Πρόταση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης από τον Α. Πανταζή στην ΚΕΔΕ


Τελευταία ενημέρωση 6 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Με πρόταση του προς τον Προέδρο της  Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θέτει το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των αλλοδαπών τρίτων χωρών εργατών γης, το μέλος της επιτροπής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Αργύρης Πανταζής.

Πρόταση  για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

Σε εργασιακό Μεσαίωνα παραμένει κατά την άποψη πολλών η διαχείριση, η ταυτοποίηση  και η ενσωμάτωση των αλλοδαπών τρίτων χωρών εργατών γης στην χώρα μας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Ιδιαίτερα στην Ελληνική ύπαιθρο, είναι έντονο το πρόβλημα των αδήλωτων εργατών γης που εργάζονται σε κάθε είδους αγροτική εκμετάλλευση. Κρίνεται άμεσα αναγκαίο να υπάρξει ριζική αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε οι δήμοι να εκπονήσουν μελέτες φέρουσας ικανότητας απασχόλησης αλλοδαπών και ημεδαπών εργατών γης.

Να εντοπίσουμε δηλαδή πρώτα από όλα τον αριθμό των εποχιακών και μόνιμων εργατών που χρειάζεται η κάθε περιοχή καθώς και οι θέσεις εργασίας που θα καλύπτουν. Στην συνέχεια θα πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση της πολυδαίδαλης διαδικασίας ταυτοποίησης των εργατών που ταλαιπωρεί τους ίδιους τους εργάτες και τους   εργοδότες. Θα πρέπει να προβλέπεται ο υγειονομικός έλεγχος σε συνεργασία με τις τοπικές μονάδες υγείας και η καταγραφή τους σε μια μορφή ‘’τοπικού ΟΑΕΔ’’ ένα ενσωματωμένο τμήμα στον υφιστάμενο, ο οποίος και θα φροντίζει για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της διαχείρισης των εργατών γης, στους  δήμους της χώρας.

Οι εργάτες γης μετά την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσωπικών τους στοιχείων  και τον υγειονομικό τους έλεγχο θα δηλώνουν την έδρα τους και αν δεν έχουν, ο οργανισμός θα πρέπει να  παρέχει βοήθεια  για την εύρεση αυτής. Θα πρέπει να δηλώνουν στον οργανισμό την εξειδίκευση που πιθανόν να έχουν σε διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές. Σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος και με την αλλαγή της νομοθεσίας  θα  πρέπει να υπάρχει μέριμνα και   η δυνατότητα εκπαίδευσης και βαθμολόγησης από τον εργοδότη  των υπηρεσιών που παρέχουν οι αλλοδαποί εργάτες γης.

Η κατάργηση στις ‘’πιάτσες εργασίας’’  και ο εκσυγχρονισμός της εύρεσης εργασίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην έναρξη του διαλόγου για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η εξυγίανση και η απλοποίηση της ορθής και ‘’σύγχρονης’’ διαχείρισης των εργατών γης και η πρόταση για την  αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι στις αρμοδιότητες της επιτροπής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ΚΕΔΕ. Ως μέλος της επιτροπής σας καταθέτω την παρούσα πρόταση προκειμένου να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος για ένα θέμα που παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα,  στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ
Δημοτικός Σύμβουλος
ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.