Σήμερα η προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Μαΐου 2019 by energinews (admin)

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες υποδομές που κατασκευάσθηκαν ποτέ στην Ελλάδα

Ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Κρήτης, με την προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική από την «Αριάδνη Interconnection», τη θυγατρική ειδικού σκοπού που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αργά χθες το απόγευμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έλαβε την οριστική απόφαση που έδωσε το «πράσινο φως» στην «Αριάδνη» για την προκήρυξη του έργου. Έτσι, όπως συμπληρώνουν, άνοιξε ο δρόμος ώστε σήμερα να «βγουν στον αέρα» τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.

Η ολοκλήρωσή του θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του νησιού, καταργώντας πλήρως τη χρήση των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού σε ΑΠΕ της Κρήτης. Παράλληλα, η «απεξάρτηση» του νησιού από το πετρέλαιο θα περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού.

Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ποσών που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές της χώρας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα ανέλθει στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.

Την ίδια στιγμή, η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του.

Πηγή : naftemporiki.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.