Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις – Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για παραγωγούς

Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις – Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για παραγωγούς
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Θέμα ημερών στα βιβλιάρια των αγροτών οι ενισχύσειςΣτα 100 εκατομμύρια ευρώ (ίσως και παραπάνω) ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα αρχίσει να καταβάλλεται για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, πιθανόν από το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου ή από την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με άνωθεν πληροφορίες που εξασφάλισε και αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης, η κρατική ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους για κάλυψη της απώλειας στο γάλα και τα δικαιώματα στους νέους παραγωγούς μέσα από το Εθνικό Απόθεμα.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα θα έρθουν από το πρόγραμμα της ενιαίας ενίσχυσης 950.000.000 ευρώ. Αυτά αφορούν στο 30% της Βασικής Ενίσχυσης συν στο “πρασίνισμα”. Να υπενθυμίσουμε για μια φορά ακόμη, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στις τάξεις των αγροτών, ότι στην πρώτη πληρωμή πληρώθηκε το 70% της Βασικής Ενίσχυσης. Και τώρα πληρώνεται το υπόλοιπο 30% της Βασικής συν το “πρασίνισμα”. Για να το κατανοήσουν περισσότερο οι παραγωγοί, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στην πρώην δόση πληρώθηκε το 48% της Ενιαίας Ενίσχυσης και τώρα, συνεπώς, θα πληρωθεί το υπόλοιπο 52%.

Πέρα από το ποσό αυτό, πρόκειται ακόμη να καταβληθούν 10 εκατομμύρια ευρώ στους νέους δικαιούχους των δικαιωμάτων, μέσα από το Εθνικό Απόθεμα, το οποίο και τροφοδοτείται από τις περικοπές που γίνονται για διάφορους λόγους. Και έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες. Έτσι, από τις περικοπές αυτές, ο “εθνικός κουμπαράς” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, τροφοδοτείται και κάθε δύο χρόνια μοιράζει τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει στους νέους δικαιούχους, μέσα από διάφορα κριτήρια, με τους αγρότες-μέλη του προγράμματος Νέων Αγροτών να είναι οι πρώτοι δικαιούχοι.

Επίσης, 41 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέσα από το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας “de minimis”.

«Θα πάρουν 5 ευρώ για κάθε κεφάλι ζώου οι κτηνοτρόφοι εκείνοι που έχουν παραδώσει γάλα. Δηλαδή, ενώ οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις 3 ευρώ στο κάθε ζώο, τώρα θα πάρουν ένα έξτρα πριμ 5 ευρώ ανά ζώο», είπε στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης. Και διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν μόνο σε αυτούς που έχουν προσκομίσει τιμολόγια σε ό,τι αφορά το κομμάτι του γάλακτος. Δηλαδή, τα 5 ευρώ ανά κεφάλι ζώου θα δοθούν σε όσους κτηνοτρόφους δίνονται και τα 3 ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυσης.

Από ’κει και πέρα, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας θα δοθεί και το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης που θα πληρωθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

«Περίπου 100 εκατομμύρια θα “πέσουν” στην Κρήτη από το σύνολο των επιδοτήσεων. Δηλαδή, Ενιαία Ενίσχυση (Βασική και “πρασίνισμα”), βιολογικά, που έχουν ήδη δοθεί, Εξισωτική και νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα»…

Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα

Ο Μύρων Χιλετζάκης μάς μεταφέρει τις δικές του πληροφορίες ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

«Στις 11 Δεκεμβρίου φεύγει η δισκέτα με τους δικαιούχους και τα ποσά από το Gaia Επιχειρείν και πάει στο υπουργείο. Στις 14 Δεκεμβρίου φεύγει η δισκέτα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πάει στην Τράπεζα Πειραιώς. Και όσοι είναι κάτοχοι κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν τα λεφτά τους στους λογαριασμούς στις 18 του μήνα. Υπάρχει όμως η πιθανότητα η Τράπεζα Πειραιώς να προλάβει να πιστώσει τους λογαριασμούς τους από το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Έτσι, όσοι έχουν κάρτες αυτόματης ανάληψης μετρητών θα μπορούν ενδεχομένως από το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου να εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους»…

«Μικρότερες οι παρακρατήσεις»

Στο ερώτημά μας για τις αναμενόμενες παρακρατήσεις, ο Μύρων Χιλετζάκης μάς μεταφέρει μια ευχάριστη διάσταση.

«Θα παρακρατηθεί άλλο ένα 4% τώρα λόγω κανονισμού, αλλά οι παραγωγοί θα δουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς απ’ ό,τι είδαν στην προηγούμενη πληρωμή. Γιατί; Διότι αυτή τη φορά ο ΕΛΓΑ θα κρατήσει μόνο το 30% των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί στην πρώτη δόση κράτησε το 70%. Ενεργοποίηση των δικαιωμάτων δεν ξαναπληρώνεται γιατί κρατήθηκε στην πρώτη δόση το κόστος της ενεργοποίησης. Και θα κρατηθεί μόνο το 4%, που είναι η σύγκλιση και το Εθνικό Απόθεμα. Από το Εθνικό Απόθεμα θα μοιραστεί το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Απόθεμα είναι ο “εθνικός κουμπαράς” που τροφοδοτείται από τις διάφορες περικοπές που γίνονται. Και το κράτος είναι υποχρεωμένο μέσα σε δύο χρόνια να αποδώσει τα χρήματα αυτά και να τα μοιράσει και πάλι στους νέους δικαιούχους»…

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.