Πρ. αγροτικής επιτροπής Ιεράπετρας: Δεν πρέπει οι αγρότες να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους των δημοπρατηρίων λόγω κορονοιού


0
(0)

Την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα για την προστασία όλων από τον κορωνοϊό στους χώρους συγκέντρωσης των αγροτών, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Ρ.Λ. ο πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή. Τονίζει ότι είναι σημαντικό οι αγρότες  να τηρούν τα μέτρα ώστε να προφυλαχτούν οι ίδιοι αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αγροτικές επιχειρήσεις και στα θερμοκήπια. Όσο για τους παραγωγούς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους των δημοπρατηρίων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του νέου νομοσχεδίου που προωθείτε για τις λαϊκές αγορές μετά από μια επιστολή που έλαβε από το σύλλογο παραγωγών-πωλητών της Κρήτης στην Αττική.

Διαβάστε την επιστολή παρακάτω:

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 15/04/2021 ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ανδρέας Δασκαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Πλευράκης συναντήθηκαν με τον κ. Χαράλαμπο Πασβαντίδη Διευθυντή Οργανισμού Λαϊκών Αγορών και κ. Σταύρο Μελά Πρόεδρο Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής Λαϊκών Αγορών στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συζήτησαν σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να μπει για διαβούλευση και αφορά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

Στους αρμόδιους φορείς θέσαμε τα παρακάτω ζητήματα:

α) Το άρθρο που αφορά τη διάθεση των δηλωθέντων προϊόντων της ετήσιας παραγωγής που μέχρι στιγμής είναι το 70%, να γίνει μείωση μέχρι 50%. Το άκουσαν θετικά και μας είπαν ότι θα το εισηγηθούν στους αρμόδιους φορείς για το καλύτερο.

β) Για την ηλεκτρονική ημερήσια δήλωση ποσότητας και τιμής έναρξης προϊόντων. Τους αναφέραμε ότι είναι δύσκολο λόγω μη γνώσης πολλών παραγωγών της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Μας υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος εκπαίδευσης και ότι θα ισχύει περίπου το 70% της τιμής έναρξης για τον ημερήσιο τζίρο.

γ) Ζητήθηκε η εντατικοποίηση ελέγχων για την ελληνοποίηση των εισαγόμενων προϊόντων με ελεγκτικές επιτροπές που να έχουν συμμετοχή και εκπρόσωποι των παραγωγών. Η απάντησή τους ήταν θετική.

δ) Προτείναμε πρόσληψη στον πάγκο της λαϊκής με εργόσημο κ ευκολότερη διαδικασία αναπλήρωσης για μικρό χρονικό διάστημα και αποδεδειγμένη ανάγκη του παραγωγού με υπεύθυνη δήλωσή του. Θεωρήθηκε θεμιτό για διάστημα μέχρι ενός τριμήνου αλλά όχι κατ’ εξακολούθηση.

ε) Προτείναμε επιδότηση έως 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αλλαγή παλαιών επαγγελματικών και αγροτικών αυτοκινήτων με νέας τεχνολογίας EURO 5, EURO 6. Το είδαν θετικά και μας υποσχέθηκαν ότι θα το εισηγηθούν στους αρμόδιους φορείς.

στ) Ζητήσαμε για την περίοδο μέχρι το Πάσχα να ενταχθούν όλοι οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών καθημερινά για εργασία στις λαϊκές αγορές με μείωση των μέτρων της απόστασης ανάμεσα στους πάγκους από 5 μέτρα σε 3 μέτρα λόγω αύξησης παραγωγής των προϊόντων μας. Εδώ η απάντησή τους ήταν <<ΟΧΙ>> διότι θα υπάρξει αρνητική αντίδραση από τους υπόλοιπους εμπόρους και παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

ζ) Για το άρθρο που αναφέρει μετατροπή της παραγωγικής άδειας σε επαγγελματική όσων ενδιαφέρονται, μας ανέφεραν ότι είναι ελεύθερο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός. Η μετατροπή θα μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου και άπαξ. Αυτό θα γίνει για να αποφευχθεί η παράνομη και παράτυπη πώληση προϊόντων από παραγωγούς που δεν καλλιεργούν και είναι δηλωμένοι παραγωγοί.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, μας διαβεβαίωσαν ότι τα αιτήματά μας θα μεταφερθούν στους αρμόδιους φορείς και ότι θα έχουμε συνεχή επικοινωνία για όλα τα ζητήματα που θα αφορούν τον κλάδο μας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *