
Ριζότο με θαλασσινά

Τελευταία ενημέρωση 23 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)
Συστατικά
- 1 λίτρο ζωμό, λαχανικών
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2 κλ. σέλινο
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο
- 120 γρ. κρασί λευκό
- 150 γρ. μύδια
- 150 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 150 γρ. γαρίδες, χωρίς κέλυφος
- 150 γρ. κυδώνια όστρακα
- 2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 100-200 γρ. μασκαρπόνε
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 ματσάκι ρόκα, άγρια, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε ένα βαθύ αντικολητκό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Αφήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη
- Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια μας. Αφήνουμε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες.
- Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι, το σέλερυ και τα καρότα και τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντάς το καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και να φύγει όλο το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε ζωμό (2 κουταλιές), ίσα ίσα να καλύψουμε το ριζότο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί.
- Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές και αφήνουμε να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός (κρατάμε 1 κουταλιά ζωμό για τη συνέχεια). Η διαδικασία θα κρατήσει 15 περίπου λεπτά.
- 2-3 λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία, προσθέτουμε τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα κυδώνια και την τελευταία κουταλιά ζωμό.
- Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε δεντρολίβανο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μασκαρπόνε και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με ρόκα!
akispetretzikis.com