Πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας – Συζήτηση για αποζημιώσεις, πλαστικά και μείωση ΦΠΑ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Στην πρώτη της συνεδρίαση προχώρησε χθες η νεοσύστατη Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας με τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι να αφορούν την προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων λόγω των επιπτόσεων του κορονοϊού στην θερμοκηπιακή παραγωγή, την διαχείριση των πλαστικών θερμοκηπίων, τα διεκδίκηση μείωσης του ΦΠΑ στην αγροτική παραγωγή, θέματα αγροτικής οδοποιίας και άλλα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νεκτάριος Παπαδάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα έγιναν χθες μεταξύ των 17 μελών και όσων παρευρέθηκαν στη σύσκεψη.

Όπως είπε βασικό θέμα συζήτησης και ενημέρωσης μεταξύ των μελών ήταν η προσπάθεια διεκδίκησης για αποζημιώσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Θέμα για το οποίο ανέφερε πως πλέον τα στοιχεία για την οικονομική ζημιά έχουν συγκεντρωθεί και πιθανόν ο σχετικός φάκελος με τη ζημιά όλης της Κρήτης έχει ήδη φτάσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήδη στους ανθοπαραγωγούς, σε σύντομο χρόνο και εντός προθεσμιών που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός, ήταν κάτι θετικό όπως είπε και ανάλογη αντιμετώπιση ζητείται και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ώστε για πρώτη φορά το κράτος να δείξει πως μπορεί να βοηθήσει την θερμοκηπιακή περιοχή κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ τα περασμένα χρόνια.

Το κομμάτι της διαχείρισης των θερμοκηπιακών πλαστικών ήταν το δεύτερο θέμα το οποίο απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνεδρίαση. Τα προβλήματα και φέτος είναι ορατά σε όλο το Δήμο της Ιεράπετρας ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, χωρίς να υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, παρά μόνο η προσπάθεια των ίδιων των αγροτών. Από πλευράς Δήμου όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει αρμοδιότητα για να συλλέγει τα πλαστικά θερμοκηπίων, ενώ παρότι, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, έχει γίνει προσπάθεια από το Δήμαρχο για να αδειοδοτηθεί ένας χώρος περισυλλογής, κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου.

Έτσι και φέτος η συνεργασία με τους δύο ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι η μόνη και απαραίτητη επιλογή για τους αγρότες της περιοχής, με το κόστος να μην είναι μεγάλο, όπως είπε και σκοπό να είναι όλος ο Δήμος πολύ πιο καθαρός.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε επίσης πως συζήτηση έγινε και για θέματα φορολογικά με σκοπό να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια διεκδίκησης μείωσης του ΦΠΑ και συνολικά του κόστους παραγωγής. Επιπρόσθετα συζήτηση έγινε και για θέματα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής, ενώ από πλευράς μελών της επιτροπής έγιναν διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν όπως η δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων τα οποία πετιούνται στα σκουπίδια.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.