Πρώτη τηλεδιάσκεψη για την διαβούλευση και τον δομημένο διάλογο για τις κατευθύνσεις του σχεδίου για την «Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση της Κρήτης»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία και με την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τηλεδιάσκεψη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Γραμματεία Ε.Ε για την Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά, από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, από το Δήμο Ηράκλειου, από το Δήμο Χερσονήσου, από το Δήμο Πλατάνια, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, από το Ι.Τ.Ε, από το ΔΕΔΔΗΕ, από τη Μινωική Ενεργειακή Κοινότητα, από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρώτη αυτή τηλεδιάσκεψη αποτελεί το έναυσμα για μια μακροπρόθεσμη οργανωμένη και πολύπλευρη διαβούλευση και ένα δομημένο διάλογο για τις κατευθύνσεις του σχεδίου για την ‘’Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση της Κρήτης’’ και πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό του Διευθυντή του ΠΤΑ Κρήτης και του Ενεργειακού Κέντρου Νίκου Ζωγραφάκη  στα πλαίσια του έργου σύνταξης των αξόνων του σχεδίου για την ‘’Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση της Κρήτης’’.

Αυτό το Σχέδιο αποτελεί υποχρέωση των 26 πρωτοπόρων ευρωπαϊκών νησιών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Κρήτη – σύμφωνα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Γραμματείας για την Καθαρή Ενέργεια στα Ευρωπαϊκά Νησιά.

Τα Ευρωπαϊκά Νησιά, σύμφωνα με την Πολιτική Διακήρυξη της Βαλέτας των Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών –  κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στα πλαίσια της «Πράσινης Συμφωνίας» και της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι δραστήριο και ιδρυτικό μέλος πολλών ευρωπαϊκών νησιωτικών δικτύων και οργανισμών και συμμετέχει πολλαπλώς στις προσπάθειες για ανάδειξη των νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Πανευρωπαϊκό συνέδριο σε επίπεδο κρατών μελών έγινε το 2018 στα Χανιά.

Όλοι οι φορείς της Κρήτης πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως και καταλλήλως και να «ωριμάσουν» έργα με βιώσιμους κλιματικούς και ενεργειακούς δείκτες για ένταξη τους στα νέα χρηματοδοτικά πλαίσια 2021-2027, στο Ταμείο Ανάκαμψης κλπ.  ενώ πρέπει να συνεχιστεί ο πολύπλευρος διάλογος για την αποτύπωση του οράματος και των κατευθύνσεων της καθαρής ενεργειακής μετάβασης του νησιού.

Τέλος τα επιμέρους σχέδια των Δήμων στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» ή τα σχέδια άλλων φορέων πρέπει να εναρμονιστούν και να επεκταθούν σε περιφερειακό επίπεδο με την συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Κρήτης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.