ΣΕΔΗΚ: Πρόωρα φέτος η συγκομιδή ελαιοκάρπου για το φόβο ενδεχόμενης δακοπροσβολής


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

Άρχισε, πρόωρα και φέτος απο τις 20 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή σε διάφορες περιοχές της χώρα, υποκινούμενη, ως φαίνεται, απο τον φόβο για επικείμενες δακοπροσβολές, αλλά και απο την πρόθεση να επιτευχθεί λάδι ιδιαίτερης ποιότητας (αγουρέλαιο) το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτύχει καλύτερες τιμές,
Στην Κρήτη η πρόωρη συγκομιδή άρχισε στα Χανιά (Κίσσαμο και Αποκόρωνα) αλλά και στο Ηράκλειο (Μεσσαρά), όπου οι πρώτες παρτίδες έδωσαν σχετικώς αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην Κίσσαμο σε ελαιοτριβείο στον Άστρικα οι δυο πρώτες παρτίδες είχαν απόδοση 6/1-6,2/1 (16,4%-16,1%) και οξύτητες 0,3ο και 0,4ο και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Γιάννη Μιχελάκη, ο λόγος της πρόωρης έναρξης ήταν η πρόθεση βιοκαλλιεργητών να αποφύγουν τυχόν δακοπροσβολές και να επιτύχουν καλή ποιότητα.

Στον Αποκόρωνα σε ελαιοτριβείο στον Τζιβαρά οι αποδόσεις ήταν 5,4/1-5,7/1 (18,5%-17,5%), και οι οξύτητες πολύ καλύτερες 0,1ο -0,2ο

Στην Μεσσαρά (Ασήμι) όπου άνοιξαν επίσης δυο ελαιοτριβεία κυρίως για Βιοκαλλιεργητές, οι οξύτητες ήταν χαμηλές 0,3ο -0,4ο , αλλά οι αποδόσεις ήταν 7-8/1

Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε, όπως πάντα νωρίτερα και φέτος, γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου για την πρώιμη ποικιλία «Αθηνολιά», στον Συν/σμο Αγ. Αποστόλων Λακωνίας όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συν/σμου Μπατσάκη Παναγιώτη, οι αποδόσεις ήταν 5/1,. οι οξύτητες κάτω απο 0,3ο και η τιμή που επιτεύχθηκε με την πρώτη σύμβαση 3,80€/κ.

Η συγκομιδή άρχισε επίσης και σε άλλες περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, απο τον Α.Σ. «Νηλέα» κοντά στην Πύλο για την ποικιλία Μαυρολιά και τον Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα» κοντά στην Ερμιόνη, με την ποικιλία Μανάκι. Οι αποδόσεις ήταν 6-7/1 και οι οξύτητες 0,2ο -0,3ο.

Γενικά, όμως, η πλειονότητα των παραγωγών και ελαιοτριβείων προσανατολίζεται να αρχίσει κατά τα μέσα Νοεμβρίου ή και κάπως νωρίτερα, αν στο μεταξύ υπάρξει αξιόλογη βροχή οπότε, όπως λένε, οι ελιές «ξελαδώνουν» ( αποδίδουν) καλύτερα!.

(Σημείωση για την στοιχειοθεσία: Το παρακάτω κομμάτι να μπει μονόστηλο αριστερά στην 1η σελίδα)

Αβασάνιστες οι συστάσεις για επίσπευση συγκομιδής

Οπωσδήποτε, ο φόβος της έξαρσης των δακοπροσβολών κατά τον Οκτώβριο –Νοέμβριο είναι υπαρκτός, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες (38,7ο C στις 26/9 στα Χανιά) που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρά τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς που έγιναν απο την πλευρά των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

Ωστόσο, συστάσεις της μορφής, «μαζέψτε φέτος νωρίτερα τις ελιές» απο υπηρεσίες δεν νομίζουμε ότι ευσταθούν, όχι μόνο γιατί αποτελούν πλήρη ομολογία αποτυχίας της κρατικής δακοκτονίας, αλλά και διότι αν ακολουθηθούν απο όλους τους παραγωγούς, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μείωση της συνολικής παραγωγής του νησιού.

Και αυτό γιατί, με την πρόωρη συγκομιδή, μπορεί βέβαια να επιτευχθεί οξύτητα χαμηλότερη και κάποια συνακόλουθη αύξηση της τιμής, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι το όφελος αυτό θα αντισταθμίσει τις απώλειες στην ποσότητα. Γιατί με αποδόσεις γύρω 7-8/1 δηλαδη 12-14%, που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, οι απώλειες μπορεί να φθάσουν και μέχρι και 50% , αφού οι αποδόσεις που επιτυγχάνονται, μετά τα μέσα Νοεμβρίου, είναι συνήθως 20-25%

Όλα αυτά εχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη αλλα και απο πειραματικά δεδομένα του Ινστιτούτου Ελιας, σύμφωνα με τα οποία η ελαίωση (σχηματισμός λαδιού στον καρπό) αρχίζει απο τέλη Αυγούστου και αυξάνεται σταδιακά μέχρι και Ιανουάριο, εάν υπάρχουν μέρες με ηλιοφάνεια. Ωστόσο σαν κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, χρόνια τώρα, θεωρείται η περίοδος των μέσων Νοεμβρίου γιατί αργότερα, οι απώλειες ελαιοκάρπου απο τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, συνήθως υπερβαίνουν τα οφέλη απο την αύξηση της ελαίωσης.

Επομένως συστάσεις για επίσπευση της συγκομιδής απο διάφορους παράγοντες, πρέπει να εξεταστούν σοβαρά απο τους πολιτικά υπεύθυνους!

Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών για απώλειες λόγω Κορωνοϊού
Πρόταση ΥπΑΑΤ με δραστική περικοπή του 7χίλιαρου και των δικαιούχων!

 

Πιν.1. Κατανομή ενισχύσεων Κορωνοϊού ανά δικαιούχο, αναλόγως έκτασης
Έκταση 

Ελαιώνων

Ενίσχυση 

ανά παραγωγό

1-10 στρ. 300 €
10-15 στρ. 600 €
15- 30 στρ. 1.100 €
30-50 στρ. 1.600 €
50-70 στρ. 2.000 €
70-100 στρ. 2.500 €
100-150 στρ. 3.000 €
150-200 στρ. 3.500 €
άνω> 200στρ 4.000 €

Πρόταση του ΥπΑΑΤ για προσωρινή στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού, υποβλήθηκε, σύμφωνα, με ανακοίνωση του Υπουργείου, στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 για έγκριση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πρόταση αυτή έγινε στα πλαίσια διαβούλευσης την οποία άνοιξε η ΕΕ για να υποβάλλουν τα Κράτη Μελή τις απόψεις τους για την καταβολή του πολυσυζητημένου ποσού των 7χιλιαδων ευρώ, ως έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τον Κορωνοϊό αγρότες, από τα αδιάθετα υπόλοιπα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) των Κρατών Μελών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης αποφάσισε την στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών με το νέο Μέτρο Μ21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό λογω της εξέχουσας σημασίας του ελαιολάδου ως εθνικού – στρατηγικού προϊόντος αλλά και του γεγονότος ότι οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία με διαταραχές στον εφοδιασμό της αγοράς, διασυνοριακούς και εγχώριους περιορισμούς, κλείσιμο εστίασης, πτώση τουρισμού, κλπ.,

Ειδικότερα, το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά περίπου 145 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΙΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης του έτους.

Η συνολική ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί εφάπαξ στους παραγωγούς κατά ποσά που σχετίζονται με την έκταση των ελαιώνων που έχουν δηλώσει.
Απο τα ποσά όμως που προβλέπονται στις κλάσεις που όρισε το ΥπΑΑΤ (Πιν.1) προκύπτει ότι το πολυσυζητημένο 7χίλιαρο, μειώνεται δραστικά, κάτω απο το μισό, για τους πολύ λίγους μεγαλοπαραγωγούς που εχουν πάνω απο 100 στρ, ενώ καταντά ελεημοσύνη για τους μικρούς παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία.

Σημαντική όμως περικοπή θα υποστεί και ο αριθμός των παραγωγών που θα ενισχυθούν, αφού οι «κατ΄επάγγελμα αγρότες» που ορίζονται ως δικαιούχοι (145 χιλ. κατά το ΥπΑΑΤ) είναι πολλοί λιγότεροι απο το ¼ των 600 χιλ. περίπου ελαιοπαραγωγών της χώρας.

Κι αυτό γιατί ως κατά επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις του νόμου 4389/2016, (άρθ.65, παρ.1), οι οποίες κατά βάση είναι:
(α) Το εισόδημα απο την αγροτική δραστηριότητα να είναι το 50% τουλάχιστον του συνολικού.
(β) Η απασχόληση με την αγροτική δραστηριότητα να αποτελεί 30% τουλάχιστο της συνολικής
Θ3 = 335-60=275
Τιμές: Αναλαμπές ανάκαμψης, αλλά θολός ο ορίζοντας!

Αυξήσεις σε μικροποσότητες ειδικών ελαιολάδων

Κάποια σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάστηκαν στις τιμές τελευταία για μικροποσότητες ειδικών ελαιολάδων, έδωσαν και πάλι την ευκαιρία για να εμφανιστούν δημοσιεύματα «ελπιδοφόρα» για την εξέλιξη των τιμών.
Ωστόσο, τα σημάδια αυτά δεν μπορούν αξιολογηθούν σαν τάση αύξησης των τιμών, ούτε προφανώς αποτελούν «κατώφλια» ανοίγματος της φετινής αγοράς, αφού αφορούν περιορισμένες ποσότητες ειδικών ποικιλιών, ή αγουρέλαια που έχουν συγκεκριμένους και περιορισμένους αγοραστές.

Πιν.1. Σύγκριση τιμών ελαιολάδου έξτρα παρθένου αρχές Οκτωβρίου 2019 και 2020*
ΧΩΡΕΣ 6 Οκτωβρίου 2019 6 Οκτωβρίου 2020
Μέγιστες Ελάχιστες Μέγιστες  Ελάχιστες
Ιταλία  4,65 3,30 4,00 3,10
Ισπανία 2,90 2,02 2,45 2,15
Πελ/σος 2,60 2,40 2,25 2,10
Κρήτη 2,80 2,20 2,30 2,00
Λέσβος ΔΑ ΔΑ ΔΑ ΔΑ
Κύπρος  2,70 2,70 2,05 2,05
* Απο το  Δελτίο Τιμών  ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr

Έτσι το ελαιόλαδο της ποικιλίας Αθηνολιάς του Συν/σμού Αγίων Αποστόλων στην Πελοπόννησο, το οποίο συγκομίζεται αρκετά νωρίς, απο 15-20 Σεπτεμβρίου περίπου κάθε χρόνο, έκλεισε και φέτος συμφωνία με 3,80€/κ για 350 τόνους με την εταιρεία Alta Marena Ιταλίας.

Παρόμοιες αγοραπωλησίες αγουρελαίου συζητούνται και απο τον Συν/σμό «Θερμασία Δήμητρα» για αγουρέλαιο της ποικιλίας Μανάκι, αλλά και στην Μεσσαρά Κρήτης όπου η συζητούμενη τιμή είναι στα 3,50€/κ
Όμως μικροποσότητες αγουρελαίου παράγονται και στην Σικελία αλλά και στην Ισπανία όπου φέτος το σύστημα τιμών Poolred εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα τιμή 4,0€/κ, πιθανότατα για ελαιόλαδο της φημισμένης ποικιλίας Arbequina.

Ωστόσο, οι τιμές της αγοράς για συνήθη λάδια, δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα τώρα και καιρό, κάτω απο την πίεση των μεγάλων αποθεμάτων (περίπου 800 χιλ. τόνων, στις χώρες της ΕΕ) αλλά και την προσδοκία για αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας σε 1.650 χιλ. τόνους!
Έτσι, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 6.10.20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές της διεθνούς αγοράς (Πιν.1.) αυτή την περίοδο είναι ίδιες η και χαμηλότερες απο ότι οι αντίστοιχες μέγιστες της ίδιας περιόδου του 2019, όποτε η Ισπανία είχε μειωμένη παραγωγή.

 Νίκος Μιχελάκης / ΣΕΔΗΚ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.