«Πρωτοβουλίες για την προτεραιότητα διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας και όλης της Ε.Ε και αναπροσανατολισμός της ΚΑΠ – Να αναζητηθούν άμεσα εναλλακτικές πηγές για σιτάρι αλλά και πρώτες ύλες ζωοτροφών».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Μαρτίου 2022 by energinews (admin)

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά πρωτοβουλίες για την προτεραιότητα διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας και όλης της Ε.Ε και αναπροσανατολισμό της ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν άμεσα εναλλακτικές πηγές για σιτάρι αλλά και πρώτες ύλες ζωοτροφών.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, απειλεί και τα οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ειρήνης.
Στην Ελλάδα βιώνουμε ήδη τις πρώτες επιπτώσεις από το β’ κύμα ακρίβειας που προκαλεί ο πόλεμος άλλα και η αδράνεια λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του α’ κύματος.
Ενέργεια, ηλεκτρικό, καύσιμο αέριο προκάλεσαν και προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και αυτό επιβαρύνει πολλαπλάσια όλα τα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες.
Επιπλέον, διάχυτος είναι ο φόβος και η αβεβαιότητα σε καταναλωτές αλλά και οικονομικούς παράγοντες που γίνεται λόγος για αρνητικές έντονες συνέπειες και ελλείψεις κυρίως σε πρώτες ύλες, προϊόντα ξυλείας, σιδηρομεταλλεύματα κ.α.
Την ίδια ώρα, προβλήματα δημιουργούνται και στην διατροφική επάρκεια, αφού η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού και σιτηρών την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Επειδή ύψιστη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας μας και όλης της Ευρώπης
Επειδή ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα στην κατεύθυνση εξασφάλισης της διατροφική επάρκειας
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
-Τι έχετε πράξει για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας μας και ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών και πρώτων υλών για τις ζωοτροφές;
-Προτίθεστε να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εντός Ε.Ε, με αναπροσανατολισμό και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της ΚΑΠ, στην κατεύθυνση διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας;».

«Επιβεβλημένη η αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ στην Περιφέρεια Κρήτης».

Mε επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ στην Περιφέρεια Κρήτης

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Όπως σας έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, το  πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορεί να συνεχίσει την επιτυχία των προηγούμενων και να συμβάλλει  στην ουσιαστική  αναβάθμιση του Κτιριακού αποθέματος της  χώρας, αξιοποιώντας τις επενδύσεις που ήδη έχουν γίνει στον τομέα αυτό.

Αυτό θα επιτευχθεί με την προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας και των σύγχρονων τεχνικών, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για  την δίκαιη και αναγκαία χρηματοδότηση των γεωγραφικών περιφερειών.

Στην περίπτωση της Κρήτης οι διατιθέμενοι πόροι δεν συνάδουν με τα πληθυσμιακά της δεδομένα αλλά ούτε και με  τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί στο νομό Ηρακλείου αλλά και στην περιοχή της Σητείας, μετά τη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα στην Κρήτη κατατέθηκαν 4468 αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόλις 1308 εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού για το νησί (28,2εκατ. €)

Με επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας επισημαίνει τα παραπάνω και ζητά άμεσες ενέργειες.

Επειδή έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει ότι η χαμηλή χρηματοδότηση για την Κρήτη θα έχει ως συνέπεια την απένταξη  χιλιάδων αιτήσεων

Επειδή σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες, ο προϋπολογισμός για την Κρήτη είναι χαμηλός και άδικος

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

Έχετε τη βούληση να προβείτε σε αύξηση των διατιθέμενων  κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ στην Περιφέρεια Κρήτης, προχωρώντας σε ανακατανομή αδιάθετων κονδυλίων, είτε από το ίδιο πρόγραμμα είτε από άλλο τομέα;».

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.