Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


0
(0)

Σημεία Συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου

του Κινήματος Αλλαγής

Η ΝΔ έχει εμμονή με το νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ


Για τα εργασιακά:

O ιδιωτικός τομέας πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια τα πιο δύσκολα του χρόνια, και σε επίπεδο συνθηκών και σε επίπεδο μισθών.

Επομένως, μια Κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί τα συμφέροντα του εργαζόμενου και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας που να θεωρεί ότι ξαφνικά μετά από 12 χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι σε θέση οι εργαζόμενοι, πιο ισχυρή από τη θέση του εργοδότη.

Επίσης υπάρχει και η έννοια της επαγγελματικής εξουθένωσης, της εργασιακής εξουθένωσης το οχτάωρο έγινε πράξη ακριβώς γιατί ο άνθρωπος δεν είναι δούλος, δεν πρέπει να περνάει όλη του τη ζωή δουλεύοντας χωρίς να έχει τη δυνατότητα να περνάει τον χρόνο του και με την οικογένειά του, με τους φίλους είτε να ασχολείται με την ψυχαγωγία του.

Οι δε έρευνες του ΠΟΥ δείχνουν ότι 55ωρη εργασία δίνει 30% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό στον εργαζόμενο, σε σχέση με την 40ωρη ή με την 35ωτη εργασία, εδώ πρέπει να αναλογιστούμε τί θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε η ένταξη της τεχνολογίας να βοηθήσει τον άνθρωπο στη ζωή του ή αν θέλουμε να την δυσχεράνει, αν θέλουμε ένας εργασιακός νόμος να βελτιώσει τη ζωή του ή να την δυσκολέψει.

Εδώ η ΝΔ έχει δώσει την απάντηση, θεωρεί ότι ο ατομισμός, το εγώ μπορεί να δώσει λύση έναντι του εμείς. Αυτή η συνταγή όμως είναι μια συνταγή αποτυχίας.

Μαζί με όλα τα θέματα που αφορούν τη συλλογική διαπραγμάτευση την οποία καταργεί μαζί με όλα όσα αφορούν τις περισσότερες ώρες υπερωρίας που μειώνει την οικονομική απόδοση για τον εργαζόμενο, μαζί με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τους ανθρώπους που έχουν πάρει την απόφαση να ασχοληθούν με τον συνδικαλισμό, η ΝΔ κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τι έρχεται να αλλάξει η ΝΔ στο εργασιακό δίκαιο ή στο οικογενειακό δίκαιο; νόμους ΠΑΣΟΚ.

Έρχεται λοιπόν να αντιμετωπίσει ότι την πόνεσε περισσότερο, γιατί δεν ψήφιζε την δεκαετία του 80 και κατοχυρώθηκε στα μάτια των πολιτών ως ότι πιο προοδευτικό.

Αυτά έρχεται να αλλάξει και να ξηλώσει η ΝΔ, χωρίς να μπορεί να αποδεχτεί ότι 30 και 40 χρόνια μετά εκείνοι οι νόμοι, συνέβαλαν αποφασιστικά και στην προστασία της οικογενειακής ζωής και στην προστασία της εργασίας και την ανάπτυξη του εργαζόμενου, κάθε ιδιωτικού υπαλλήλου.

Για την πανδημία:

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς δείχνουν ότι είμαστε χαμηλά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή και ένα οργανωμένο σχέδιο περιορισμού διασποράς του ιού. Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων του τουρισμού, δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ αργά.

Για την φωτιά:

Πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τους πυροσβέστες για την υπεράνθρωπη προσπάθεια τους. Δυστυχώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, η οποία δείχνει την ένδεια του επιτελικού κράτους. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους, αλλά τότε κώφευαν. Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στον ορισμό των δασικών χαρτών, τόσο τα δάση μας θα είναι έκθετα σε μεγάλους κινδύνους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ: ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Τηλεδιάσκεψη με 30 προέδρους εργατικών κέντρων της χώρας, με θέμα το εργασιακό νομοσχέδιο, είχε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής

Η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη των εργαζομένων και κοινωνική συνοχή

Είναι πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση μας. Όχι μόνο για το θέμα του Νόμου της ΝΔ, με τον οποίο επιχειρεί την κατάργηση σημαντικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αλλά και γιατί τα Εργατικά Κέντρα έχουν και ένα ευρύτερο ρόλο μέσα στην Οικονομία και στην Κοινωνία.

Θεωρούμε κρίσιμο τον ρόλο σας, τον ρόλο των Εργατικών Κέντρων στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κάθε περιοχή. Όπως και τον ρόλο της ΓΣΕΕ στο γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Είναι για μας βασική αρχή ότι η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη των εργαζομένων, χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα Κοινωνικής προστασίας. Από την ανάπτυξη πρέπει να κερδίσει και ο εργαζόμενος, με πολιτικές που θα μειώνουν τις ανισότητες, θα δημιουργούν ποιοτικές συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, αλλά και προοπτικές σταθερής εργασίας για τους ανέργους μας.

Η Κυβερνητική επίθεση στους εργαζόμενους παίρνει απροκάλυπτες διαστάσεις

Το είχαμε επισημάνει πριν τις εκλογές, όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης τις σχετικές δεσμεύσεις στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Τα 2 χρόνια που κυβερνά φροντίζει να «περνά» τις εξετάσεις του στους μεγάλους και ισχυρούς, διαμορφώνοντας ένα μοντέλο φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Είναι μια αντίληψη που έρχεται από το παρελθόν, ιδεοληπτική, βαθιά συντηρητική. Μια αντίληψη που δεν κατανοεί ότι σήμερα, την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, τον κύριο ρόλο διαδραματίζουν η υψηλή γνώση, η κατάρτιση, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και όχι το φθηνό μεροκάματο.

Μια αντίληψη που αρνείται να καταλάβει ότι ο ανασφαλής εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι παραγωγικός.

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συστηματικά αφαιρούν ή υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτά τα 2 χρόνια.

Πρώτα: Υπονόμευσε τις κλαδικές συμβάσεις, ευνοώντας τους ασύδοτους εργοδότες με την μη κήρυξη τους ως υποχρεωτικές.

Μετά: Προτάθηκε εν μέσω πανδημίας το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το Πρόγραμμα Συνεργασία.

Και όταν αυτό απέτυχε άφησε 600.000 εργαζόμενοι να ζουν για μήνες με 534 ευρώ και 350.000 μακροχρόνια άνεργους χωρίς κανένα μέτρο στήριξης.

Και τώρα: Προωθεί ένα απαράδεκτο εργασιακό Νομοσχέδιο.

Οι στόχοι αυτής της παρέμβασης που προκλητικά προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της ΝΔ, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο, είναι τρεις:

1ον] Η αφαίρεση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

 • Αφαιρείται η υποχρέωση συλλογικής σύμβασης για να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Καταργείται στην πράξη η σχετική διάταξη του δικού μας Νόμου, ώστε ο εργαζόμενος να μείνει απροστάτευτος και να αναγκαστεί να υποχωρεί στην πίεση του εργοδότη. Έτσι θα υποχρεωθεί να δουλεύει 10ωρα, να χάνει τα επιπλέον χρήματα των υπερωριών, να πιέζεται η οικογενειακή του ζωή. Και να προσδοκά ότι ίσως κάποτε μέρος του χρόνου αυτού να του επιστραφεί ως ρεπό.
 • Αφαιρεί επίσημα την δυνατότητα της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων να διαπραγματεύονται τον κατώτερο μισθό μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οδηγεί έτσι στον καθορισμό του από την Κυβέρνηση που στην πράξη τον έχει καθηλώσει αυτά τα 2 χρόνια.
 • Απελευθερώνονται ουσιαστικά οι απολύσεις. Καταργείται και η δικαστική προστασία. Ένας εργοδότης θα μπορεί να παρανομεί και να απολύει μαζικά, και αν χάνει το δικαστήριο, απλά να δίνει λίγα χρήματα παραπάνω. Όμως ο εργαζόμενος και να δικαιωθεί δεν θα επαναπροσλαμβάνεται.
 • Γιατί ακόμη και η στοιχειώδης διασφάλιση με την ψηφιακή κάρτα-που είναι δική μας νομοθετική πρόβλεψη και σωστό αίτημα της ΓΣΕΕ- έσπευσε ο κ. Χατζηδάκης να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφαρμοστεί στα επόμενα χρόνια, παρά μόνο «πειραματικά».

2ον] Η συνειδητή υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ΣΕΠΕ απομακρύνεται από το Υπουργείο Εργασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα είναι στην ευθύνη του κράτους. Θα επακολουθήσει-εργασιακή ζούγκλα. Και βέβαια ο Υπουργός Εργασίας παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Αλλά το Μαξίμου εξασφαλίζει τον έλεγχο στο νέο «Οργανισμό», επιλέγοντας τα 3/5 της επιτροπής.

3ον] Ο περιορισμός της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης

Ουσιαστικά ξηλώνει μεγάλο μέρος του Νόμου 1264/82.

• Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας.

• Περιορίζει δραστικά την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από τον κίνδυνο απόλυσης.

Είναι αδιανόητο να αλλάξουν οι βασικές διατάξεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες

Με ρωτάνε μερικοί. Καλά μετά από 40 χρόνια δεν πρέπει να αλλάξει κάτι στον συνδικαλιστικό Νόμο;

Απαντώ: Είναι αδιανόητο να αλλάξουν οι βασικές διατάξεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, με αυθαίρετες παρεμβάσεις της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αυτοί που θα ωφεληθούν είναι ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες που θέλουν να λειτουργούν ασύδοτοι, που αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση.

Το Κίνημα Αλλαγής θα αντιδράσει σε αυτό το νομοθέτημα με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή.

• Στηρίζουμε τις θέσεις και τις προσπάθειες της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων, των συνδικάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

• Προχωρούμε σε διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες αυτού του Νόμου και το πραγματικό περιεχόμενο του.

• Εντείνουμε τις παρουσίες μας σε εργασιακούς χώρους , για να σπάσουμε τη «σιωπή των αμνών», που επιχειρούν να επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από την Κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στρατηγικός στόχος μας είναι η Πλήρης Απασχόληση

Σήμερα που η εργασία αλλάζει, σήμερα που οι συντηρητικές δυνάμεις προωθούν την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού τόπου, εμείς είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για μια νέα πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας.

Είναι ώρα να αναφερθούμε σ’ αυτές τις νέες δεσμεύσεις πολιτικής

 • Στρατηγικός στόχος μας είναι η Πλήρης Απασχόληση

Κάθε επένδυση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, πρέπει να αξιολογείται και να ενισχύεται, σε σχέση με την δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

 • Προτείνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν κίνητρα, αλλά και ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, για την επανακατάρτιση των εργαζομένων τους στα νέα δεδομένα, για την πρόσβαση όλων στην νέα γνώση, ώστε να ανταποκρίνονται στις αλλαγές και να διασφαλίζουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με αυτές:

 • Ενισχύονται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

• Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού περνάει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

• Ενισχύονται οι κλαδικές συμβάσεις, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους.

Προτείνουμε :

 • Μια Νέα Συμφωνία με τους Κοινωνικούς Εταίρους, για την κατάργηση των αντεργατικών παρεμβάσεων της Ν.Δ. και την ομαλή και με κανόνες προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες.
 • Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, για την πλήρη εφαρμογή των νόμων, των συμβάσεων, την ευθύνη υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Με την ευθύνη βέβαια του Υπουργείου Εργασίας.
 • Τη δημιουργία ενός νέου δικτύου προστασίας των εργαζομένων με τηλεργασία και των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Ώστε να υπάρχει η πραγματική συναίνεσή τους γι’ αυτές και να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους, ιδιαίτερα το ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

 • Καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας, λόγω φύλου, φιλίας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού. Και στήριξη της γυναίκας εργαζόμενης.

Να διαμορφώσουμε μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα το πλαίσιο της πολιτικής για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας

Είναι αυτονόητο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα διατηρεί την αυτονομία των διαδικασιών και των αποφάσεών του.

Με σεβασμό σ’ αυτές πιστεύω ότι είναι ώρα να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, να διαμορφώσουμε μαζί το πλαίσιο της πολιτικής για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να ανατραπεί η δεξιά πολιτική και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας.

Για μας, για το ΠΑΣΟΚ και την δημοκρατική παράταξη, ο συνδικαλισμός ήταν, είναι και θα είναι βάθρο της Δημοκρατίας.

Και η παράταξη μας ήταν, είναι και θα είναι εκείνη που θα φέρνει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, που θα δημιουργεί τις συνθήκες για την δίκαιη κατανομή του οφέλους της ανάπτυξης και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Άρθρο Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,

στην εφημερίδα «Το Παρόν»

Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Διαμορφώνονται νέες σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η παράταξη μας υπήρξε πρωτοπόρα, εισάγοντας σπουδαίες τομές, που σήμερα, όπως και πολλές άλλες, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό θεσμικό κεκτημένο. Σε αντίθεση με την αποσπασματική και πρόχειρη δήθεν μεταρρύθμιση που επικύρωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εις βάρος των παιδιών και της ελληνικής οικογένειας.

Θυμίζω ότι με το νόμο 1329/1983 αντικαταστάθηκε η «πατρική εξουσία» με την γονική μέριμνα και ήρθε επιτέλους το παιδί στο προσκήνιο. Από «περιουσιακό στοιχείο» των γονιών και ιδίως του πατέρα, αναγορεύτηκε σε κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της νομοθεσίας. Στην συνέχεια, ο Ν.2247/1996 εισήγαγε σε ειδικά τμήματα των Δικαστηρίων τις υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου. Η προσπάθεια όμως δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη και της ίδιας της Δικαιοσύνης που δεν στελέχωσε τα τμήματα με εκπαιδευμένους δικαστές.

Ένα σύγχρονο και προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο οφείλει να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού και την ισότητα των δύο φύλων. Χρέος της Πολιτείας είναι να κατοχυρώνει ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα παιδιά και ο κάθε ένας από τους γονείς, δεν θα αποκλείονται ούτε θα κακοποιούνται. Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, είναι από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα. Κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των γονιών σε από κοινού επιμέλεια των παιδιών, μετά από δική τους συμφωνία. Απαιτείται όμως να συμπληρωθεί για τις περιπτώσεις διαφωνίας του ζευγαριού σε σχέση με το παιδί.

Για να αποφευχθούν αδικίες, συγκρούσεις, αποκλεισμοί και δύσκολες καταστάσεις ή και εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις που επιτείνουν, αντί να απαλύνουν τα προβλήματα μεταξύ των γονέων.

Για αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένας έμπειρος και αξιόπιστος κριτής. Γι’ αυτό προτείναμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου, αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία. Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές σχολές της χώρας. Παράλληλα, θα ενισχύονται με τη συμβολή πιστοποιημένου επιτελείου ειδικών (ψυχολόγους, γιατρούς, παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους). Θα έχουν δηλαδή όλα τα εχέγγυα για να εφαρμόζουν το Νόμο με τρόπο τεκμηριωμένο, στηριγμένο στα πορίσματα ειδικών, πάντοτε προς το συμφέρον του παιδιού.

Το επίμαχο νομοσχέδιο που έφερε και τελικά ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ακόμη και στο εσωτερικό της, είναι μια χαμένη ευκαιρία. Μάλιστα, κατάφερε με αυτές να προκαλέσει συγκρούσεις και να διχάσει την Ελληνική κοινωνία. Είναι μια απορρύθμιση, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αγνόησε προκλητικά ακόμη και το σχέδιο που ετοίμασε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος. Υιοθέτησε απαράδεκτες ρυθμίσεις που είχαν απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή. Δεν προχώρησε στον αναγκαίο διάλογο και με τις γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών. Οι ρυθμίσεις δημιουργούν νέους σοβαρούς κινδύνους, γιατί αφήνουν εκτεθειμένο το παιδί και την μητέρα ακόμα και σε ενδοοικογενειακή βία.

Δημιούργησε, με την βοήθεια ισχυρών λόμπι διχαστικά ψευδοδιλλήματα στην κοινωνία: από τη μια δήθεν οι φεμινίστριες μαμάδες και από την άλλη οι δήθεν οργισμένοι μπαμπάδες. Αλλά τα παιδιά δεν πρέπει να γίνονται λάστιχο ανάμεσα στους γονείς τους. Το δικό τους συμφέρον πρέπει να υπηρετεί το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς λογικές «φασόν» και αντιπαιδαγωγικές γενικεύσεις. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν «από το παράθυρο» την λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας». Αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα.

Το οριζόντιο τεκμήριο του ενός τρίτου του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά είναι μια προσπάθεια έμμεσης επιρροής σε τυχόν δικαστικές αποφάσεις χωρίς συναίνεση. Όμως οι σχέσεις του γονέα με το παιδί, δεν μπορεί να ορίζονται με την μεζούρα.

Επίσης, απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη «οριστικής δικαστικής απόφασης» ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία. Όλοι κατανοούμε ότι η διάταξη αυτή εκθέτει το παιδί και τη γυναίκα απροστάτευτους για πολλά χρόνια, σε φαινόμενα κάθε είδους βίας. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τις σχετικές προβλέψεις των Διεθνών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Συζητήθηκαν όλα αυτά στην Ολομέλεια της Βουλής; Δυστυχώς όχι. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε πως θα κρύψει τις ηχηρές διαφωνίες στην κοινοβουλευτική της ομάδα και ο πάντα βολικός ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε και αυτή τη φορά ως χορηγός να την διευκολύνει επιδιδόμενος σε ακραίες πρακτικές απαράδεκτου κοινοβουλευτικού ακτιβισμού, αποπροσανατολίζοντας την συζήτηση από την ουσία. Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε επί της αρχής τις διατάξεις και καταδίκασε την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Χάθηκε όμως μια ευκαιρία να πάμε ένα βήμα μπροστά. Ο αγώνας μας όμως θα συνεχιστεί. Γιατί κάποιος επιτέλους πρέπει να νοιαστεί για το παιδί. Η προοδευτική διακυβέρνηση που διεκδικούμε θα σαρώσει οτιδήποτε αναχρονιστικό και θα επανορθώσει τις χαμένες ευκαιρίες για δίκαιες, ουσιαστικές, βιώσιμες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία – και κυρίως – οι πιο αδύναμοι κρίκοι της.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη,

Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής,

στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή

Για την Πυρκαγιά στην Κορινθία:

Από τον Απρίλιο το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε να διαμορφώνει μία σειρά οργανωμένων κινήσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, οι βουλευτές μας ο κ. Καμίνης και ο κ. Καρκατσούλης με συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Κινήματος, πίεζαν την κυβέρνηση να μας αναλύσει το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της χώρας ώστε να ετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο. Αντί σχεδίου βιώνουμε την απόλυτη καταστροφή της φωτιάς της Κορινθίας και βγαίνει ο κ. Χαρδαλιάς και μας λέει πως είμασταν άτυχοι που κάηκαν πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους, μια τεράστια οικολογική καταστροφή που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ευρύτερο μικρο-κλίμα της Αττικής και της Κορινθίας. Δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά. Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε. Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show. Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της και περιορίζεται να παρακολουθεί μόνο τις εκ των υστέρων ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών και των Δήμων (με τα ελάχιστα μέσα), για να περισώσουν ότι μπορούν.

Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει άμεσα και πλήρως τους πληγέντες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα στον ορισμό των δασικών χαρτών πανελλαδικά, γιατί όσο αυτό δεν προχωράει αυτό, τα δάση μας θα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο είτε από κάποιους που κάνουν λάθη, είτε από κάποιους που έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Ο σχεδιασμός για την Πράσινη Ανάπτυξη και για την στρατηγική υλοποίησής της πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητά μας γιατί από αυτή εξαρτάται το μέλλον της χώρας μας. Αναρωτιέμαι πώς Θα μπορέσουμε έως το 2050 να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει η συμφωνία του Παρισιού; Αυτό σημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει και όχι να ακολουθεί την στάση που έχει μέχρι σήμερα, η οποία είναι φοβική, ανερμάτιστη και στηρίζει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και την μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα, πριν να είναι αργά.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση για τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο το οποίο το κρατάει για την ίδια και όχι για τους υπόλοιπους βουλευτές και τον Ελληνικό λαό. Αυτό που έκανε κυβέρνηση είναι να φέρει στη Βουλή 50 σελίδες στην «περίφημη» διαβούλευση του κ. Σκυλακάκη, στη συνέχεια έφερε 200 σελίδες πάνω στις οποίες έγιναν 45 παρατηρήσεις και σχόλια, τις οποίες απέρριψε συνολικά και στο τέλος πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου 4.000 σελίδες του σχεδίου. Για αυτές τις σελίδες κανένας βουλευτής σε κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι ενήμερος, δεν τις γνωρίζει, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψηφιακής εποχής που έχουμε μπροστά μας και όλα τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης και με ποια εργαλεία θα επιτευχθούν. Το τεράστιο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προασπίσουμε τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης δεν πρέπει να καταλήξουν στις τσέπες των γνωστών ελίτ της χώρας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να υπάρξει μία δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης για τους πολλούς, με ευκαιρίες για τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν υποστεί τεράστιες εισοδηματικές μειώσεις και επιπτώσεις τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια. Για αυτούς που έχουν καινοτόμες ιδέες και θέλουν να διαμορφώσουν στην πατρίδα μας επιχειρήσεις βιώσιμες και λειτουργικές και να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια δυνατά στην Ελληνική και παγκόσμια επιχειρηματικότητα, καθώς βέβαια και για τη νέα γενιά, η οποία βλέπει μετά από τα 10 χρόνια κρίσης χρέους να έχει να αντιμετωπίσει και άλλα δύο χρόνια της κρίσης της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς της παραγωγικής τους δράσης και εργασίας.

Όλα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά, υπεύθυνα και συγκροτημένα και δυστυχώς δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να έχει ένα πλήρες σχέδιο που να αφορά το κομμάτι της οικονομίας και το κομμάτι της κοινωνίας που χρήζει στήριξης και μετεξέλιξης στη μετα-πανδημική οικονομική πραγματικότητα.

Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θέλει μόνη της η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί. Κάνει λάθος βέβαια, όπως και να έχει γιατί τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστούμε διαφορετικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι κάτι που ξεπερνά την τετραετία του κυβερνητικού προγραμματισμού, ο σχεδιασμός και υλοποίηση του, θα φτάσει περίπου στα 10 χρόνια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους, τους κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους αυτοδιοίκησης και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις και θέσεις.

Εμείς γυρίζουμε τη χώρα από άκρη σε άκρη και κάνουμε αυτές τις συναντήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, με τη Φώφη Γεννηματά να συζητά ανεξάρτητου κόμματος και χρώματος, με τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι μας μεταφέρουν ότι όλοι οι φορείς έχουν έλλειμα πληροφόρησης για το ταμείο από την κυβέρνηση. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, επιστημονικό προσωπικό, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και οργανώσεων και άλλοι αντίστοιχοι εκπρόσωποι φορέων, έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία της χώρας και ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί και τι πρέπει να γίνουν, μένουν εκτός συζήτησης. Όλη αυτή η συζήτηση, λοιπόν, γίνεται με ένα πολύ ακροατήριο, «επιλεγμένο» από την κυβέρνηση και το οποίο ελέγχεται από τον κ. Σκυλακάκη και κάποιους ακόμα χωρίς να υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση.

Για το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να το λέμε πια έτσι, μιας και έχει την πλήρη υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υπερασπιστεί ό,τι πιο εργασίακά σκληρό περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση και στα εργασιακά καταφεύγει στην προσφιλή της τακτική κι επιδίδεται σε ψέματα για να κρύψει την πικρή, για τον κόσμο της εργασίας, αλήθεια: για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά. Η κυβέρνηση παρέχει στους νέους του σήμερα μόνο δύο επιλογές: Είτε να μεταναστεύσουν είτε να γίνουν μισθοσυντήρητοι νομάδες που θα δουλεύουν εξαντλητικά 10ωρα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ή την τουριστική σεζόν. Αντί για διάλογο και συναινέσεις, επιμένει στο αντεργατικό της σχέδιο που αποδεικνύει το όραμά της για μία κοινωνία άνιση και άδικη.

Πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η εργασία είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο δικαίωμα, η καθαρή, τίμια εργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε πολίτης εξελίσσει τη ζωή του και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να την μετατρέψει σε ένα καθεστώς αυξημένης πίεσης προς τον εργαζόμενο οποίος θα είναι έρμαιο του εργοδότη που θα θέλει να δουλέψει περισσότερες ώρες με λιγότερες αποδοχές.

Η κατάσταση με αυτό τον τρόπο ξεφεύγει και η εργασιακή ζούγκλα θριαμβεύει.

Για την Πανδημία:

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και μας απειλεί. Είναι λάθος ο εφησυχασμός. Τα κρούσματα κινούνται στα προ lock down επίπεδα, με πλήρως εμβολιασμένους και με τις 2 δόσεις- λιγότερο από το 20% του πληθυσμού. Ο τουρισμός άνοιξε αλλά προς το παρόν χωρίς τουρίστες και η Κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι στις αναστολές των 534 ευρώ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου μένουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του λουκέτου, ενώ οι εργαζόμενοι τους βιώνουν την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της απόλυσης. Η Κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα.

Για την Υπόθεση Καλογρίτσα:

Πιστό στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοκρατικής μας παράταξης να πέφτει πάντοτε άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις πολιτικών, ακόμα και όταν αφορούσε δικά μας πολιτικά στελέχη, παραμένει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως πάντα ψηφίζαμε υπέρ κάθε επιτροπής που διερευνούσε ύποπτες υποθέσεις, έτσι και τώρα η θέση μας είναι πεντακάθαρη και θέλουμε να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για να διερευνηθούν επιτέλους σε βάθος οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη στάση και τις επιλογές του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Μέχρι ώρας, προκύπτει: Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει το SYRIZACHANNEL, η τριμερής σύμπραξη Αράβων – Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία για το δήθεν έργο φαίνεται ότι ήταν εικονική. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τι πρέσβευε και υποστήριζε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο για 4,5 χρόνια έπαιξε με τους θεσμούς. Δε νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διαθέσεις αυτοκάθαρσης, θα έπρεπε να έχει ήδη αντιληφθεί τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του, τι ακριβώς δεν πήγε καλά την περίοδο της διακυβέρνησης του. Δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της εποχής είναι εγκλωβισμένος στο χθες, στα μεταξύ τους μαχαιρώματα και όλο αυτό το πράγμα βγαίνει προς τα έξω.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική λύση και αντιμετώπιση, αυτή τη λύση το ΠΑΣΟΚ την έδινε πάντα στη χώρα, πρωταγωνιστικά, και αυτό δημιουργούμε και τώρα με τη Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ;» (ΤΕΤΑΡΤΗ 26/05)

Διαδικτυακή συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση οργανώνει το Κίνημα Αλλαγής την Τετάρτη 26/05/2021 στις 19.00’ με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο και τίτλο: «Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;». Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Πιο αναλυτικά:

Εισαγωγική Ομιλία: Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής

Ομιλητές (αλφαβητικά):

Άρης Καζάκος, Καθηγητής ΑΠΘ
Σταύρος Κουτσουμπέλης, Αντιπρόεδρος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
Γιώργος Ματζαβάς, Ασκ. Δικηγόρος, Δίκτυο Νεολαίας
Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής, Υπεύθυνος Κ.Ο
Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ
Συντονιστής: Χρήστος Μέγας, Γραμματέας Τομέα Εργασίας

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις σελίδες του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το Youtube του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

Η κρατική αεροπειρατεία του καθεστώτος της Λευκορωσίας σε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αθήνα, για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του καθεστώτος Λουκασένκο. Η απαράδεκτη, συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, αποδεικνύεται πλέον ότι δεν αφορά μόνον τους πολίτες της. Μας αφορά όλους. Η περιφρόνηση στις αξίες της Δημοκρατίας όπου κι αν γίνεται, αφορά και την ασφάλεια όλων μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν έντονα, άμεσα και με συνέχεια. Τα απολυταρχικά καθεστώτα πρέπει να παίρνουν τις διεθνείς απαντήσεις που τους αρμόζουν, προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών τους που τα υφίστανται και οι ίδιοι αδυνατούν να αντιδράσουν. Η αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης παρανομίας να γίνει παραδειγματική προς όλους.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Χαιρετισμός Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Αμαξοστάσιο του Ρέντη

Γι’ άλλη μια φορά είμαστε εδώ, σε αυτό τον οικείο χώρο για πολύ σοβαρά θέματα. Θέλω να σας καλέσω να δώσουμε μαζί τον αγώνα απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να απαξιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και απέναντι στην τεράστια επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνησή του σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και συνέχισε να απαξιώνει το χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών. Εξάλλου, γνωρίζετε όλοι ότι έχουν ιδεοληπτική εμμονή με το χώρο αυτό και ξέρετε τους αγώνες που έχει δώσει η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Μέσα από την Πανδημία ξεκινήσαμε ένα μεγάλο αγώνα, γιατί έπρεπε να προστεθούν λεωφορεία, ποιοτικά λεωφορεία και επιτέλους να γίνουν προσλήψεις οδηγών. Να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος συνωστισμός. Μέσα από τις δικές μας πιέσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στις προκηρύξεις για τις προσλήψεις, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και την προμήθεια νέων εντός εισαγωγικών οχημάτων.

Έστησαν μάλιστα μία φιέστα και έφεραν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και τι αποκαλύφθηκε μόλις ολοκληρώθηκε η φιέστα; Αποκαλύφθηκε ότι τα λεωφορεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και δυστυχώς μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν- χωρίς να έχουν διορθωθεί αρκετά από αυτά τα λεωφορεία -ως υγειονομικές βόμβες. Ενώ, μόλις περνάμε το τρίτο κύμα της πανδημίας τα λεωφορεία αυτά χωρίς να έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα πλευρικά, εξακολουθούν να είναι στην κυκλοφορία. Λίγα βεβαίως από αυτά, διότι σταματήσαμε τις ενέργειές τους με ενέργειες μας μέσα στη Βουλή.

Το χειρότερο που μαθαίνουμε είναι ότι δεν είναι μόνο υγειονομικές βόμβες, αλλά έχουν και σοβαρά θέματα ασφάλειας. Είναι λεωφορεία φθαρμένα, με σοβαρές ζημιές. Εμείς εμπιστευόμαστε όλους εσάς και τις γνώσεις σας και ξέρουμε ότι δεν θα επιτρέψετε να κυκλοφορήσουν προβληματικά λεωφορεία στους δρόμους της Αττικής. Θα είμαστε, όμως, διαρκώς στο πλευρό σας και θα πιέζουμε για να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα των οχημάτων που θα βγουν τελικά στο δρόμο.

Σήμερα, πρότεινα στον διευθύνοντα, στην ενημέρωση που μας έκανε, όταν επιτέλους θα διορθωθούν τα λεωφορεία, όταν θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και όταν επιτέλους γίνουν και οι προσλήψεις των οδηγών, να κάνουμε μία πραγματική γιορτή και όχι μία φιέστα αντίστοιχη με αυτές που βλέπαμε με τους μουσαμάδες τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί τότε πραγματικά θα έχει γίνει ένα βήμα για τη βελτίωση και την ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών. Εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφει, διαλύει σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτήσεις δεκαετιών»

Το δεύτερο πολύ μεγάλο θέμα που θέλω να θίξω σήμερα, είναι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχα αναδείξει τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και το σχέδιο που είχε ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το πρώτο πράγμα που είχα αναδείξει προσωπικά, ήταν ότι αρνήθηκαν να κηρύξουν υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, αφήνοντας τους στο έλεος κάποιων ασύδοτων εργοδοτών και αφήνοντάς τους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που τους βρήκε η πανδημία και χειροτέρεψε τα πράγματα.

Ήρθε στη συνέχεια η κυβέρνηση και καθιέρωσε το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. 600.000 εργαζόμενοι είναι ένα χρόνο με 534 ευρω, ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μπορέσουν να ανακουφιστούν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο στην πραγματικότητα καταργεί πολύ σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Πριν από όλα, καταργεί στην πράξη την υποχρέωση να υπάρξει συλλογική σύμβαση για τη διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας. Αυτό, φίλες και φίλοι, σημαίνει ότι στην πράξη καταργείται το οκτάωρο και μέσα σε αυτό το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας για την ανεργία, δεν θα υπάρχει εργαζόμενος που θα έχει τη δυνατότητα, το σθένος, τα κότσια να αντιπαρατεθεί, να διαπραγματευτεί μόνος του τελικά με τους εργοδότες και να κατοχυρώσει ότι θα δουλεύει 8 ώρες και όχι 10 και θα περιμένει -δεν ξέρω πότε- ότι θα πάρει το ρεπό του κάποτε στο μέλλον. Θα είναι όμηροι όλοι οι εργαζόμενοι στους εργοδότες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από δω και πέρα.

Και βεβαίως ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, διότι ακόμα και αν δικαστικά δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, με το νέο νόμο ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τους επαναπροσλάβει, αλλά απλώς να δώσει μερικά χρήματα παραπάνω.

Η μοναδική ασπίδα που θα μπορούσε να έχει ο εργαζόμενος στο θέμα του ωραρίου, η ηλεκτρονική κάρτα -που είναι μία δική μας ρύθμιση και ένα δίκαιο αίτημά της ΓΣΕΕ- δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ο ίδιος ο κύριος Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα μονάχα πειραματικά θα δοκιμαστεί. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία στα ζητήματα του ωραρίου.

Και για να μην υπάρχει απολύτως καμία ασφάλεια για τον εργαζόμενο, διαλύονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αυτό το νομοσχέδιο. Ο ΣΕΠΕ απαξιώνεται, φεύγει από τον έλεγχο και την εποπτεία του Κράτους, γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή -θα γίνει κάποια στιγμή- μέχρι τότε δεν θα υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Ήδη οι καταγγελίες που έχουμε παντού είναι πάρα πολλές για μαύρη εργασία.

Και προσωπικά θεωρώ αδιανόητο, γιατί ένα πραγματικό επιτελικό κράτος, πραγματικό και όχι αυτό του κ. Μητσοτάκη, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να βάζει κανόνες και να έχει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μπορεί να ελέγχει ότι οι κανόνες που βάζει εφαρμόζονται. Και αυτό το δικαίωμα του το κράτος το απεμπολεί, το χάνει. Ακριβώς, για να μην υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος και οι ασύδοτοι τελικά εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν. Πράγμα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί δεν είναι όλοι σε ένα καζάνι.

Και το τρίτο πράγμα που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι στην πραγματικότητα περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και περιορίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών. Και βεβαίως, η ΓΣΕΕ χάνει και το δικαίωμά της να διαπραγματευτεί τον κατώτερο μισθό, που είναι το κλειδί. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει και για αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζομένους, αλλά και για να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να δοθεί ένα μήνυμα ότι κάτι αλλάζει μετά από τα χρόνια της λιτότητας, των μνημονίων, της κρίσης.

Έρχεται, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία, με τη δίδυμη κρίση, την υγειονομική και την οικονομική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και καταστρέφει, διαλύει σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτήσεις δεκαετιών. Και σε καμιά περίπτωση, ένας εργαζόμενος που νιώθει τόσο ανασφαλής δεν μπορεί να είναι παραγωγικός.

«Η κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα σε νέα κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα»

Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε πώς θα ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα, από αυτό το αδιέξοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές πολιτικές, οδηγεί τα πράγματα σε νέα κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.

Και επειδή τώρα, μας έχετε δοκιμάσει όλους και μπορείτε να μας κρίνετε και ξέρετε ότι μόνο η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής δίνουν μάχη και αγώνα και για τις αστικές συγκοινωνίες και για το δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θέλω κλείνοντας να σας καλέσω να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτή την κυβερνητική λαίλαπα που δεν πρέπει να περάσει.

Και δεσμεύομαι απέναντί σας, ότι ακόμα και αν περάσει, θα βρούμε την ευκαιρία στο μέλλον να καταργήσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις και μαζί να πετύχουμε μία παραγωγική συμμαχία που θα κάνει πράξη τη νέα παραγωγική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Γιατί δεν αξίζει αυτή η Ελλάδα, ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στους νέους ανθρώπους, σε κανέναν από μας.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΙ

Η μεθόδευση «κρατικής αεροπειρατείας» της Λευκορωσίας για την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, είναι απόλυτα καταδικαστέα. Είναι επιβεβλημένο να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος του Λουκασένκο. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπόθεση όμως αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Διοίκησης της.

Ιδιαίτερα όταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι μέλος αποστολής της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ήρθε στη χώρα μας για συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο, και είναι γνωστό ότι απειλείται η ζωή του.

Οι πράκτορες των ξένων υπηρεσιών έμειναν παντελώς ανενόχλητοι, έθεσαν με τις ενέργειές τους σε κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την χώρα μας.

Η ασφάλεια της Ελλάδας εμφανίζεται διάτρητη.

Για μια ακόμη φορά οι κρατικοί μηχανισμοί «δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε», συνελήφθησαν κοιμώμενοι.

Μια ακόμη «επιτυχία» του επιτελικού κράτους του Μαξίμου και των επιλογών του.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 24.5.2021

Φ. Γεννηματά: Η Κυβέρνηση απαξιώνει τις δημόσιες συγκοινωνίες

«Στην τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το πως θα ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα και το αδιέξοδο, η κυβέρνηση με συντηρητικές και οπισθοδρομικές πολιτικές, οδηγεί τα πράγματα σε νέα κοινωνική κρίση» σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την σημερινή επίσκεψή της στο Αμαξοστάσιο του Ρέντη, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Πιο Αναλυτικά:

«Μέσα από την Πανδημία ξεκινήσαμε ένα μεγάλο αγώνα, γιατί έπρεπε να προστεθούν λεωφορεία, ποιοτικά λεωφορεία και επιτέλους να γίνουν προσλήψεις οδηγών. Να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος συνωστισμός. Μέσα από τις δικές μας πιέσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στις προκηρύξεις για τις προσλήψεις, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και την προμήθεια “νέων” οχημάτων. Είναι λεωφορεία φθαρμένα, με σοβαρές ζημιές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφει, διαλύει σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων, κατακτήσεις δεκαετιών. Ήρθε στη συνέχεια η κυβέρνηση και καθιέρωσε το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο στην πραγματικότητα καταργεί πολύ σημαντικά εργασιακά δικαιώματα:

 • Καταργεί στην πράξη την υποχρέωση να υπάρξει συλλογική σύμβαση για τη διαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας – Στην πράξη καταργείται το οκτάωρο
 • Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις
 • Η ηλεκτρονική κάρτα -που είναι μία δική μας ρύθμιση και ένα δίκαιο αίτημά της ΓΣΕΕ- δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
 • Διαλύονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί
 • Περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και περιορίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών».

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

«Κρατική αεροπειρατεία» Λευκορωσίας: Τραγική η ανεπάρκεια της ΕΥΠ

Η χθεσινή «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος της Λευκορωσίας σε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αθήνα για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, εκτός από το γεγονός ότι αποδεικνύει με τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του καθεστώτος Λουκασένκο, αποκαλύπτει και την παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και των επιλογών του. Η διορισμένη -με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού- Διοίκηση της ΕΥΠ αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής αφού άφησε εντελώς ανενόχλητους τους πράκτορες ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας, να οργανώνουν ενέργειές που έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος Λουκασένκο αλλά και να μεριμνήσει επιτέλους ώστε να μην μένει διάτρητη η ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της! Περισσότερα ΕΔΩ.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία: Σαν να μην κυβέρνησε ποτέ!

Ο κ.Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα την Ηλεία, όχι μόνο σαν να ερχόταν για πρώτη φορά, αλλά ακόμη χειρότερα, μίλησε σαν να μην κυβέρνησε ποτέ, επιστρατεύοντας μάλιστα την ίδια αποτυχημένη συνταγή των υποσχέσεων, του λαϊκισμού και της ιδεοληψίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δεδομένες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’, αποφεύγοντας σκόπιμα όμως να κάνει αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε που βολικά “ξεχνά” να αναφέρει είναι ότι η κατάτμηση του έργου και η εμφάνιση του κ.Καλογρίτσα στο προσκήνιο, ως εργολάβου για το έργο, αποτελούν επιλογές της δικής του κυβέρνησης που ματαίωσαν την δρομολογημένη έναρξή του. Το ίδιο ισχύει και για τα πανεπιστημιακά τμήματα που πάλι η δική του κυβέρνηση δεν ενίσχυσε με καθηγητές, υποδομές και προσωπικό ώστε να αναβαθμίσει και να διασφαλίσει τη λειτουργία τους. Ο κ.Τσίπρας, όσο δεν κυβερνούσε μπορούσε να πείθει πολλούς, σήμερα ωστόσο δεν μπορεί πια να εξαπατήσει τον λαό που αναζητά μια δημοκρατική διέξοδο. Περισσότερα ΕΔΩ.

Μη χάσετε: Διαδικτυακή συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το Κίνημα Αλλαγής, την Τετάρτη 26/05/2021 στις 19.00’ με εκδήλωσή του ανοίγει διαδικτυακά τη συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τίτλο: «Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;».

Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και θα συντονίσει ο Γραμματέας του Τομέα Εργασίας, Χρήστος Μέγας. Η διαδικτυακή συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις σελίδες του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και της Προέδρου στο Facebook, καθώς και από το κανάλι του Κινήματος Αλλαγής στο Youtube.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Ανακοίνωση τομέα Πολιτικής Προστασίας Κινήματος Αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε, σήμερα, ότι για την φοβερή πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, υπήρξε άμεση αντίδραση της πολιτείας και ότι η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων λειτούργησε υποδειγματικά. Διαφορετική γνώμη, όμως, έχουν όλοι όσοι έτρεχαν αλλόφρονες, το πρώτο βράδυ της πυρκαγιάς, για να μην καούν ζωντανοί.

Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε ότι έγινε μία σημαντική καταστροφή ως προς το φυσικό περιβάλλον και ότι τον προβληματίζει το γεγονός ότι υπήρξε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου. Φαίνεται, όμως, να μην τον προβληματίζει εξ ίσου το ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε κανένα έργο πρόληψης και δεν φρόντισε, καν, για την ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για την Αττική που παρουσιάστηκε είναι θετικό βήμα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Πότε θα παρουσιαστούν, όμως, οι αντίστοιχοι χάρτες για την υπόλοιπη Ελλάδα; Πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχης έκτασης καταστροφές;

Ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη των αγροτών και όλων όσων δεν λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα πυροπροστασίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας. Για τους εκλεκτούς της κυβέρνησης που διορίζονται ως τοπικοί συντονιστές των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και την αδράνειά τους για την έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων, όπως εντέλλονται από τον νόμο, θα ισχύσει το ίδιο;

Επεσήμανε ο Πρωθυπουργός την σημασία της συνεργασίας της Πυροσβεστικής με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «διότι οι άνεμοι μετατρέπονται εύκολα σε παντοδύναμο εχθρό». Δεν ανέφερε, όμως, ότι χρήσιμη και επιβεβλημένη είναι, επίσης, η συνεργασία των υπουργών μεταξύ τους. Ενώ, όμως, αναφέρθηκε στην καταστροφή που προκάλεσε η «Μήδεια» και στα πεσμένα δέντρα που αποτελούν εύφλεκτη ύλη, παρέλειψε να αναφέρει ότι για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων που είχε διαγνώσει ό ίδιος, τότε, δεν έχει γίνει τίποτα. Γιατί άραγε; Ποιοί υπουργοί του αντιδρούν και εμποδίζουν την αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων που συνιστά το κεντρικό πρόβλημα συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών στην πολιτική προστασία;

Αναφέρθηκε, εν κατακλείδι, ο κ. Μητσοτάκης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας δίνοντας έμφαση στις υποδομές και την τεχνολογία. Η Πολιτική Προστασία, όμως, απαιτεί, ιδίως, αποκέντρωση, ευρεία διαφάνεια και διαβούλευση, δικτύωση και πολυ-επίπεδη διακυβέρνηση. Σ’ αυτά η κυβέρνηση υπολείπεται και φαίνεται να μην μπορεί να μάθει τίποτα από τις διαδοχικές καταστροφές.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *