Πρώτη η Κρήτη στην ανεργία μετά από τρεις δεκαετίες


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη θέση ανεργίας στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ηρακλείου κ. Βοριάς αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι και στο Δημήτρη Τουρλούκη πως «έχουν πληγεί πλέον όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Κρήτη κατέχει την πρώτη θέση ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό είχε να συμβεί εδώ και 27 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, περίπου το 70%, το κατέχει ο επισιτισμός και ο τουρισμός δλδ εκεί που χτυπάει η οικονομία της Κρήτης. Φέτος όμως παρατηρείται ένας υπερδιπλασιασμός και στους ανέργους των υπολοίπων κλάδων κι αυτό αποδεικνύει ότι η απασχόληση στο γενικότερο πλαίσιο δεν πάει καλά. Αν ελέγξει κανείς τα στοιχεία θα δει πως από το 2014 έως το 2018 η ανεργία είχε κάποια σταθεροποίηση. Κυμαίνονταν από 29.000 έως 35.000 ανέργους στην Κρήτη. Τώρα έχουμε φτάσει τους 73.737 ανέργους και αυτό το νούμερο θα αυξηθεί κατά πολύ, ειδικά όταν τελειώσουν τα προγράμματα στήριξης».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, παρατηρείται από τον Δεκέμβριο του 2019 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 μία κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, σε επίπεδο Κρήτης, η οποία θα έχει ανοδική πορεία και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

«Τα στοιχεία δείχνουν τη ραγδαία αύξηση της γενικότερης ανεργίας. Από πέρυσι τον Δεκέμβριο παρουσιάστηκε αύξηση στην ανεργία που πλέον έχει υπερδιπλασιαστεί. Αυτό συνέβη γιατί η κρίση στον τουρισμό ξεκίνησε εκείνη την περίοδο που εμφανίστηκε ο κορονοϊός. Όσο περνούν οι μήνες όμως βλέπουμε πως υπάρχει μία ραγδαία αύξηση και στους υπόλοιπους κλάδους όπως είναι το λιανεμπόριο όπου κι εκεί παρατηρείται αύξηση της ανεργίας λόγω κορονοιού».

«Μέχρι το Νοέμβριο στα στοιχεία των ανέργων του ΟΑΕΔ δεν έχουν καταγραφεί όσοι βρίσκονται σε αναστολή γιατί θεωρούνται εργαζόμενοι. Για να έχουμε την πλήρη εικόνα θα πρέπει να περιμένουμε τον Δεκέμβριο. Στο μήνα αυτό θα φανεί η ανεργία στην πραγματική της διάσταση γιατί τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Ωστόσο, ο κ. Βοργιάς διατηρεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση της κατάστασης μετά το εμβόλιο.

Παράλληλα όμως, κρίνεται αναγκαία η επαναφορά της επιδότησης των 800 ευρώ για να στηριχτούν όλα τα νοικοκυριά, όπως έγινε την περασμένη άνοιξη.

Τέλος, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτήσεων και έθεσε προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές της ανατολικής Κρήτης όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κωλυσιεργία με τη μόνη απάντηση να έχει δοθεί μέχρι σήμερα που είναι η έλλειψη προσωπικού στα κατά τόπους τμήματα των συντάξεων.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.