Πρωτοβουλίες ιστορικού περιεχομένου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Δίνοντας συνέχεια σε μια πολύμορφη δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε στην Αττική όλη την προηγούμενη 5ετία και αφορούσε στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και τιμώντας φέτος την επέτειο για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του ‘44, η Κομματική Οργάνωση Αττικής παίρνει το επόμενο διάστημα τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-«Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ». Έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από το αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (Αχαρνών 241, Άγιος Νικόλαος). Η έκθεση καλύπτει το διάστημα από την ίδρυση του Κόμματος έως την ίδρυση της Σύγχρονης Εποχής. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019, όπου στις 7 μ.μ. με ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 5-8 μ.μ., Παρασκευή 5-8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. -1 μ.μ και 5-8 μ.μ.
Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης αρχειακού υλικού, θα εκτίθενται στο βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, κατά τις ώρες λειτουργίας του, εκδόσεις από την ίδρυση του εκδοτικού του Κόμματος και μετά.

-Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «1940-1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης». Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 στις 4.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Προσέλευση στις 4 μ.μ.
Η θεματολογία της ημερίδας έχει ως εξής:
• Κεντρική Ομιλία: Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940-1949. – Ε. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
• Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940-1949. – Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
• Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940-1949. – Χ. Ραζάκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ & υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας
• Η ουτοπία της «Εθνικής Ενότητας» και η δράση του εργατικού κινήματος. – Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
• Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. – Α. Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ & Διδάκτορας Ιστορίας
• Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά. – Θ. Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Ε.Π. της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ
• Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου. – Φ. Τόλια, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ & υποψήφια Διδάκτορας Ιστορίας
• Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών, – Β. Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ & Διδάκτορας Ιστορίας
• Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946-1949. – Δ. Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ & της Ε.Π. της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ
• Κλείσιμο

-Έκδοση λευκώματος με τίτλο «1944. 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και της ταξικής σύγκρουσης του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα».
Είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται. Για την έκδοση του, καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιστορίας και του Αρχείου της Κεντρικής Επιτροπής. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στη μελέτη της ιστορίας που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα μας με τη νέα έκδοση του τετράτομου δοκιμίου, που αφορά στην περίοδο 1918-1949.
Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτινγκ (Ηλία Ζερβού 89, Άγιος Ελευθέριος) θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.
Συμμετέχουν: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελος
Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος

 

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στον τ/σ του ΑΝΤ1

Το ΚΚΕ δεν θα γίνει μέρος σε εκφυλιστικά και διαλυτικά φαινόμενα όπου οδηγούν οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1» στο πρωί της Πέμπτης, σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι δεδομένο σε ένα σκηνικό άσφαιρης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εξετάζεται η ουσία. Ανέφερε πως η εκπροσώπηση στην Προανακριτική είναι θέμα της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή από την πολιτική της ΕΕ που εγκλωβίζει ανθρώπους στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι είναι ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και για τις κοινωνίες στα νησιά και αφορά ζητήματα δημόσιας υγείας και συνθηκών διαβίωσης.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 37 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καυγά. Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας για την αναστολή 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με τις κατ’ όνομα «πανεπιστημιοποιήσεις» των πρώην ΤΕΙ και την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχοντας σταθερά το βλέμμα στην αγορά, στα ζητούμενα του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε το αντικείμενο και η διασπορά των Τμημάτων, προχώρησαν οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα και οι ιδρύσεις. Με τα ίδια κριτήρια, σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται προς τους εργοδότες – βιομήχανους να αξιολογήσει εκ νέου τα Τμήματα, παλιά και νέα.
Στο όνομα της ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε ως πρώην κυβέρνηση τα νέα Τμήματα, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Στο όνομα της ανάπτυξης σήμερα και η ΝΔ αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων, για να εξασφαλίσει ότι ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίνουν νερό στο όνομα του «αυτοδιοίκητου» των ΑΕΙ, δηλαδή στην εξασφάλιση εκείνων των όρων ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους της αγοράς.
Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Όταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν η Υπουργός παιδείας της ΝΔ εγκαινιάζει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ’ όνομα «δημόσια» ανώτατη εκπαίδευση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εξαρχής αντιτάχθηκε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέρασή τους στην αγορά. Αντιτάχθηκε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.