Πώς να καταφέρεις να δουλέψεις με τα παιδιά στο σπίτι

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα

Ενώ η εργασία από το σπίτι είναι μια καλή επιλογή -τώρα που αναγκαστικά πολλοί δουλεύουμε από τα σπίτια μας (δεν έχουν όλοι αυτή την ευχέρεια) λόγω της πανδημίας, η προσπάθεια να συνδυάσεις καριέρα και οικογένεια, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Ειδικά με παιδιά στο σπίτι, ίσως κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα, αφού από ένα τυπικό 8ωρο-9ωρο στο γραφείο, στο σπίτι μοιάζει να διαρκεί… για πάντα. Αναγκάζεσαι να διακόπτεις αμέτρητες φορές τη δουλειά σου για να εξυπηρετήσεις την κάθε ανάγκη του παιδιού που την ίδια ώρα, ίσως θεωρεί ότι κάνει διακοπές.

Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν ανάμεσά μας μαμάδες και μπαμπάδες που σε όλη την καριέρα τους, δουλεύουν από το σπίτι τους, ενώ έχουν και μικρά παιδιά, και τα καταφέρνουν μια χαρά! Πώς καταφέρνουν να δουλεύουν αποτελεσματικά από το σπίτι, χωρίς να χάσουν το μυαλό τους;
Δες κάποιες προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις το χρόνο σου μεταξύ οικογένειας και εργασίας στο σπίτι.

Βάλε πρόγραμμα

Όχι μόνο για σένα αλλά για όλη την οικογένεια! Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας θα ξέρει τι έχει να κάνει σήμερα και τι αύριο. Έτσι ελπίζουμε ότι δεν θα σε ρωτούν κάθε τρεις και λίγο «τι θα κάνω τώρα;».

Βάλε κανόνες για τις οθόνες

Όσοι έχετε καταφέρει να μεγαλώσετε παιδιά με όσο το δυνατόν λιγότερες οθόνες, μπράβο σας! Κάποιες φορές όμως, ειδικά όταν έχεις κάτι πολύ σημαντικό να τελειώσεις και δε θες να έχεις κανένα περισπασμό, το tablet ίσως γίνει για λίγο ο καλύτερός τους φίλος.

Φτιάξε το δικό σου χώρο εργασίας

Έχοντας το δικό σου χώρο, ιδανικά με μια πόρτα ή ένα χώρισμα που μπορεί να κλείνει, γίνεται ευκολότερο για όλους να καταλαβαίνουν πότε δουλεύεις και δεν πρέπει να σε διακόπτουν. Δημιούργησε με όποιο τρόπο μπορείς, μια αυστηρή ζώνη γύρω από εκεί που δουλεύεις και εξήγησε στην οικογένειά σου, πως όταν δουλεύεις, χρειάζεσαι ησυχία και δε θες να σε ενοχλήσουν.

Κανόνισε από πριν την φροντίδα των παιδιών σου

Είναι σχεδόν αδύνατο να δουλεύεις και να προσέχεις τα παιδιά σου την ίδια στιγμή. Γι’ αυτό φρόντισε να το διαχειριστείς έξυπνα. Πριν ξεκινήσεις δουλειά, ετοίμασέ τους τα σνακ τους. Κόψε φρούτα, γέμισε τα παγούρια τους νερό, και πες τους ότι κάθε φορά που θα θέλουν κάτι, μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού, θα το βρίσκουν εκεί, και έτσι δεν θα έρχονται να το ζητούν από σένα.

Μην ξεχνάς ότι και ο/η σύζυγός σου είναι γονιός!

Μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα των παιδιών, ειδικά τις ώρες που είσαι πολύ απασχολημένη/ος με την εργασία σου. Μπορεί να τους ετοιμάσει φαγητό, να τα απασχολεί και γενικά να βοηθήσει με τις ανάγκες των παιδιών. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθειά του/της.

Κάνε αυτό που νιώθεις ότι έχεις ανάγκη

Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και να κρυφτείς για λίγο στο μπάνιο, προκειμένου να μείνεις μόνη/ος για λίγο. Ο άνθρωπος χρειάζεται να ξεφεύγει έστω για μερικά λεπτά από τη δύσκολη καθημερινότητά του. Βρες λοιπόν έναν τρόπο να το κάνεις, και μη νιώσεις ενοχές.

Δώσε προτεραιότητα στη δουλειά σου

Καθόρισε συγκεκριμένο χρόνο που είναι μόνο για δουλειά. Ο εργοδότης και οι συνεργάτες σου, θα εκτιμήσουν να γνωρίζουν πότε είσαι διαθέσιμη/ος. Και αν σεβαστείς το χρόνο εργασίας σου, το ίδιο θα κάνει και η οικογένειά σου. Ειδικά αυτές τις μέρες που είστε όλοι μαζί ταυτόχρονα στο σπίτι λόγω της πανδημίας, είναι απαραίτητο να συντονιστείτε.

Βάλε ακουστικά

Δεν φαντάζεσαι πόσο πιο συγκεντρωμένα θα δουλέψεις αν βάλεις ακουστικά, με ή χωρίς μουσική. Και μόνο που θα σε δουν με αυτά, θα διστάσουν λίγο παραπάνω να σε ενοχλήσουν.

Επιμέλεια:  MylifeTeam
Πηγή: mylife.com.cy

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.