Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


0
(0)

Μητσοτάκης και Τσίπρας βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία.

Ο ένας με τα προκλητικά και προσβλητικά τραπεζώματα της Ικαρίας. Ο άλλος με το να δέχεται το ρίσκο των συλλαλητηρίων σε βάρος της υγείας των πολιτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ TRAFFICKING

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Tον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ερώτηση για υπόθεση τυχόν εμπλοκής ηθοποιού – σκηνοθέτη σε κύκλωμα trafficking σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με βάση δημοσίευμα στο protothema.gr (10/2/2021)»

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανακύψει μείζον ζήτημα με τις αποκαλύψεις και καταγγελίες για πράξεις και συμπεριφορές που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση, παρενοχλήσεις και άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και στον χώρο του πολιτισμού.

Ένα «απόστημα» χρόνων φαίνεται να σπάει κι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, γυναίκες κι άντρες, να προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις. Αυτή τη στιγμή ο καθένας, από το μετερίζι του, πρέπει να συμβάλλει ώστε η πρωτοφανής αυτή συγκυρία να μην περιοριστεί και εν τέλει ν’ αναλωθεί ως ένα θέμα απλής δημοσιότητας, κεντρικού δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και κύριας συζήτησης σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πρέπει ως κράτος να το αντιμετωπίσουμε με τη βαρύτητα που του αρμόζει. Ν’ αναλογιστούμε πως η σημερινή σωστή διαχείριση κάθε τέτοιου περιστατικού, αφενός θα πρέπει να διαλευκάνει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα με την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν κι αφετέρου ν’ αποδείξει πως σε ένα κράτος δικαίου ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν υποχωρεί έναντι οποιαδήποτε θέσης, καταξίωσης ή αξιώματος.

Μέσα σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ξεχωριστή θέση κατέχει το, από 10/2/2021, δημοσίευμα της καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον ιστότοπο www.protothema.gr με βάση το οποίο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης είχε βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός της συχνής παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου σε σπίτι, το οποίο κατόπιν καταγγελιών, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ ως τόπος δράσης κυκλώματος trafficking που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά.

Επειδή, κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται η αυτεπάγγελτη προκαταρτική εξέταση, διαδικασία κατά την οποία επιδιώκεται η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να αποφασισθεί αν πρέπει να κινηθεί η ποινική δίωξη ή όχι.

Επειδή, τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν συγκεκριμένο όνομα, αλλά από δηλώσεις και συνεντεύξεις που καταγγέλονται φρικτά περιστατικά, ευλόγως φωτογραφίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο.

Επειδή, υπάρχει έντονη παραφιλολογία σχετικά με όλες αυτές τις πράξεις που εμπλέκουν πρόσωπο που έχει θητεύσει σε θέση ευθύνης στο Εθνικό Θέατρο.

Επειδή, έως σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν ποτέ αυτή η έρευνα ολοκληρώθηκε ή τα επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση κι εάν έχει προκύψει εμπλοκή προσώπου, που τώρα έπειτα από 9 χρόνια, καταγγέλλεται δημοσίως για πράξεις και συμπεριφορές ίδιου περιεχομένου.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Θα καταστεί σαφές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι για τέτοιου είδους καταγγελίες θα πρέπει να επιλαμβάνονται αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ώστε να πέσει άπλετο φως και να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας και θέσης σε όλους τους χώρους κι εν προκειμένω στον καλλιτεχνικό;
Ποια η έκβαση της έρευνας που διεξήχθη το 2012 για τη δράση του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, στο οποίο σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα φέρεται να είχε εμπλοκή γνωστός ηθοποιός-καλλιτέχνης;
Θα διεξαχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί, εάν υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου που φωτογραφίζεται από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, εάν εμπλέκεται σε τυχόν αξιόποινες πράξεις;;
Η ερωτώσα βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Ρυθμός Επικαιρότητας | 10.2.2021

Πανδημία: Μητσοτάκης-Τσίπρας βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει ν’ αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία. Κι όμως: ο κ. Μητσοτάκης με τα προκλητικά και προσβλητικά τραπεζώματα της Ικαρίας και ο κ. Τσίπρας με την αποδοχή του «ρίσκου των συλλαλητηρίων» το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν και οι δύο πολύ σοβαρά την υγεία. Αυτό φαίνεται άλλωστε και με τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει πως απέτυχε με τις παλινωδίες της και την εμμονή της στο συνωστισμό στα σχολεία, οδηγώντας σε ένα νέο, αναγκαστικό lockdown που θα πληρώσουν ακριβά οι πολίτες. Δεν μπορεί ν’ ακολουθεί την πολιτική του «ράβε-ξήλωνε», αλλά πρέπει να σοβαρευτεί πριν να είναι αργά. Και βέβαια, οι νέες αποφάσεις να συνοδευτούν από νέα, γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Να μπει τέλος, επιτέλους, στα ημίμετρα. Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πανεπιστήμια: Ναι στη φύλαξη, όχι στον αποκλεισμό των νέων από το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ένα νομοσχέδιο που βαφτίστηκε από τη ΝΔ μεταρρύθμιση, 10 χρόνια μετά τον τολμηρό νόμο 4009/2011 του ΠΑΣΟΚ καλείται να λύσει τα ίδια προβλήματα, αλλά κινδυνεύει ν’ αποτελέσει μία ακόμη χαμένη ευκαιρία. Ήμαστε οι πρώτοι που το 2011 προβλέψαμε ειδικό σώμα φύλαξης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά χωρίς να εγκαταστήσουμε την Αστυνομία και τους ειδικούς φρουρούς, όπως η ΝΔ.

Ειδικά ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων προχωρήσαμε στην κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης νόμου, διότι λέμε «ναι» στην οργανωμένη φύλαξη και την πάταξη της βίας και ανομίας, καθώς και την περιφρούρηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Αντί να έχει – ως οφείλει – ως προτεραιότητα την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και των υποτροφιών αλλά και περισσότερες θέσεις ακαδημαϊκών και διοικητικού προσωπικού, νομοθετεί με αυταρχισμό, χωρίς συναινέσεις, αγνοώντας την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, έχοντας ως αποκλειστική προτεραιότητα τα βραχυπρόθεσμα επικοινωνιακά οφέλη. Κόπτεται για την αναβάθμιση των σπουδών στα λόγια, αλλά στην πράξη περιέκοψε 30 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων στον προϋπολογισμό του 2021, προσλαμβάνοντας με αυτά «ειδικούς φρουρούς» για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Με τους αλγόριθμους της κ. Κεραμέως, 25.000 νέοι στέλνονται δώρο στα κολλέγια και ΑΕΙ, κλείνοντάς τους την πόρτα των ΑΕΙ. Απεναντίας, η πρότασή μας για Εθνικό Απολυτήριο, στα πρότυπα του μπακαλορεά, που θα συνυπολογίζει τις επιδόσεις των μαθητών στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και την εξέτασή τους σε τράπεζα θεμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να επιλέξει αυτό τους φοιτητές που επιθυμεί, όπως γίνεται στην Ευρώπη, είναι μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης και όπλο ενάντια στην ανισότητα.

Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ

Οικονομία: Στήριξη μικρομεσαίων και της βιομηχανίας

Οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και να είναι αποκλεισμένες από τα αντίστοιχα εργαλεία με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία τις θεωρεί, όπως φαίνεται, εμπόδιο για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θέλει να φτιάξει. Όπως επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η απόφαση για αύξηση του πλαφόν ενίσχυσης στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στην επιδότηση παγίων δαπανών να οδηγήσει και πάλι σημαντικό μέρος των διαθεσίμων πόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε αυτές που έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα από όλα, σχεδόν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναμένουμε έτσι από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ποσόστωση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, στην επιδότηση παγίων δαπανών και τους νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να ενισχυθούν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, να τροποποιηθούν τα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και να ισχύσουν τα κριτήρια της ‘’Γέφυρας 1’’ στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς για όσες επιχειρήσεις είχαν οφειλές προ της πανδημίας.

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έμφαση στη βιομηχανία, η συμβολή της οποίας στο ΑΕΠ της χώρας πρέπει να είναι σημαντική και να ενισχυθεί ούτως ώστε να βοηθήσει στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, μέσα από την εξωστρεφή δράση και τον εκσυγχρονισμό δομών και λειτουργιών. Όπως τόνισαν κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρη Μαθιό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Απόστολος Πόντας θα πρέπει να εξεταστεί η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή και την εκπαίδευση, αλλά και να επισημανθεί η σημασία της μεταποίησης και βιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Υπενθύμισαν παράλληλα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.