλλον εκτονώνεται η κατάσταση, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιο δυνατό σεισμό, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λέκκα η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. «Δεν ξέραμε για ρήγματα σε αυτή την περιοχή, δεν υπάρχουν εμφανή ρήγματα στην επιφάνεια, γι’ αυτό και δεν ξέρουμε ακριβώς τη “συμπεριφορά” της συγκεκριμένης ζώνης. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεάσει άλλα ρήγματα στη Στερεά Ελλάδα, όπως αυτό της Αταλάντης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν έχουν σχέση, επομένως δεν μπορούν να τα ενεργοποιήσουν».

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.