Ρυθμός Επικαιρότητας | 07.04.2020

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Θέματα: Eurogroup, οικονομία, πρωτοβάθμια φροντίδα, πανελλήνιες εξετάσεις, εκλογολογία, εκκρεμείς συντάξεις

Φώφη Γεννηματά: Η παράταξη έχει αποδείξει ότι προσφέρει στην πατρίδα
Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη έφτασε

Να κρατήσουμε όρθια τα κράτη μέλη και την Ένωση. Με νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων, που δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια και διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό

Δεν θα διστάσουμε ούτε για μια στιγμή να ασκήσουμε κριτική για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Μακριά από κορώνες και λαϊκισμούς. Ούτε θα υιοθετήσουμε τη λογική του δεν πληρώνω που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε 2 βάρκες, αρχηγού κ στελεχών, για να κερδίζει πολλά ακροατήρια.

Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και περιγράφει με τα μέτρα του ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας. Μας βάζουν σε νέους κινδύνους. Αυτή η πολιτική δεν βοηθά τη χώρα. Δείχνουν ότι είναι «κολλημένοι» στην εποχή του δεν πληρώνω, αλλά αυτά δεν περνάνε πια.

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί, όμως είναι ανεπαρκή

Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν τους μακροχρόνια άνεργους, τους χιλιάδες εργαζόμενους με λίγα ένσημα στον τουρισμό και άλλες ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Μιλάμε για εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα προς το ζην.

Επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια για να μην έχουμε 2ο κύκλο πανδημίας

Έχει μεγάλη σημασία η πρόταση Μόσιαλου. Προφανώς δεν υπάρχει πρόταση Μόσιαλου – Μητσοτάκη, όπως λέχθηκε και γράφτηκε χθες. Υπάρχει πρόταση Μόσιαλου που έχω στηρίξει εδώ και πολλές ημέρες και από τη Βουλή απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να την αποδεχθεί. Θα πρέπει να αγοραστεί η πατέντα του ΤΕΣΤ και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή και το ίδιο να γίνει και για τα εμβόλια αργότερα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα το κλειδί για την επόμενη φάση

Πριν από 35 χρόνια εγκαινιάστηκε το πρώτο κέντρο υγείας στην Ελασσόνα από το Γ. Γεννηματά. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί τα κινητά συνεργεία που θα κάνουν επισκέψεις στα σπίτια θα είναι το κλειδί. Είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε για αναγέννηση του ΕΣΥ, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και ότι ξεκινήσει θα είναι πιλότος για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα.

Να οριστεί άμεσα η ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά που αγωνιούν άμεσα ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να οριστεί η ύλη που θα εξεταστούν. Θα πρέπει να είναι μειωμένη αφού δεν κατάφεραν τα παιδιά να διδαχθούν το σύνολό της. Είναι το πρώτο και αναγκαίο μέτρο που θα μειώσει σημαντικά την αγωνία τους, γνωρίζοντας από τώρα ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη.

Τυχοδιωκτική η προσφυγή στις κάλπες
Μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση έχει εντολή να διαχειρισθεί και τις κρίσεις και τις συνέπειές της. Όταν η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναμπεί επειγόντως σε τροχιά ομαλότητας, θα είναι τυχοδιωκτισμός να καταφύγουμε σε εκλογές και μάλιστα διπλές, που θα εντείνουν επικίνδυνα διαλυτικά φαινόμενα. Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια δύσκολες καταστάσεις. Όχι νέες περιπέτειες. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα του πως έπεσαν «από το άλογο» στις εκλογές που έγιναν μετά από κρίση, αυτοί που νόμιζαν ότι ήταν «καβάλα».

Άρση του waiver από την ΕΚΤ: καμία δικαιολογία για την Κυβέρνηση να καθυστερεί
Με τη σημερινή της απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαιτίας της πανδημίας, κυβέρνηση και τράπεζες δεν έχουν καμία δικαιολογία να μη στηρίξουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει εγκαίρως εφτά προτάσεις άμεσης παρέμβασης για να μην μπουμε σε νέες περιπέτειες και νέα μνημόνια.

Γιώργος Μουλκιώτης: Επιτακτική η έμπρακτη στήριξη πολιτών με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

           Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα 

Θέμα: «Επιτακτική η έμπρακτη στήριξη πολιτών με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης»

Κύριοι Υπουργοί

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού covid-19, πλήττει την χώρα σε όλες της εκφάνσεις της: τη δημόσια υγεία, την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, την οικονομία, την αγορά εργασίας, την παιδεία, την πρόνοια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αναγγελία και την υλοποίηση μέτρων στήριξης για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Σε όλη αυτή την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική θύελλα, μια κατηγορία συμπολιτών μας, οι δικαιούχοι συντάξεων, των οποίων οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκκρεμούν επί σειρά ετών, βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη δημοσιότητα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική́ ασφάλιση έχουν ξεπεράσεις τις 250.000, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου 2020, οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ξεπερνούσαν τις 158.000, ενώ για επικουρική τις 92.200.

Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2020, οι αιτήσεις αυτές σημείωσαν σημαντική́ αύξηση, κατά́ 33.000, καθώς τον Ιούνιο του 2019, επι συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  ανέρχονταν σε 125.000 για κύρια και σε 86.000 για επικουρική́.

Μόνο τον Ιανουάριο φέτος και με αφορμή́ τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό́ και την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους έχουν περισσότερα από́ 30 έτη ασφάλισης, υποβληθήκαν 19.000 νέες αιτήσεις.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δικαιούχοι παροχής σύνταξης δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση για την εν λόγω κατηγορία συμπολιτών, καταβολής .

Επειδή λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης παραμένουν σε καθεστώς σύγχυσης, αγωνίας και αγανάκτησης για τον χρόνο λήψης της σύνταξής τους.

Επειδή προκύπτει, ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση για τους συνταξιούχους άνευ σύνταξης, οι οποίοι μάλιστα, όντας ηλικιωμένοι, κατατάσσονται και στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον νέο κορωνοϊό covid-19.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ποσό εφάπαξ για τους ανωτέρω δικαιούχους σύνταξης, που επί σειρά ετών περιμένουν την απόφαση έκδοσης σύνταξης, προκειμένου να στηριχθούν εμπράκτως αυτοί οι συμπολίτες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και ταυτόχρονα, όντας ηλικιωμένοι, κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον νέο κορωνοϊό covid-19;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες, που είναι δικαιούχοι σύνταξης, αλλά η απόφαση για την συνταξιοδότησή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα με ευθύνη της Πολιτείας;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ικανοποίηση των ήδη και στη συνέχεια εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην μετακορωνοϊκή περίοδο και ποιός ο προγραμματισμός;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Γεώργιος Μουλκιώτης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.