ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ – ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΜΑΣ


0
(0)

Προτεραιότητα τα πολιτικά – θεματικά Δίκτυα για το Κίνημα Αλλαγής. Συντονιστής Δικτύου Νεολαίας ο Γιώργος Τσούμας

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας κατέστησαν αναγκαία την αναβολή κορυφαίων πολιτικών συλλογικών διαδικασιών που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως ανακοινώθηκε και στο πρόσφατο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο, τόσο η ιδεολογική και πολιτική συνδιάσκεψη όσο και το ιδρυτικό συνέδριο νεολαίας, θα πραγματοποιηθούν όταν αποκατασταθούν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες. Στην παρούσα φάση σε προτεραιότητα τίθεται η συγκρότηση θεματικών πολιτικών δικτύων, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων και συζητήσεων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι πρώτες σχετικές διαδικασίες για τα Δίκτυα Εκπαίδευσης, Υγείας, Εργασίας, Γυναικών, Αποδήμου Ελληνισμού. Το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζονται ανάλογες διαδικασίες για τα Δίκτυα Αυτοδιοίκησης και Νέας Γενιάς. Την ευθύνη και το συντονισμό των δικτύων αναλαμβάνουν οι Γραμματείς των αντίστοιχων Τομέων, ενώ συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς αναλαμβάνει το μέλος της ΚΠΕ Γιώργος Τσούμας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, που οδηγούν σε δυσλειτουργίες και υποβάθμιση.

Η υπουργός κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση, με τρία διαδοχικά νομοθετήματα, το τελευταίο με αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, έχουν απεμπολήσει πλήρως τα δικαιώματα που παρέχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ελληνικής τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων. Μετέφεραν την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, που σε όλη την ΕΕ έχουν οι επαγγελματικοί φορείς, σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και τις χιλιάδες τίτλους των κολεγίων.

Κατεδαφίζουν με τον τρόπο αυτό το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

Για προφανείς λόγους δημόσιου συμφέροντος, αφού η επαγγελματική επάρκεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πρέπει να επανέλθει πάραυτα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των επαγγελματικών προσόντων στους υπεύθυνους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις Οι φορείς αυτοί και όχι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου είναι σε θέση και οφείλουν  να εξετάζουν ουσιαστικά, αλλά και σε εύλογο χρόνο, τα επαγγελματικά προσόντα που απορρέουν από κάθε είδους τίτλους σπουδών, ασκώντας το δικαίωμα που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες να απαιτηθούν επιπλέον πιστοποιημένες επαγγελματικές δεξιότητες  ή/και πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα.

Επιπλέον, με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, αντί να ενισχυθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα εισόδου πτυχιούχων των ιδιωτικών ΙΕΚ στα ΑΕΙ με ειδική  ρύθμιση, χωρίς να έχουν τα προαπαιτούμενα μορφωτικά και εκπαιδευτικά εφόδια.  Παράλληλα, το Υπουργείο κλείνει το μάτι στα διαφωνούντα ΑΕΙ ορίζοντας ποσοστό 0%-5%!

Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει διέξοδο ένταξης στην αγορά εργασίας και όχι απλά να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τα ΑΕΙ. Αρκετά έχει υποβαθμιστεί το Λύκειο με την αντιμετώπισή του όχι ως αυτόνομης διδακτικής βαθμίδας αλλά ως μονόδρομο προς τα ΑΕΙ.

Είναι ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου κομμάτων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο τη διαμόρφωση συγκλίσεων στην εκπαιδευτική πολιτική, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει –όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα -, να προτείνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και όχι να νομοθετεί σε αντίθεση με τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 28.12.2020

Εμβολιασμοί: Σχέδιο με πολίτες κι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο

Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, διότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για να κερδηθεί η πιο σημαντική μάχη κατά της πανδημίας. Όμως, δεν κερδίζεται και ο πόλεμος. Η πανδημία είναι εδώ και μας απειλεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι απαιτείται σχέδιο, επαγρύπνηση και όχι επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Απαιτείται να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν στο δεύτερο λοκντάουν και να είναι στο επίκεντρο του σχεδίου οι πολίτες και ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες.

Τράπεζες: μέτρα άλλα αντ’ άλλων από την Κυβέρνηση

Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, είναι αλήθεια ότι περιμέναμε πιο τολμηρά βήματα από την κυβέρνηση για θέματα που «καίνε» τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις. Τόσο στο πεδίο του Πτωχευτικού Κώδικα και της προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και στο πιο απλό ζήτημα, αυτό των χρεώσεων για καθημερινές συναλλαγές, η κυβέρνηση έκανε άλλα αντ’ άλλων.

Συνοπτικά:

  • Μετέθεσε την ημερομηνία εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου 2021 και για τους εμπόρους την 1η Μαρτίου 2021. Το Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία στις 23.11.2020, ζητούσε αναστολή εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα συνολικά μέχρι την 1η Μαϊου 2021, ημερομηνία που συμπίπτει με το τέλος της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω covid-19. Επίσης, η τροπολογία μας για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι την 1η Μαΐου 2021 δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
  • Για το πρόγραμμα «Γέφυρα», τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: έως τις 30.11.2020 είχαν εγκριθεί 9,9 εκατ. ευρώ για 42.449 δάνεια που αφορούν 26.059 δικαιούχους. Δηλαδή, μέσα σε 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος, από τα 108 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν για τη στήριξη των δανειοληπτών, έχουν απορροφηθεί μόλις τα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 9,1%! Επίσης, πάνω από το 85% των εγκρίσεων αφορά ενήμερα δάνεια, αφού στα ληξιπρόθεσμα (πάνω από 90 ημέρες καθυστέρηση) οι τράπεζες ζητούν εφάπαξ καταβολή του 2,5-5% του συνόλου του οφειλόμενου δανείου για να προχωρήσουν σε ρύθμιση και επιδότηση δόσης. Άρα, όσοι είχαν «κόκκινα» δάνεια – και οι οποίοι θα αυξηθούν μέσα στην κρίση και πάψει και το moratorium από τις τράπεζες – θα κινδυνεύσουν με κατάσχεση και πλειστηριασμό αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.
  • Σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές χρεώσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές, η κυβέρνηση έφερε με καθυστέρηση, μετά από παρατήρηση της Ε.Ε., τις διατάξεις της οδηγίας 2015/751, οι οποίες προβλέπουν κυρώσεις. Το θέμα είχε αναδείξει, όμως, το Κίνημα Αλλαγής με πολλαπλές παρεμβάσεις του ήδη από το Νοέμβριο του 2019.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: συνεχής υποβάθμιση και άρνηση διαλόγου

Με τρία διαδοχικά νομοθετήματα και μάλιστα το τελευταίο με αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, η υπουργός Παιδείας απεμπολεί πλήρως τα δικαιώματα που παρέχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ελληνικής τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων. Επίσης, μετέφερε την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων – που σε όλη την ΕΕ έχουν οι επαγγελματικοί φορείς – σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και χιλιάδες τίτλους κολεγίων.

Με απλά λόγια, υποβαθμίζουν το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία, λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος. Χωρίς δηλαδή αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

Επίσης, με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, αντί να ενισχυθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα εισόδου πτυχιούχων των ιδιωτικών ΙΕΚ στα ΑΕΙ με ειδική ρύθμιση, χωρίς να έχουν τα προαπαιτούμενα μορφωτικά και εκπαιδευτικά εφόδια. Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει διέξοδο ένταξης στην αγορά εργασίας και όχι απλά να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τα ΑΕΙ.

Ζητάμε δημόσιο διάλογο κομμάτων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, να προτείνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και όχι να νομοθετεί σε αντίθεση με τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων. Περισσότερα ΕΔΩ

Συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς ο Γιώργος Τσούμας

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας έκαναν αναγκαία την αναβολή κορυφαίων πολιτικών συλλογικών διαδικασιών, άρα και της Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής και του ιδρυτικού συνεδρίου της Νεολαίας μας. Στην παρούσα φάση, σε προτεραιότητα τίθεται η συγκρότηση θεματικών πολιτικών δικτύων, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που δυναμώνουν το κόμμα μας στη βάση και το διασυνδέουν με την κοινωνία σε μια δύσκολη περίοδο.Έτσι, συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς αναλαμβάνει το μέλος της ΚΠΕ και νέος επιχειρηματίας, Γιώργος Τσούμας. Περισσότερα ΕΔΩ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *