«Πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ των αγροτών για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων».


0
(0)

«Πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ των αγροτών για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες  καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης  για την πρωτοφανή αναστάτωση μεταξύ των αγροτών που προκαλείται από  την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες  καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Πρωτοφανής αναστάτωση υπάρχει μεταξύ των αγροτών από την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω της πανδημίας.

Οι ανησυχίες των παραγωγών για επιδείνωση της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεγάλωσαν μετά και την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25.2.2021, μόλις 10 μέρες αφότου είχε ανανεωθεί η θητεία του.  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αποτυχημένη πληρωμή του Δεκεμβρίου παραμένει ουσιαστικά κλειστός. Πολλές εργασίες και πληρωμές δικαιούχων έχουν καθυστερήσει όπως :

  • Οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης
  • Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις π.χ για βαμβάκι
  • Οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μείωσης της ρύπανσης
  • Οι πληρωμές για νέους αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις
  • Οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία
  • Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021

Επίσης πολλές άλλες συναλλαγές πολιτών με τον Οργανισμό καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί (μητρώο, βεβαιώσεις για τις λαϊκές κ.λ.π), ενώ σημαντικές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αδιαφανή διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της κατανομής του εθνικού αποθέματος.

Επειδή οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν εργαλείο και μέσο επιβίωσης για τους αγρότες η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί ανάγκη για να μειωθούν τα προβλήματα των αγροτών.

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1) Σκοπεύετε να λάβετε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν ναι, ποια είναι αυτά;

2)Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τις πληρωμές που έχουν καθυστερήσει; Πώς θα εξελιχθούν οι πληρωμές μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, που συμπίπτουν με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου;

3)Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 και ποια προετοιμασία έχει γίνει για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας;».

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ,ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ,ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ,ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ,ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ,ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ.

Με πρόταση Κεγκέρογλου, εκδηλώσεις του ιδρύματος της Βουλής με τίτλο: «1922- 2022: Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού»- Αναφορά για να χαρακτηριστεί το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, συμμετείχε  στην 20η συνεδρίαση του, με αντικείμενο τον προγραμματισμό του επόμενου έτους, στην οποία κατέθεσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις, ο κ.Κεγκέρογλου πρότεινε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «1922- 2022. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Η πρόταση του κ.Κεγκέρογλου έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Δ.Σ, τα οποία είναι ο Πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της ΒτΕ, εκπρόσωποι του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πρώην Πρωθυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς της Βουλής και του Ιδρύματος.

Όπως ενημερώθηκε στη συνέχεια ο κ.Κεγκέρογλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η σχετική πρόταση έχει σταλεί στην εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος για την υλοποίηση της.

Παράλληλα, ο Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, την επιστολή του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, με την οποία εύλογα ζητείται ο χαρακτηρισμός του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού (επισυνάπτεται Α.Π 1778/26-02-2021) ώστε να αποδοθεί ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους Έλληνες που θυσιάστηκαν μπροστά στην Μεγάλη Ιδέα και σε όσους άφησαν πίσω τα ελληνικά χώματα αιώνων και ως πρόσφυγες στον κυρίως ελλαδικό χώρο, ξαναζωντάνεψαν τον ελληνικό πολιτισμό με τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες τους.

Download (PDF, 2.45MB)

«Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ»

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε τροπολογία στο υπό συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» για να είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας :

 

«ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

 

Νέο άρθρο

 

1.Ο τίτλος του άρθρο 223 του σχεδίου νόμου αντικαθίσταται ως εξής: «Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο ενισχύσεων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ»

  1. Στο άρθρο 223 του σχεδίου νόμου, μετά τη φράση: “της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό -Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος»” προστίθεται η φράση: “καθώς και της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19»”.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Download (PDF, 133KB)

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *