«Πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους-ανέργους του Επισιτισμού-Τουρισμού».


0
(0)

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους-ανέργους του Επισιτισμού-Τουρισμού .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν με τις οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Με σημαντική καθυστέρηση η Κυβέρνηση, υλοποίησε κάποια από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό  και των εργατικών κέντρων Κρήτης και Ρόδου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-Τουρισμό επιμένουν και διεκδικούν:

-Για όσους θα έπαιρναν φέτος πρώτη φορά επίδομα ανεργίας να ισχύει η ρύθμιση των 50 ενσήμων και όχι των 80 όπως ζητάει ο ΟΑΕΔ.

-Την στήριξη όσων δεν εργάστηκαν από τον Οκτώβρη του 2019 και μετά αλλά και όσων δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα

-Την ένταξη σε μέτρα στήριξης όλων, καθώς ακόμα και τώρα υπάρχουν περιπτώσεις τέτοιες, όπως οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα, στην μαζική εστίαση,οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας και οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας κλπ.

-Την αναπλήρωση του μισθού στο 80% όσων εξακολουθούν να είναι σχεδόν 1 χρόνο τώρα σε

αναστολή σύμβασης

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Προτίθεστε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό;

-Τι άλλα ουσιαστικά μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε και τι συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης (φορολογικά κ.α) έχετε εισηγηθεί σε άλλα Υπουργεία;».

«Αναγκαία η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης».

Με ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους Δημότες Ηρακλείου και ιδιαίτερα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι Ηρακλείου και σχετίζονται με θαλάσσια δραστηριότητα, η επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, με δυσμενή ανατροπή των δεδομένων χρήσης του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του.

Υπενθυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο 4664/20  της Ν.Δ και τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, νόμο 4597/19 για την παραχώρηση των 10 Λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το Λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του Ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

Προφανώς και σε ορισμένες δραστηριότητες απαιτείται η σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά με κανόνες, διαφάνεια και δικλείδες προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κοινωνική και τοπική ωφέλεια, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, στο Λιμάνι Ηρακλείου, εκτός από το εμπορικό ή επιβατικό, περιλαμβάνονται το Ενετικό Λιμάνι, το φρούριο του Κούλε, τα Νεώρια και η αντίστοιχη χερσαία ζώνη τους και εκτός της εξαίρεσης των Νεωρίων και του φρουρίου Κούλε, που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, ζητείται η  αναγκαία εξαίρεση, από κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης, του Ενετικού Λιμένα και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης του, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες, αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα και

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1α) Προτίθεστε να αποσαφηνίσετε, αν έχουν εξαιρεθεί της παραχώρησης και της ιδιωτικοποίησης δραστηριότητες και ζώνες και ποιες είναι αυτές;

1β) Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να εξαιρέσετε τον Ενετικό Λιμένα και την αντίστοιχη ζώνης εξυπηρέτησης του από την διαδικασία παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης;

2α) Αληθεύει ότι οι προθέσεις σας είναι  να προχωρήσετε στην παραχώρηση του ΟΛΗ συνολικά  με την παραχώρηση των μετοχών ή με την παραχώρηση του management του λιμένα σε ιδιώτη;

2β) Αν ναι, προτίθεστε  να εξαιρέσετε τον Ενετικό Λιμένα και τη ζώνη του και ενδεχομένως να υπαχθεί σε Δημοτικό Λιμενικό φορέα που θα ιδρυθεί;».

«Αναγκαία η παράταση του Κύκλου Κινητικότητας έτους 2020, λόγω πανδημίας»

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης έκδοσης εγκυκλίου, που να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία του Κύκλου Κινητικότητας για το έτος 2020, η οποία σημειωτέον λήγει σε μόλις έξι ημέρες (28/2/2021), λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με την από 18.12.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέας (Αριθ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ /671/22908, Σχετ.: 22584), με θέμα «Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής για την υλοποίηση του Κύκλου Κινητικότητας έτους 2020, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ)», προβλέπεται πως η τρέχουσα διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 28.2.2021.

Ωστόσο, όπως γνωρίζετε η διαδικασία περιλαμβάνει μια μακρά σειρά διαβιβάσεων εγγράφων από και προς τους φορείς υποδοχής και προέλευσης, όπως και την εμπλοκή συγκεκριμένων υπηρεσιών ορισμένων Υπουργείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πυκνώνουν οι φωνές μεταξύ των ενδιαφερομένων για τη διαδικασία κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, όπως και των στελεχών του δημοσίου, που είναι επιφορτισμένα με τη διεκπεραίωση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς βλέπουν πως οι μέρες περνούν, και οι διαδικασίες δεν ολοκληρώνονται, από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός εργαζομένων του δημοσίου βρίσκεται σε καθεστώς τηλε-εργασίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι παρότι τηλεοπτικά δηλώσατε μέσα στο Σαββατοκύριακο που παρήλθε ότι θα δοθεί παράταση για τις προθεσμίες της κινητικότητας, πλην όμως σήμερα Δευτέρα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάποιας σχετική κίνηση από πλευράς σας, όπως και από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου σας.

Δεδομένου ότι υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος παρέλευσης της ημερομηνίας λήξης του φετινού κύκλου κινητικότητας, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για πολλές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, αφού υπολείπονται μόλις 6 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας.

Δεδομένου ότι υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν το δικαίωμα μετακίνησης στην υπηρεσία που επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν περισσότερο, εξαιτίας παραγόντων που εκφεύγουν της δικής τους υπαιτιότητας.

Ερωτάσθε:

Αν είστε ενήμερος για τις δυστοκίες που παρουσιάζει η φετινή διαδικασία κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, λόγω πανδημίας, καθώς κι αν είστε διατεθειμένος να προβείτε σε μια άμεση παράταση της όλης διαδικασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως συνέβη και κατά τον προηγούμενο κύκλο;».

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη       

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *