Πρωτοβουλία και μελέτη για ενιαία δημοπράτηση των αγροτικών προϊόντων από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας


0
(0)

Έπειτα από πολύμηνη ενασχόληση με το θέμα, ενημερώνουμε για τις δράσεις του Συλλόγου που σχετίζονται με εμπορική δραστηριότητα κηπευτικών στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Ως γνωστόν, στην καθημερινή διαδικασία διακίνησης κηπευτικών εμπλέκονται Δημοπρατήρια , Τοπικοί Έμποροι, Εξαγωγικές Επιχειρήσεις – Συσκευαστήρια καθώς και απευθείας αποστολή προϊόντων από παραγωγούς σε εμπόρους εκτός Κρήτης. Ο καθένας τους ξεχωριστά (και όλοι συνολικά) αποτελούν έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα που ξεκινάει από τον παραγωγό και καταλήγει στον καταναλωτή. Το μόνο βέβαιο είναι ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν την συνολική ικανοποίηση όλων κρίκων της αλυσίδας, διαφορετικά δεν θα έχουν μέλλον στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Όσον αφορά τον καθαρισμό των καθημερινών τιμών στα προϊόντα, οι παράγοντες που τελικά τις διαμορφώνουν ποικίλουν κατά περίπτωση αλλά γενικότερα εμπίπτουν στους κανόνες που ορίζονται από την αγορά όπως π.χ. η προσφορά και η ζήτηση από άλλες περιοχές με αντίστοιχο προϊόν, η τοπική προσφορά και ζήτηση, ο χρόνος παράδοσης, η αγοραστική δύναμη στο κοινό απευθυνόμαστε, η περίοδος πώλησης, ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής, η έγκαιρη ή μη έκδοση παραστατικών, κ.α. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύπλοκο αλγόριθμο που καθημερινά καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι και που στην πλειοψηφία, το αποτέλεσμα δεν προέρχεται από μονομερείς ενέργειες αλλά από συμφωνία και των δύο πλευρών.

Όσο αφορά την κατώτερη τιμή και την τιμή εκκίνησης ενός προϊόντος από τον παραγωγό, αναφέρουμε ότι προβλέπεται σαν διαδικασία σε κάθε Δημοπρατήριο και πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς την τελική τιμή που προσφέρεται σε κάθε προϊόν, ο παραγωγός πρέπει να αποφασίσει αν την δέχεται ή όχι. Στην πλειοψηφία τους γίνετε δεκτή από τους παραγωγούς.

Σημαντικό όμως είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, αδυνατούν να λύσουν τον παραπάνω αλγόριθμο, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ορίζουν τελικά την προσδοκώμενη τιμή για το προϊόν τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ίσως η απόφασή τους φέρει ακόμα και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω ,ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει διαβούλευση (με τους εμπλεκόμενους) με βασικό αντικείμενο την αναβάθμιση σε ένα ΜΟΝΟ στάδιο της διαδικασίας δημοπράτησης, πάντα με γνώμονα ότι το κάθε προϊόν, αξιοκρατικά πρέπει να απολαμβάνει την τιμή που του αναλογεί, βάση της ποιότητας του και των δεδομένων της χρονικής στιγμής.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης που θα αναδείξει τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος, το οποίο θα έχει εφαρμογή μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και όχι τώρα.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να εκφράσουμε ως Δ.Σ. την ικανοποίηση μας για την θετική ανταπόκριση που είχαν το σύνολο των Δημοπρατηρίων σε αυτή την πρόσκληση μας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε μέρος την ΛΥΣΗΣ για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που απασχολεί την περιοχή μας διαχρονικά.

Επίσης, ενημερώνουμε για ένα επιπλέον εγχείρημα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, που είναι η διαβούλευση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ιεράπετρας – Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Είναι μια παλαιότερη πρόταση που έως τώρα έβρισκε κολλήματα σε διάφορες βαθμίδες και φορείς. Χρέος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με στόχο την δημιουργία νέας Εμπορικής Πύλης για τα αγροτικά προϊόντα μας και όχι μόνο.

Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο.

Τέλος, παρόλο την εξαιρετικά δύσκολη συγκύρια που ζούμε όλοι μας, ζητάμε από του παραγωγούς της περιοχής μας, να είναι παρακολουθούν στενά και στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *