Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Είναι προφανές ότι μιλάμε για μία σημαντική, θετική πρωτοβουλία την οποία, αν και με καθυστέρηση, την πήρε πολύ ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είναι ένα γενναίο πρόγραμμα το οποίο γίνεται επί της ουσίας με το σωστό τρόπο και αυτό έχει να κάνει χορηγήσεις και όχι με νέα δάνεια. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο επέμεναν πάρα πολύ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές τα προηγούμενα χρόνια και η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής στις Συνδιασκέψεις που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στους PES.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι οι πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κρατών να ολοκληρώσουν χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους αυτήν τη διαδικασία και προφανώς στη συνέχεια αυτό να οδηγήσει σε διανομή χρήματος εκεί που το έχουμε ανάγκη. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για λιτότητα στην Ελλάδα για μεγάλη ύφεση. Πρέπει να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Αν θα έπρεπε να σταθώ σε ένα αρνητικό σημείο, είναι στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες. Κι αυτό επειδή γνωρίζω ότι αφορά και τη δική σας περιοχή (σ.σ.: Στερεά Ελλάδα) αλλά και ευρύτερα όλη την Ελλάδα η οποία έχει πολύ ισχυρό πρωτογενή τομέα. Εμείς θα προσφέρουμε τη στήριξή μας στο να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα ταμείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί πρέπει να δώσουμε την έμφαση. Πρέπει, επομένως, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και δεύτερον, πρέπει να σταματήσουν τα παρακάλια στις τράπεζες και να έχουμε πραγματικές πολιτικές. Σήμερα πηγαίνει ένας μέσος επιχειρηματίας στην τράπεζα και δεν μπορεί να δανειστεί για να περάσει την ύφεση την οποία έφερε και ο COVID-19. Άρα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα τα πάρει με πυγμή, με σοβαρότητα. Κι εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων που έχουμε τους τελευταίους μήνες και φυσικά τα τελευταία χρόνια λόγω της εθνικής κρίσης, της κρίσης του χρέους.

Για την ανάγκη εμπροσθοβαρούς προγράμματος:

Εμείς, επίσης, έχουμε επιμείνει εδώ και περίπου ένα μήνα στην ανάγκη ενός ενδιάμεσου προγράμματος που προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι κοστολογημένο από το πρόγραμμα SURE και στηρίζει τους εργαζομένους οι οποίοι είναι 1 εκατομμύριο περίπου αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας και πλήττονται από την κρίση του COVID-19. Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, όχι βλέποντας και κάνοντας. Δεν έχει λόγο να σκέφτεται αυτήν τη στιγμή μικροκομματικά οφέλη, πιθανές εκλογές. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα μπροστά σε αυτό το οποίο χτύπησε τον πλανήτη μας, την ήπειρό μας και φυσικά τη χώρα μας. Επομένως, εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εστίαση, τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα χρειάζονται άμεσα μέτρα τώρα. Και φυσικά μέτρα χρειάζονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δέχθηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος το οποίο προστατεύει τους μη προνομιούχους, κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα που νιώθει ότι σήμερα τα δικαιώματά του, είτε είναι εργασιακά είτε ανθρώπινα, πλήττονται από την κρίση την οποία ζούμε.

Για τον αναβρασμό στα σύνορα και τις τούρκικες προκλήσεις:

Πρώτα από όλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο δρα απέναντι στην στρατηγική της Τουρκίας. Για το θέμα του Έβρου και ό,τι εξελίχθηκε με την κύτη του ποταμού, όλα έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ομάδα Αλήθειας ήταν η πρώτη η οποία αντέδρασε σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Δένδιας Κι εν πάσει περιπτώσει, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η τούρκικη επιθετικότητα εκδηλώνεται και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και στον Έβρο διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ομονοούμε όλα τα πολιτικά κόμματα κι έτσι πρέπει να έχουμε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, όμως κι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χωρούν παιχνίδια με τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτό είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντοτε πατριωτικά κινήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα από εδώ και μπρος.

Για τις δημοσκοπήσεις:

Πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις, αλλά ένα χρόνο πριν είχαμε εκλογές και τότε οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν περίπου στα νούμερα στα οποία μας δείχνουν και σήμερα. Εμείς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες ενός πολιτικού σκηνικού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θέλουν να φτιάξουν ένα ψευδεπίγραφο δίπολο το οποίο δεν αφήνει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, γι’ αυτό έχουμε βαλτώσει τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά επίσης εμείς θα κάνουμε και την πολιτική μας και θα αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις να τρέχουν πίσω μας.

Για στελέχη που «κρυφοκοιτούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:

Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα ποινικοποιήσουμε καμία άποψη, όμως οφείλω να διευκρινίσω και να υπενθυμίσω σε όλους ότι η παράταξή μας στο Συνέδριό της πριν από περίπου ένα χρόνο έχει πάρει μία συγκεκριμένη, ομόφωνη απόφαση, που μιλάει για αυτόνομη πορεία απέναντι στη συντήρηση και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αλλάζει μόνο από Συνέδριο. Όταν λοιπόν γίνει το επόμενο Συνέδριο, οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί να έρθει και να δοκιμάσει τις θέσεις του και τη σκέψη του. Ως τότε, σύσσωμο το Κίνημα Αλλαγής κινείται αυτόνομα, δυναμικά, καινοτόμα, προοδευτικά, ριζοσπαστικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Προφανώς η κυβέρνηση περίμενε τον ευρωπαϊκό μποναμά για να προχωρήσει στην πενιχρή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση! Όμως αυτή δεν φτάνει ούτε για να ισοσκελίσει τις ζημιές από τα ευαλλοίωτα τρόφιμα που είχαν ως αποθέματα οι επιχειρήσεις!

Εν τω μεταξύ κράτος και τραπεζικό σύστημα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα για την υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων:

δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους εταίρους ΟΕ / ΕΕ και τους διαχειριστές ΙΚΕ: ενώ θεωρούνται προσωπικά υπόλογοι για τα χρέη της εταιρίας τους, δεν περιβάλλονται από καμιά προστασία ή επιδότηση!
δεν προβλέπεται κατάργηση της επαχθούς προκαταβολής και μείωση των φορολογικών συντελεστών
χαμηλότατη τελική εξυπηρέτηση από τα προγράμματα για δάνεια και αβελτηρία των τραπεζών
Και επειδή τα ιδεοληπτικά χούγια σχετικά με την απορρύθμιση του λιανεμπορίου δεν ξεχνιούνται, ο κος Γεωργιάδης γνωρίζοντας ότι η προχειρογραμμένη ΚΥΑ του για τη λειτουργία επιλεγμένου εμπορικού κέντρου τις Κυριακές θα ακυρώνονταν από το ΣτΕ, βρήκε την ευκαιρία να τη «νομιμοποιήσει» σε άσχετη ΠΝΠ και χωρίς καμιά πραγματική αιτιολόγηση!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,

2) Τον Υπουργό Οικονομικών,

3) Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

4) Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Να λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού ο κλάδος των δικηγόρων».

Κύριοι Υπουργοί,

Από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απουσιάζει η ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, παρ’ όλο που τα δικαστήρια της χώρας με κυβερνητική απόφαση παρέμειναν επί της ουσίας κλειστά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν την 01η.06.2020 όσον αφορά στα αστικά και πριν την 15η.06.2020 – 01η.07.2020 όσον αφορά στα ποινικά. Συνέπεια της επί 2,5 και πλέον μήνες υποχρεωτικής «αναστολής» των δικηγορικών υπηρεσιών, είναι η αδυναμία χιλιάδων δικηγόρων να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Η στάση αυτή της Κυβέρνησης γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του δικηγορικού κλάδου, αφού με αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος η βίαιη έξοδος από το επάγγελμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ανεξάρτητων δικηγόρων και η επιβίωση μόνο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών.

Τα προβλήματα της επαγγελματικής επιβίωσης του δικηγορικού σώματος, που διογκώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, χρήζουν γενναίας κυβερνητικής παρέμβασης με μία δέσμη ρεαλιστικών και δημοσιονομικά εύλογων μέτρων, που στόχο έχουν να απαλύνουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικηγόροι, και που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και το θεσμικό κύρος των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε σκοπεύετε να καταβάλετε στον κλάδο των δικηγόρων την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800,00 €;
  2. Έχετε μεριμνήσει για την ένταξη των δικηγόρων και των υπολοίπων επιστημονικών κλάδων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των γραφείων τους, καθώς επίσης και τη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες;
  3. Προτίθεστε να εντάξετε στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου το σύνολο των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό;
  4. Θεωρείτε ως μέτρο στήριξης του δικηγορικού κλάδου την κατάργηση ή έστω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις δικαστηριακές παραστάσεις και την απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ;
  5. Σκοπεύετε να δεχθείτε την πρόταση της μείωσης του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης για το μήνα Μάιο;
  6. Σκοπεύετε να εντάξετε στον άμεσο σχεδιασμό στήριξης την απαλλαγή των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος του τρέχοντος έτους, αναλογικά και με βάση το εισόδημα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Μιχαήλ Κατρίνης

Γεώργιος Μουλκιώτης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟ ΜΙΣΟΣ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Ανακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής για τη ρατσιστική δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ

Η ρατσιστική δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ, ας ξυπνήσει σε όλους μας την αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε έμπρακτα στο ρατσισμό, το μίσος, τη βία.

Για τους δυο αστυνομικούς της Μινεάπολις, δείχνει να είναι πολύ φυσική η ον-λάιν δολοφονία με ασφυξία ενός μαύρου στο δρόμο, μπροστά σε πολίτες. Γι’ αυτούς είναι «λογικό» και «υπηρεσιακό καθήκον».

Πρόκειται όμως για κτηνωδία, που δεν αφορά μόνον τον Τζωρτ Φλόιντ και τους δολοφόνους του. Ούτε μόνον τις ΗΠΑ. Αφορά όλους μας.

Όπου υπάρχει ρατσισμός, βία, αυθαιρεσία της εξουσίας, όπου ο «άλλος» δεν έχει δικαιώματα, όπου το διαφορετικό χρώμα, φύλο, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός, τιμωρούνται ακόμη και με θάνατο.

Οι πολίτες που θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονοι και προοδευτικοί, οφείλουμε να αντιδρούμε σε κάθε τέτοια συμπεριφορά, όπου τη συναντάμε. Όπως οι νοσταλγοί της Κου Κλουξ Κλαν παίρνουν διάφορες ανά τον κόσμο μορφές, ακόμη και κοινοβουλευτικές, έτσι κι εμείς θα είμαστε παντού και θα αντιδρούμε. Δεν θα αφήσουμε το ρατσισμό, το μίσος, τη βία και την αυθαιρεσία, να σταθούν πουθενά.

Από τα μεγάλα στη Μινεάπολις, έως και τα πολύ μικρά δίπλα μας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.