Σεισμοί στην Κρήτη: Μικρό ρήγμα σπάει σε κομμάτια


0
(0)

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την αλληλουχία των Ρίχτερ που συνεχίζει να ταρακουνά τη Δυτική ΚρήτηΤι ακριβώς συμβαίνει και η γη συνεχίζει να σείεται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης; Την απορία αυτή των Κρητικών προσπαθούν να λύσουν οι σεισμολόγοι, νιώθοντας όλο και πιο ήσυχοι καθώς περνούν οι ώρες, όχι όμως ακόμη ανακουφισμένοι. Πάνω από 85 δονήσεις με σχεδόν ταυτόσημα χαρακτηριστικά, που δεν έχουν τέλος, από την Παρασκευή, έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που συνεχίζουν να παρακολουθούν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο επιμένει να δίνει σεισμούς μεγέθους που έχουν φτάσει ως τα 4,6 Ρίχτερ από την ίδια περίπου περιοχή, 30 χιλιόμετρα συν-πλην νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων.

Το αισιόδοξο, πιο πιθανό – αλλά όχι ακόμη με απόλυτο τρόπο βέβαιο – σενάριο είναι ότι πρόκειται για μια αλληλουχία σεισμών από την ίδια περίπου εστία και με “ταυτότητα” που δεν επιτρέπει τη συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις κατηγοριοποίηση σε “κύριο σεισμό” και “μετασεισμούς”. Φαινόμενο το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα εξασθενήσει, αφήνοντάς μας στην ησυχία μας.

Για την επιστημονική κοινότητα δεν είναι κάτι το άγνωστο, καθώς έχει παρατηρηθεί τόσο στο παρελθόν στην Κρήτη, σε άλλες περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, και περιγράφεται, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο της UNESCO, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με τον όρο “σμήνη σεισμών”. Πρόκειται για πολλές δονήσεις ίδιου ή πανομοιότυπου μεγέθους που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “κύριος σεισμός”, που συνήθως εμφανίζονται εκεί που υπάρχουν μικρά, τοπικά ρήγματα και για αυτό δεν μπορεί συνήθως να προκληθεί – από αυτές τις δονήσεις – ένας μεγαλύτερης έντασης σεισμός. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει εξ ορισμού έναν μεγαλύτερο, ωστόσο το σύνηθες αυτό μοτίβο μοιάζει να “φωτογραφίζει” σεισμούς τύπου “σμήνους”, οι οποίοι εξαφανίζονται με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκαν, τόσο από τις καταγραφές των σεισμογράφων όσο και από τη μνήμη. Για τον λόγο αυτό δε θυμόμαστε αντίστοιχα φαινόμενα που έχουν και άλλες φορές στο παρελθόν αναστατώσει τη ζωή μας. Και όχι μόνο τη δική μας, αλλά και εκείνη των κατοίκων πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και του κόσμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αισιόδοξος, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του φαινομένου. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος μας εξήγησε ότι όλοι αυτοί οι σεισμοί, από τους οποίους δύο είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και άλλοι τέσσερις από 4 έως 4,6 Ρίχτερ, από την ίδια περιοχή και με μικρό εστιακό βάθος από 5 έως δέκα χιλιόμετρα, «δείχνουν να προέρχονται από τη δραστηριοποίηση ενός μικρού τοπικού ρήγματος με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Πρακτικά αυτό που συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει είναι ότι το εν λόγω ρήγμα έσπασε κομμάτι-κομμάτι δίνοντας αυτή την αλληλουχία των μικρών σεισμών, κάτι που αποτελεί και ευτύχημα, καθώς αν έσπαγε όλο μαζί και όχι τμηματικά θα μπορούσε να δώσει έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό». Σύμφωνα με το αρχείο του κ. Φασουλά, υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου είδους σεισμών στην Κρήτη, όταν από τις 11 έως τις 22 Απριλίου 2013 καταγράφονταν συνεχείς σεισμοί από 3 έως 3,4 Ρίχτερ από μικρό εστιακό βάθος, δηλαδή επιφανειακοί, ανάμεσα στο Χουδέτσι και το Τεφέλι. Και όπως ξαφνικά ξεκίνησε αυτή η σεισμική “αλυσίδα”, έτσι έκλεισε και τον κύκλο της.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

Η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά των Χανίων συνεχίζεται, με πιο ισχυρή δόνηση εκείνη των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 00:41 χθες στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων, ή 310 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας. Όπως ανέφερε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, πρόκειται για την ίδια θαλάσσια περιοχή όπου καταγράφηκε η σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής που ξεκίνησε την ακολουθία.

Μόνο χθες, ως το απόγευμα, είχαν καταγραφεί από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο 8 σεισμοί μεγέθους περί τα 3 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή, με εστιακό βάθος από 1 χιλιόμετρο έως 11. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός εκείνος στις 9:23 το πρωί είχε γίνει αισθητός στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και σε αρκετά μέρη της νότιας χώρας. Μικρές υλικές ζημιές είχαν αναφερθεί στον δήμο Κισσάμου, ενώ υπήρξε προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ενδεχόμενο τσουνάμι από το αυτοματοποιημένο σύστημα που ενεργοποιήθηκε λόγω του μεγέθους εκείνου του σεισμού.

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *