Σαρρής: «Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού έχει βρεθεί από το Σεπτέμβριο – Δεν πρέπει ο κόσμος να θορυβείται»


3
(2)

Τελευταία ενημέρωση 21 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Σαρρής: «Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού έχει βρεθεί από το Σεπτέμβριο. – Δεν πρέπει ο κόσμος να θορυβείται»

Λίγες ώρες μετά τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει το θέμα της μετάλλαξης του κορονοιου πανευρωπαϊκά, ο Παναγιώτης Σαρρής, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής στο ΙΤΕ, μιλά στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας ερμηνεία για πολλές απορίες.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε απομονώσει εκατοντάδες μεταλλάξεις του ιού οι οποίες δε φαίνεται να επηρεάζουν τη δυνατότητα των εμβολίων να προκαλούν ανοσία στο συγκεκριμένο ιό». Αυτό ως απάντηση για το κατά πόσον επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου μετά τις μεταλλάξεις του ιού.

Όσο για το θέμα του διημέρου που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία δηλώνει πως «έχει γίνει πολύς ντόρος για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη η οποία έχει βρεθεί από το Σεπτέμβριο. Είναι πολύ συνηθισμένες οι μεταλλάξεις τέτοιου τύπου. Πάντως δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι η μετάλλαξη μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα, καθώς δεν υπάρχει κλινική μελέτη. Ο ιός παραμένει όπως τον γνωρίζουμε» δηλώνει.

Σχετικά με τα εμβόλια η αναφορά του ήταν ξεκάθαρη. «Σε όλα τα εμβόλια καλύπτονται οι μεταλλάξεις. Οι κορονοιοι δε μεταλλάσσονται γρήγορα γι αυτό δε νομίζω ότι θα χρειαστούμε άμεσα παραγωγή νέων εμβολίων για νέα στελέχη του ιού. Οι ιοί από τη φύση τους προσαρμόζονται γιατί τον ιό δεν τον συμφέρει να σκοτώσει τον ξενιστή του. Το εμβόλιο προετοιμάζει τον οργανισμό να είναι έτοιμος πριν ακόμα μπει ο ιός. Για να αντεπεξέλθουμε χωρίς να νοσήσουμε. Δεν πρέπει ο κόσμος να θορυβείται από αυτό».

Στο ερώτημα για τα αντισώματα στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά ανέφερε το παράδειγμα με τον ιο της γρίπης: «Αντισώματα για τον ιό της γρίπης έχουμε όλοι μας. Αλλά κάθε χρόνο εμβολιαζόμαστε για να αναπτυχτούν νέα αντισώματα για τα νέα στελέχη του ιού. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα. Μέχρι να φτάσει το εμβόλιο σε εμάς και να εμβολιστούμε, ίσως φτάσουμε αρχές καλοκαιριού. Άλλωστε δεν αποκτούμε αμέσως ανοσία».

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι το νέο εμβόλιο αν θα μπορούσε θα το είχε κάνει από χτες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Πλήθος ψήφων 2

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.