ΠτΔ: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία – Η διαδικασία για την εκλογή Σακελλαροπούλου


Τελευταία ενημέρωση 16 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Ποια είναι η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο κύβος ερρίφθη μετά το χτεσινοβραδινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μηστοτάκη, ο οποίος πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Γι’ αυτό το λόγο μετατίθεται και η προγραμματισμένη για την ημέρα εκείνη ψηφοφορία του εκλογικού νόμου για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 23.

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος αριθμός απαιτείται και στη δεύτερη ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει εκλογή στις 22 Ιανουαρίου.

Η τρίτη ψηφοφορία, αν απαιτηθεί θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, και εκεί απαιτούνται 180 ψήφοι, η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί – αν χρειαστεί – στις 7 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, κι εν αναμονή των αποφάσεων των κομμάτων για το πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δεν θα χρειαστούν τόσες ψηφοφορίες κι ενδεχομένως να έχουμε νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πηγή: tovima.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.