Προστασία των νοικοκυριών ύστερα από το κύμα ανατιμήσεων και αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κόστους παραγωγής


0
(0)

Κατά η συζήτηση της  επίκαιρης ερώτησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, καύσιμα κλπ) και τις μεταφορές, επιβαρύνουν άμεσα τους καταναλωτές αλλά και έμμεσα με νέες  αυξήσεις στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου αφού κατέθεσε τα στοιχεία για την ανησυχητική αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατανάλωσης και τον πληθωρισμό που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 1.9 %, ζήτησε εκτός από την επέκταση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, την αξιοποίηση και ενεργοποίηση από την Κυβέρνηση τόσο των θεσμών και μηχανισμών ρύθμισης της αγοράς, Επιτροπή Ανταγωνισμού,   Ρυθμιστικές Αρχές κλπ, όσο και της δυνατότητας μείωσης φόρων, Ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, καθώς και φορολογικά μέτρα όπως  συνδυασμός μείωσης φόρου με νέες προσλήψεις, άμεση απόσβεση τεχνολογικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων κλπ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ανάσχεση στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις.

Το σύνολο αυτό, των μέτρων μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά προϋποθέτει την πολιτική βούληση και επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης στην απάντηση του εκτός από το άλλοθι ότι οι αυξήσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι αρκετά και ήδη έχουν αποδώσει.

Στην παρατήρηση του Βουλευτή για τις αυξήσεις στην ενέργεια που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και στο αίτημα του για μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους συντελεστές του κόστους παραγωγής, ο Υπουργός απάντησε ότι οι αυξήσεις καλύπτονται από τις αυξημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων!!  αναιρώντας στην ουσία όσα είχε πει περί προστασίας των καταναλωτών και απορρίπτοντας την ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων, ανάλογων με αυτό  της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/bZWra4aOzYM

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *