Π. ΒΛΑΧΟΣ: ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Στη τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Αταίριαστοι» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ντσούνο συμμετείχε σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής & υπεύθυνος Επικοινωνίας, Παναγιώτης Βλάχος. Πιο αναλυτικά:

Ακρίβεια

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, δεν κάνει αυτά που πρέπει. Οι πολίτες πληρώνουν πάρα πολλούς έμμεσους φόρους και υπάρχει πρόβλημα τόσο στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ όσο και στον τρόπο που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση την μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένες σε ό,τι αφορά την ακρίβεια: Πρώτον, χρειάζεται άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης & τα καύσιμα. Ενδεικτικά, οι τιμές στο λάδι, στις πατάτες, στα κρέατα έχουν ανέβει πάνω από 20%. Δεύτερον, πρέπει να γίνει γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως σοσιαλδημοκράτες εμείς θα θέλαμε να συμβεί με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά έστω κι έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να το πράξει γιατί πέφτουν οι μισθοί, μεγαλώνει η φτώχεια κι έχουμε τεράστιο ζήτημα στην ανεργία των νέων. Δημιουργείται ένα στρώμα «νεόπτωχων», ακόμη και μέσα στην εργασία. Τρίτον, μιας και υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις για τον Τουρισμό θα πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%, όπως έχουμε προτείνει και με ειδική τροπολογία».

Ενέργεια

«Για το κόστος της Ενέργειας, είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις γιατί υπάρχουν πολλά ευάλωτα νοικοκυριά με τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Όμως, δεν μπορούμε διαρκώς να επιδοτούμε. Υπάρχουν 1,7 δις τα οποία δαπανήθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ένα μέρος των οποίων θα μπορούσε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να δοθεί για να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια για να μην έχουμε απώλειες και να ζεσταίνονται τα σπίτια χωρίς να πληρώνουν οι πολίτες υψηλούς λογαριασμούς. Και το κυριότερο, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ενεργειακές κοινότητες ώστε η Αυτοδιοίκηση κι οι επιχειρήσεις να έχουν φθηνό ρεύμα, όπως γίνεται κι αλλού (στην Ευρώπη). Πρέπει να προνοούμε και για το μέλλον.

Πρόωρες Εκλογές

«Χθες η χώρα έσπασε το «φράγμα» των 22.000 θανάτων. Ο κόσμος συνωστίζεται ακόμη για να κάνει τεστ. Υπάρχουν καταγγελίες από οικογένειες ότι τις απογευματινές ώρες δεν λειτουργούν πολλές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πάρα πολύ δύσκολο σκηνικό για να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές. Παρόλα αυτά, είναι επιλογή του Πρωθυπουργού. Αν ο Κ. Μητσοτάκης το αποφασίσει, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες και θα είμαστε έτοιμοι».

“Η ΝΔ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΦΕΟΥΔΟ”

Η επιλογή διευθυντών και διοικητών στο Δημόσιο με κριτήριο την συγγενική και φιλική τους σχέση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο έχει διαπιστωθεί πολλές φορές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι ο ολισθηρός δρόμος του πελατειασμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Αυτή τη φορά ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να «αλλάξει πίστα» στο πελατειακό κρεσέντο της κυβέρνησης. Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού, διορισμένος από την κυβέρνηση (χωρίς να έχει ακολουθηθεί καμία αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή του – ούτε καν εκείνη που η ίδια θέσπισε) αποφασίζει να επιλέξει για προϊστάμενους στην διοικητική ιεραρχία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, πολίτες από τον ιδιωτικό τομέα, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες επιλογής στελεχών και το ΑΣΕΠ. Οι εκλεκτοί τους δεν θα έχουν, βεβαίως, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις των τυπικών δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση απαξιώνει, επιπλέον και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την παραγωγική σχολή στελεχών του Ελληνικού Δημοσίου, μιας και πουθενά δεν προβλέπεται ενίσχυση της υποψηφιότητας των αποφοίτων της Σχολής για τις θέσεις διευθυντών του ΕΦΚΑ.

Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι κομματικό φέουδο που διοικούν οι μετακλητοί τους.

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και συζητείται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα του Κινήματος για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, κ. Απόστολος Πάνας.

Αρχικά ο κ. Πάνας υπογράμμισε την προχειρότητα και το ασυντόνιστο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι παράλληλα με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του “Νέου Αναπτυξιακού Νόμου”, οδεύει προς νομοθέτηση ομοειδές Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή»! Σχετικά με το συζητούμενο αναπτυξιακό σχέδιο, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζεται ως εθνικό και καθολικό, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα άθροισμα αποσπασματικών και ασύνδετων ρυθμίσεων οι οποίες ουδόλως συνιστούν συνεκτική και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική.

Επιγραμματικά τα προβλήματα, που κατέγραψε κι επισήμανε ο κ. Πάνας στην επιτροπή, ζητώντας να διορθωθούν είναι τα εξής:

1ον Η απουσία ουσιαστικών συνεργειών ανάμεσα στους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) αλλά και των υπολοίπων εθνικών σχεδίων, που μνημονεύονται σε αυτό, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η γενικόλογη αναφορά στο σχετικό άρθρο δε θεραπεύει την συγκεκριμένη ατέλεια του νομοθετήματος.

2ον Απουσιάζει μια σοβαρή ανάλυση της παραγωγικής θέσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

3ον Στο πλαίσιο αυτό λείπει και η έννοια μιας στοχευμένης στρατηγικής «Εθνικής Προστιθέμενης Αξίας», που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

4ον Η ανεξήγητη εχθρότητα της Κυβέρνησης εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν προβλέπεται το κίνητρο της επιδότησης – επιχορήγησης προς τις Μεσαίες Επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο Βουλευτής χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Αναπτυξιακού Νόμου σε κάποια σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην εξάλειψη των συχνών και πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, που σημειώνονται μέχρι την απόφαση ένταξης των επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώτα ενίσχυσης.

Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι οι διατάξεις του δεν θα καταφέρουν να διευρύνουν όσο πρέπει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν θα επιφέρουν τις οικονομίες κλίμακος, ούτε θα επιτύχουν τον αναγκαίο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την πράσινη μετάβαση, ενώ αμφίβολη είναι και η ενίσχυση της απασχόλησης».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΪΛΗ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε την εκλογή της από τον Α’ γύρο, στην πέμπτη θέση, από τους εννέα ευρωβουλευτές. Με την διεξαγωγή του Β’ γύρου, οι Αντιπρόεδροι που αναμένεται να εκλεγούν, θα φτάσουν τους 14.

 

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.