Π.Σκουρλέτης: “Όταν ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον”


Reading time: 18 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, για τον ΑΔΜΗΕ

 Όταν ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον

Με το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης της χώρας, του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά. Απαράδεκτη είναι και η μεθόδευση της νομοθέτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.

Σήμερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να κατέχει τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί και σχεδιάζει εξαιρετικής σημασίας έργα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων.

Πολύ περισσότερο, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, με εγγυημένα έσοδα. Καμία άλλη εταιρεία η φορέας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο του ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας μας στην κρίση της πανδημίας, έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στον ιδιωτικό τομέα. Άραγε μπορούμε να του εκχωρήσουμε την αποκλειστική ευθύνη της ενεργειακής μας ασφάλειας;

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ούτε να σκεφτεί να ξεπουλήσει ποσοστά του ΑΔΜΗΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που «ναρκοθετεί» τις αξίες πώλησης.

Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη σκληρή, νεοφιλελεύθερη οπτική της και για τα άλλα ενεργειακά Δίκτυα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση του ισχυρού ελέγχου τους από το Δημόσιο.

Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη

5η μέρα, από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι

 Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 37 κρούσματα κορωνοϊού από την ιδιωτική κλινική, πολλοί εκ των οποίων είναι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ενώ δυστυχώς τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

 Ρωτάμε τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη:

  • Ποιοι έλεγχοι έγιναν στην κλινική και πότε, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, στον Καλλικράτη;
  • Ποιες εντολές ελέγχου δόθηκαν και πότε για την λειτουργία της κλινικής, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, στον Καλλικράτη;
  • Ο κατ’ επιλογή του, αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Βαθιώτης Αθανάσιος συνεργάζεται με την κλινική «Ταξιάρχαι» και εργαζόταν κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη κλινική;

Ρωτάμε τον ΕΟΔΥ:

  • Έχει στείλει οδηγίες ελέγχων των ιδιωτικών κλινικών στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και αν ναι ποιες και πότε;
  • Έχει προχωρήσει ο ίδιος σε ελέγχους ιδιωτικών κλινικών, σε πόσες και πότε;

Τέλος ρωτάμε την κυβέρνηση:

  • Θα υλοποιήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας;
  • Θα υλοποιήσει άμεσα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία την 4ετία 2019-2023;
  • Θα προχωρήσει στη διενέργεια άμεσων προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος;

Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη της κοινωνίας, στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υπευθυνότητα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων …

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Ο εμπαιγμός γιατρών και νοσηλευτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη προς το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Την ίδια ώρα που χειροκροτούν τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες», αρνούνται να πληρώσουν τις εξαντλητικές εφημερίες που έχουν κληθεί να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ κι έναν μήνα, επικαλούμενοι το πλαφόν που ισχύει για τις συνθήκες ομαλότητας.

Ενώ εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης σκορπά δεκάδες εκ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους, δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο εμπαιγμός των γιατρών και των νοσηλευτών από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Ας σταματήσει επιτέλους τα ρουσφέτια μέσω ΠΝΠ κι ας ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Σπ. Λάππας: Αυταρχισμός και εκδικητικότητα αντί σωφρονισμού και εκπαίδευσης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΠΑ

Αυταρχισμός και εκδικητικότητα αντί σωφρονισμού και εκπαίδευσης

 Όταν από την πρώτη ημέρα εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε η μεταφορά της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είχαμε καταγγείλει ότι στη χώρα έρχεται ο σωφρονιστικός μεσαίωνας, και δικαιωθήκαμε πολλαπλώς με όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.

Πριν λίγες μέρες με ανακοινώσεις και άρθρα μας καταγγείλαμε όσα συμβαίνουν στις φυλακές, κυρίως για όσες αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου(!!!) στα καταστήματα κράτησης. Τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κρατούμενος το μοναδικό δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα  άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής.

Εμείς ως κυβέρνηση Σύριζα λάβαμε πολλές πρωτοβουλίες για τη δυνατότητα εκπαίδευσης των κρατουμένων, με την εξασφάλιση φοίτησής τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κρατούμενος σε κελί του Κορυδαλού(Β. Δημάκης)που κατόρθωσε να τελειώσει μέσα στη φυλακή το Λύκειο και στη συνέχεια να εισαχθεί σε Πανεπιστημιακή Σχολή, πριν λίγες μέρες χωρίς κανένα «νόμιμο» λόγο απήχθη από δυνάμεις της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών και κλείστηκε σε πειθαρχείο, στερούμενος έτσι κάθε δυνατότητας επαφής με το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή του. Πρόκειται για σαφή εκδήλωση του δόγματος «νόμου και τάξης» στο χώρο του σωφρονισμού, που πολλές φορές έχουμε καταγγείλει. Επιλέγει η Γ.Γ. Αντεγκληματικής(!!!) Πολιτικής να δείξει αυταρχισμό, τη λογική «νόμου και τάξης», τον απάνθρωπο και σκληρότατο πρόσωπό της, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να σταθεί δίπλα σ’ αυτόν τον νέο άνθρωπο που αγωνίζεται να μορφωθεί και «σωφρονιστεί» σε συνθήκες και πορεία «εξπρές του μεσονυκτίου».

Φαίνεται ότι αντί νομιμότητας και ανθρωπισμού  επιδεικνύεται σκληρότητα και απανθρωπισμός, αντί ευαισθησίας και συνδρομής σε έναν νέο κρατούμενο που αγωνίζεται για μόρφωση να εκδηλώνεται εχθρότητα και εκδικητικότητα. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Σε μία δικαιοκρατούμενη πολιτεία η προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελούν απαράκαμπτες προϋποθέσεις κάθε σοβαρής προσπάθειας εξορθολογισμού και εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος. Η εποχή κατά την οποία η εκτελεστική εξουσία πίστευε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των φυλακών με την ωμή βία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού στην εποχή μας κερδίζει συνεχώς έδαφος το κεφάλαιο των ατομικών δικαιωμάτων, και κατά συνέπεια και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Επιβάλλεται ο κρατούμενος αυτός, φοιτητής Πανεπιστημιακής Σχολής, να επιστρέψει άμεσα στο κελί του Κορυδαλού, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του και να παρακολουθεί τη Σχολή του. Αν δεν γίνει τότε θα αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είναι τόση η δόση ακραίας ιδεοληψίας τους που νομίζουν ότι ευθύνεται το φάρμακο και όχι το νόσημα. 

Συλλυπητήριο μήνυμα Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Γιώργου Πιαντέ

Μετά από γενναία και πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο σύντροφος Γιώργος Πιαντές έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 65 ετών, βυθίζοντάς μας στη θλίψη.

Ο σ. Γιώργος εντάχθηκε στην Αριστερά σε πολύ νεαρή ηλικία. Μέλος του ΚΚΕ και κατόπιν του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ο σ. Γιώργος υπήρξε ένας από τους πιο ανιδιοτελείς και ακούραστους αγωνιστές του κόμματος. Ο ρόλος του στην ίδρυση και την καθημερινή λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» ήταν καταλυτικός. Μέλος του Δ.Σ. της Left Media Α.Ε., ο σ. Πιαντές πρόσφερε όλες τις δυνάμεις του και ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Και, βεβαίως, ήταν η ψυχή όλων των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, φροντίζοντας με μεράκι την παραμικρή λεπτομέρεια που απαιτείται.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια  στη σύζυγό του, Βάσω, στα παιδιά του, Κώστα και Βασίλη και σε όλη την οικογένεια και τους οικείους του.

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Η ΔΕΗ οδηγείται σε αδιέξοδο και ο κ. Χατζηδάκης παραπλανά το λαό

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή  τα αποτελέσματα έτους 2019 της ΔΕΗ          

Η ΔΕΗ οδηγείται σε αδιέξοδο και ο κ. Χατζηδάκης παραπλανά το λαό

 Απτόητος  ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να παραπλανά το λαό, προκειμένου να δικαιολογήσει τις επιλογές του, οι οποίες οδηγούν τη  ΔΕΗ  σε αδιέξοδο και πλήττουν την οικονομία και την κοινωνία. Με την πολιτική της ΝΔ και του κ. Χατζηδάκη και την πρακτική της διοίκησης της ΔΕΗ έχουμε υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων, που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παράλληλα προκαλείται σοβαρή ζημιά στην επιχείρηση με αποχώρηση πελατών και μείωση της εισπραξιμότητας. Η  ζοφερή εικόνα συμπληρώνεται από τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας, την έλλειψη αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου και συνακόλουθα ανυπαρξία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Βεβαίως δεν παραλείπεται η φροντίδα για υπέρογκες  αυξήσεις μισθών των golden boys και βόλεμα των ημετέρων.

Μετά το γνωστό καταστροφολογικό παραλήρημα του κ. Χατζηδάκη το περασμένο καλοκαίρι για την κατάσταση  στη ΔΕΗ, το οποίο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος  το Σεπτέμβρη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ εξαμήνου του 2019, εμφανίστηκε ξανά με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων έτους του ομίλου ΔΕΗ, για να «ενημερώσει» την κοινή γνώμη ότι οι επιχείρηση είχε ζημιές  ύψους  1,6 δις €, πράγμα το οποίο απέδωσε κατά τα ειωθότα στη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ!

Απέκρυψε έτσι, επιδεικνύοντας συμπεριφορά επιεικώς απαράδεκτη, ότι το στοιχείο αυτό είναι καθαρά λογιστικό. Αφορά, όπως αναφέρει η ίδια η Διοίκηση της ΔΕΗ, στην απομείωση  της λογιστικής αξίας των παγίων της εταιρείας, μετά από επανεκτίμηση στην οποία προέβη συμμορφούμενη με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει την οικονομική κατάσταση της  και βέβαια δεν έχει καμία ταμειακή διάσταση, όπως ξεκαθαρίζει η δημοσιευθείσα έκθεση, κάτι που απέκρυψε ο κος Χατζηδάκης, κατά την προσφιλή του μέθοδο των “fake news”.

Την ίδια “μέθοδο” ακολουθούσε η προπαγάνδα της ΝΔ για τα αποτελέσματα του 2018 όταν μιλούσε για ζημιές 900 εκ.€ Από την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία διαψεύσει το αφήγημα Χατζηδάκη,  προκύπτει ότι η ζημιά, μετά τις αποσβέσεις και τους φόρους, για το 2019 ήταν 424 εκ.€ και για το 2018 ήταν 347 εκ.€.  Ζημιές που και η σημερινή διοίκηση αποδίδει αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στις αυξήσεις των δικαιωμάτων CO2 και των τιμών των καυσίμων που οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του Συστήματος (από 54,7 ευρώ τη MWH το 2018 σε 60,4 ευρώ το 2019).

Βεβαίως, ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και ο Πρόεδρος και ΔΣ της ΔΕΗ, επανέλαβαν τα περί “χείλους της καταστροφής”  στην οποία είχε δήθεν περιέλθει η επιχείρηση το Α’ εξάμηνο του 2019, από την οποία την έσωσαν με τα “μαγικά” τους μέτρα, δηλαδή με τις υπερβολικές αυξήσεις του Σεπτεμβρίου, άνω του 15%, και τη συρρίκνωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, «επιτυγχάνοντας» EBITDA 333 εκ.€.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΔΕΗ στις 12 Αυγούστου 2019, προβλεπόταν EBITDA 286 εκ.€ χωρίς αυξήσεις τιμολογίων! Η πρόβλεψη αυτή βασιζόταν στην  αύξηση των πωλήσεων εξαιτίας της αύξησης της  κατανάλωσης κατά 2,7% ( λόγω της ανάπτυξης που είχε επιτευχθεί από την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και στην ανάκτηση των δικαιωμάτων CO2 από τους πελάτες  Μέσης και Υψηλής Τάσης και στη μείωση του λειτουργικού κόστους, αποτέλεσμα των ενεργειών  της προηγούμενης Διοίκησης. Άνθρακες ο θησαυρός του κου Χατζηδάκη, εφόσον με άδικες αυξήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ πέτυχε αύξηση EBITDA 47 εκατ.ευρώ.

Σήμερα, που οι τιμές των καυσίμων και των δικαιωμάτων CO2 έχουν καταρρεύσει εξ αιτίας της πανδημίας, η ΔΕΗ προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές πολύ κάτω από τα 50€ (ακόμη και κάτω από 40€) τη MWH  και την πωλεί, μετά τις αυξήσεις  του Σεπτεμβρίου, πάνω από 100€ διώχνοντας  τους πελάτες της προς τον ανταγωνισμό. Παρά αυτή την απώλεια πελατών, λόγω αυτού του τεράστιου περιθωρίου, είναι πιθανό να υπάρξει νέο «κατόρθωμα» κερδοφορίας.

Όσο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ..…ας  κόψουν το λαιμό τους! Αυτή όμως δεν είναι πολιτική δημόσιας επιχείρησης και μάλιστα στις σημερινές έκτακτες καταστάσεις. Πρέπει να εξεταστεί άμεσα αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανακούφισης των καταναλωτών και την επίτευξη μεγαλύτερης εισπραξιμότητας. Και φυσικά να δοθεί αναστολή πληρωμών για όσους πλήττονται και όχι ο κος Χατζηδάκης να στέλνει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ραβασάκια διακοπής ρευματοδότησης ή δικηγορικές εταιρείες να πιέζουν, μέσα στις μέρες του Πάσχα!

Πέρα όμως από αυτή την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Στάσσης οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις κατά κανόνα δεν καταστρέφονται από έλλειψη κερδών, αλλά από έλλειψη ρευστότητας. Η αύξηση των τιμολογίων δεν χρειάζεται παρά μια απόφαση. Η είσπραξη όμως των λογαριασμών είναι το δύσκολο. Εδώ  κρίνεται η δουλειά και η αποτελεσματικότητα των διοικούντων. Και εδώ οι επιδόσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ βαθμολογούνται κάτω του μηδενός. Η επιχείρηση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Η εισπραξιμότητα των τρεχόντων λογαριασμών από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει καταβαραθρωθεί.  Εκτιμάται ότι στο εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018-2019 πλέον των 400εκ.€, κι αυτό παρά τις υπέρογκες αυξήσεις και την συρρίκνωση της έκπτωσης συνέπειας.

Η τιτλοποίηση που  θα απέφερε 500εκ.€ με ευνοϊκούς όρους τον Οκτώβριο του 2019 παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Το σχέδιο για  την πληρωμή των οφειλών  των 65.000 μεγαλοοφειλετών (που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση) με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 200 εκ. € εγκαταλείφθηκε.

Έτσι σήμερα, η ΔΕΗ αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, με απλήρωτους εργολάβους, προμηθευτές, έργο Πτολεμαΐδας 5, κλπ. Ακόμη και οι αποζημιώσεις εργαζομένων  που αποχώρησαν καταβλήθηκαν σε δύο δόσεις, γεγονός  πρωτοφανές στα χρονικά της επιχείρησης.

Και βέβαια ούτε λόγος για προμήθεια και δημιουργία ικανού αποθέματος  δικαιωμάτων CO2 με τις σημερινές μειωμένες τιμές, ώστε οι μονάδες της ΔΕΗ να καταστούν ανταγωνιστικές και να παράγουν αντί να  «αργούν», όπως εδώ και πολλούς μήνες, και  η Επιχείρηση να επιβαρύνεται με εκατοντάδες εκατ. λόγω σταθερών εξόδων.

Αλλά για όλα αυτά τα θέματα κυβέρνηση και Διοίκηση ποιούν την νήσσα. Όμως η τακτική της στρουθοκαμήλου ποτέ δεν απέδωσε. Ούτε και αν αντί για την άμμο βυθίζει το κεφάλι της  στο νέφος  του κορωνοϊού.

Αλ. Χαρίτσης: «Στο παρά ένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στο ρ/στ «Θέμα 104,6» (Μπάμπης Κούτρας, Νίκος Φελέκης)

 «Στο παρά ένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ»

«Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να  δοθεί λύση στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», προανήγγειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Θέμα 104,6 FM», υπενθυμίζοντας πως η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του καθεστώτος προστασίας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. «Έχουμε φτάσει στο παραένα και η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα που πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ενίσχυσης των ΜΜΕ, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει media που θα λειτουργούν ως φερέφωνό της», ξεκαθαρίζοντας ότι «τα media πρέπει να ενισχυθούν  – κάτι που πρώτη έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- με κανόνες, αξιοκρατία και πλήρη εικόνα για το  που πηγαίνει το δημόσιο χρήμα». «Την ίδια μέρα που ο υπουργός επικρατείας ανακοινώνει ότι από το Μάιο θα κοπεί για πολλούς το επίδομα των 800 ευρώ, μας λέει επίσης ότι υπάρχουν χρήματα για να ενισχυθούν  τα media κατά το δοκούν με 9 εκ ευρώ» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη περιμένουμε τη λίστα με τα μέσα που έλαβαν τα πρώτα 11 εκατ. ευρώ επιχορήγησης».

«Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν σημαντική ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου» προειδοποίησε ο Αλ. Χαρίτσης. «Η οικονομική κρίση όμως δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για να μην μαζεύουμε συντρίμμια σε λίγους μήνες», τόνισε.

«Η ελληνική οικονομία, χρειάζεται γενναία ενίσχυση της ρευστότητας τώρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει μυαλά η Ευρώπη». Όπως είπε, «έχουμε τις δυνατότητες να προχωρήσουμε, για τρεις λόγους: δεν υπάρχουν περιορισμοί στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δαπάνες για τον κορονοϊό δεν προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και διαθέτουμε το ταμειακό απόθεμα, το ΄μαξιλάρι ασφαλείας’ των 37 δις. ευρώ που δημιούργησε  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση, το «Μένουμε Όρθιοι» που αξιοποιεί το 50% των διαθέσιμων 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από ίδιους πόρους και διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει εγκαίρως να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα 26 δισ. ευρώ με απευθείας ρευστότητα και εγγυοδοτήσεις», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντίστοιχα εξήγησε ότι σε αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο την απευθείας ρευστότητα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και την αναβολή υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον. «Συγκρίνουν δηλαδή, μήλα με … πορτοκάλια» δήλωσε χαρακτηριστικά,διευκρινίζοντας ότι «σήμερα η απευθείας ρευστότητα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ». «Όσο δεν ενισχύει την οικονομία η κυβέρνηση για να πάρει μπροστά, τόσο τα έσοδα θα βυθίζονται» πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τη πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε: «Ενώ προεκλογικά  η ΝΔ  και ο κ. Μητσοτάκης μιλούσαν εξ ονόματος υποτίθεται της μεσαίας τάξης, σήμερα βλέπουμε την πλήρη εξαπάτηση των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα λέει ο κ. Βρούτσης πως ‘ουδέν μεμπτόν’ σε ό,τι έκανε με τα προγράμματα της δήθεν τηλεκατάρτισης, ενώ πήγε να δώσει 85 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεσους – τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι μπορούσε να υπάρξει απευθείας ενίσχυση. Αυτή είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης από τον κ. Μητσοτάκη».

Ακούστε εδώ το ηχητικό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος με θέμα τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης
 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος με θέμα τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά την μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια ρητορική, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως ενώ είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής σύμφωνα με κάποιους στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών – ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών. Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, πολλοί μελετητές αναφέρουν ότι η ένταξη στη μεσαία τάξη εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων που διαθέτει ένα άτομο για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες αλλά και για να αντιμετωπίσει απροσδόκητες καταστάσεις όπως ένα ατύχημα ή η δυνατότητα του να παραμείνει εκτός ορίων φτώχιας για ένα εξάμηνο μετά από απώλεια της εργασίας του. Έτσι η επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας για την στήριξη της μεσαίας τάξης, κάτι που επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ανεξαρτήτως ορισμού είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος τους εισοδήματός και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ, πριν την κρίση του Covid-19 είχαν ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων, και τα όποια οφέλη είδαν τα μεσαία στρώματα ήταν πολύ περιορισμένα, σημαντικά  χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν αν το σύνολο του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων αυτών αξιοποιείτο για τα στρώματα αυτά.

Επιπλέον είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν τον Covid-19 καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης παλινωδεί αρνούμενη  πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία;
2) Θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ακολουθεί όλη η ερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών  

Αθήνα 27 Απριλίου 2020

Θέμα: «Μέτρα για την στήριξη της μεσαίας τάξης»

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά την μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια ρητορική, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 9/4/2019 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής. Ο Υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε πρόσφατα ορισμό του ΟΟΣΑ, που φυσικά και δεν γίνεται αποδεκτός από εμάς, με βάση τον οποίο «Ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783» δηλαδή από 520 έως 1394 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και με αυτόν τον ορισμό, είναι σαφές ότι η μεσαία τάξη καταποντίστηκε τα χρόνια της ΝΔ ενώ τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η θέση της βελτιώθηκε καθώς μία οικογένεια της μεσαίας τάξης από το 2010 έως το 2014 είχε μείωση του ετήσιου εισοδήματός της από 5200 ευρώ έως 13860 ευρώ ενώ αντίθετα, στα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία) η οικογένεια αυτή είδε μία αύξηση του ετήσιου εισοδήματός της από 520 έως 1500 ευρώ.

Με βάση όμως άλλους ορισμούς, η ταξική ένταξη των ατόμων έχει να κάνει με την θέση τους στην παραγωγή. Σύμφωνα με αυτούς, στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών – ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών. Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, πολλοί μελετητές αναφέρουν ότι η ένταξη στη μεσαία τάξη εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων που διαθέτει ένα άτομο για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες αλλά και για να αντιμετωπίσει απροσδόκητες καταστάσεις όπως ένα ατύχημα ή η δυνατότητα του να παραμείνει εκτός ορίων φτώχιας για ένα εξάμηνο μετά από απώλεια της εργασίας του. Έτσι η επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας για την στήριξη της μεσαίας τάξης, κάτι που επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Επειδή ανεξαρτήτως ορισμού είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος τους εισοδήματός και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια.

Επειδή τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ, πριν την κρίση του Covid-19 είχαν ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων, και τα όποια οφέλη είδαν τα μεσαία στρώματα ήταν πολύ περιορισμένα, σημαντικά  χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν αν το σύνολο του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων αυτών αξιοποιείτο για τα στρώματα αυτά.

Επειδή είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν τον Covid-19 καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης παλινωδεί αρνούμενη  πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία;

2)    Θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Τσακαλώτος Ευκλείδης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.