Πτώχευση Thomas Cook: Ζημιά 315 εκατομμυρίων στα καταλύματα της χώρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 2 Οκτωβρίου 2019 by energinews (admin)

Τι μπορεί να σωθεί από την φετινή τουριστική σεζόν- Σχέδιο για το «αύριο»

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές της υποδομής φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο στηρίχτηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Η συγκεκριμένη έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάνει λόγο πως η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της συγκεκριμένης εταιρείας αποτιμάται στο ποσό των 315 εκατ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις δημοσιονομικές συνθήκες, όπως επικρατούν στη χώρα μας.

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23η/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας. Επίσης, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν λόγω της κοντινής λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο, εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook για το 2020, προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ). Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, για ολόκληρη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή, οι απώλειες θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2020.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμανε ότι επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο κ. Βασιλικός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο συνεργασίας της κυβέρνησης, του ΕΟΤ, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) και των επιχειρήσεων – ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020 – προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας, καθώς και στην πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών.

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις, τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έρευνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη, και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και τον περιφερειακό ιστό της χώρας.

Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στο ΞΕΕ, έγκαιρα και έγκυρα, συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στην τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισής του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».

 

πηγη:www.neakriit.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.