Πότε αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;


Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Νέες καταγγελίες από το ΠΑΜΕ για κοροϊδία του λαού

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου – όπως εκτιμά μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου Σωκράτης Βαρδάκης – θα υπάρχει το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Την ίδια ώρα πάντως, τα συνδικάτα επιμένουν πως πρόκειται για κοροϊδία, και ιδιαίτερα το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση των εργαζομένων, αφού, όπως υποστηρίζει, «αντί για κατάργηση του υποκατώτατου, θα έχουμε αντικατάστασή του από νέες κατηγορίες νέων που δε θα πληρώνονται υποτίθεται μέχρι να… μάθουν τη δουλειά»!

Τουλάχιστον 10%, ή και παραπάνω, εκτιμά ο Σωκράτης Βαρδάκης ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός που σήμερα βρίσκεται στα 586 ευρώ τον μήνα. Και δε θα πέφτει κάτω από τα 630 μέχρι 640 ευρώ τον μήνα, όριο σαφώς χαμηλότερο των προσδοκιών, ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, που όμως θα διασφαλίσει, κατά την προσωπική του άποψη, την επίτευξη της αύξησης στα 751 ευρώ τον μήνα, στην αμέσως επόμενη αύξηση των κατώτατου.

Ξεκαθαρίζει, εξάλλου, ότι μέσα από την κατάργηση του υποκατώτατου, η αύξηση για τους νέους μέχρι 25 χρόνων, που λαμβάνουν μόλις 525 ευρώ τον μήνα στην κατηγορία αυτή, θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, αφού θα φτάνει στα επίπεδα του νέου κατώτατου μισθού και θα έχει στην πραγματικότητα αύξηση πάνω από 100 ευρώ.

«Είμαι αισιόδοξος για την απόφαση Αχτσιόγλου. Πιέζουμε κι εμείς. Και πιστεύω ότι η αύξηση δε θα είναι κάτω από τα 50 ευρώ τον μήνα»… Στο σημείο αυτό, κληθείς να σχολιάσει έρευνα που καταδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα στη χώρα μας είναι από τους πιο χαμηλούς του κόσμου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Και δεν το έβλεπαν αυτό το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όταν ψήφιζαν τον υποκατώτατο μισθό και μείωναν τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ; Είναι ένα βήμα ουσιαστικό. Μπορεί να μην είναι αυτό που θέλαμε, αλλά γίνεται ένα ξεκίνημα. Και γίνεται μια καλή αρχή, γιατί εδώ μιλάμε για μια αύξηση 10%, που συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα, τη μερική απασχόληση, την επεκτασιμότητα, το ταμείο ανεργίας κ.λπ.»

Ο Σωκράτης Βαρδάκης απαντά στο ΠΑΜΕ, που μιλάει για τη μείωση του αφορολόγητου, λέγοντας πως «ο κατώτατος μισθός αυξάνεται τώρα και αυτοί σκέφτονται τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020; Τα ίδια έλεγαν και για τις συντάξεις. Και τελικά το μέτρο καταργήθηκε. Και είμαι αισιόδοξος ότι δε θα προχωρήσει ούτε η μείωση του αφορολόγητου για το 2020. Να λέμε την αλήθεια, ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αύξηση αυτή, αλλά ότι βάζουμε ένα λιθαράκι ώστε το αργότερο ως το τέλος του 2019 να πάμε στα 751 ευρώ τον μήνα».

Στο μεταξύ, ως προς το κόστος ζωής των εργαζομένων στη χώρα μας, ο Σωκράτης Βαρδάκης συμφωνεί με την άποψη ότι παραμένει στα ύψη.«Αυτό πρέπει να το δει πολύ σοβαρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διότι υπάρχουν πολλά είδη στην αγορά που εμφανίζουν αισχροκέρδεια»!

Πόσους θα επηρεάσει

Στο μεταξύ, ειδικοί της αγοράς εργασίας εκτιμούν πως περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι και μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είτε απασχολούνται με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση, άνεργοι που λαμβάνουν κάποιο επίδομα ή συμμετέχουν σε πρόγραμμα απασχόλησης, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που καταβάλλουν εισφορές με βάση τις κατώτατες αποδοχές, θα επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την υπογραφή του νέου, κατώτατου μισθού εντός του Ιανουαρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές, αλλά και βάσει των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί από ινστιτούτα και οργανώσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή, η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 5% με 8%, χωρίς να αποκλείεται και το 10%.

Καταγγελίες: «Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, επιμένει:

«Δεν πρόλαβε να μπει το 2019 και η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η αύξηση που ευαγγελίζεται για τον κατώτατο μισθό είναι κοροϊδία. Μην ξεχνάμε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προ τετραετίας για την επαναφορά στα 751 ευρώ τον μήνα. Τα ψίχουλα των 20 και 30 ευρώ που πιθανώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι με την απόφαση της κυβέρνησης θα τα πάρει διπλά από την άλλη τσέπη, καθώς μειώνει το αφορολόγητο… Που σημαίνει ότι ο άνεργος και μισθωτός των 600 ευρώ θα φορολογείται κανονικότατα από το 2019 και όχι από το 2020. Άρα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος τα χρήματα που έχουν κοπεί όλα αυτά τα χρόνια. Να υπενθυμίσω στον κ. Βαρδάκη ότι στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων ο κατώτατος μισθός μέχρι και το 2011 ήταν στα 918 ευρώ μικτά. Και τώρα μιλάμε και πάμε να “βαφτίσουμε” σαν “νίκη” την αύξηση των 20 και 30 ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των 580 ευρώ τον μήνα».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού είναι άλλη μια κοροϊδία, καθώς ο υποκατώτατος πλέον δε θα αφορά μόνο τις ηλικίες μέχρι 25 χρόνων. Θα πιάνει όλο το εύρος των ηλικιών, καθώς θα αξιοποιείται σαν μηδαμινή εργασιακή εμπειρία. Δε θα καταργηθεί λοιπόν. Θα αλλάξει όνομα και θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που αλλάζουν ειδικότητα».

Τέλος, για το θέμα της ακρίβειας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος απαντά: «Και μόνο που σε ένα σπίτι δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και δεν μπορούν ούτε τη θέρμανσή τους να εξασφαλίσουν, αυτό τα λέει όλα».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.