Προς «κατάργηση» οι καλοκαιρινές άδειες λόγω κορωνοϊού;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 23 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Στα “σκαριά” σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μετά από αίτημα εργοδοτικών φορέων που ζητούν να ανακτηθεί ο χαμένος από την καραντίνα χρόνος

Σαν κεραυνός εν αιθρία για χιλιάδες εργαζομένους αλλά και φορείς του τουρισμού έπεσε η είδηση πως κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας φαίνεται να καταστρώνουν σχέδιο κατάργησης των καλοκαιρινών αδειών για φέτος, μετά από σχετικό αίτημα που φαίνεται να έχουν καταθέσει εργοδοτικοί φορείς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα κεντρικών μέσων, το “μπλόκο” στις θερινές διακοπές δε θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων, αλλά όσων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η μερίδα αυτή των εργαζομένων λοιπόν θα πρέπει, για φέτος τουλάχιστον, να αρκεστεί στις υποχρεωτικές “διακοπές” που κάνει λόγω καραντίνας. Για τους υπόλοιπους εργαζομένους, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η χορήγηση άδειας θα γίνεται κατόπιν διαβούλευσης με την εργοδοσία. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους φορείς του τουρισμού, που έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τούς έχουν απομείνει, για να μη χαθεί ολοκληρωτικά η χρονιά, στον εσωτερικό τουρισμό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το sofokleousin.gr, εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος, αφού λόγω του κορωνοϊού και της υποχρεωτικής αναστολής των εργασιακών συμβάσεων «δεν περισσεύει χρόνος για διακοπές».

Το αίτημα των εργοδοτών το μελετά το υπουργείο Εργασίας και σύντομα θα προβεί στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για εμάς» δηλώνουν κατηγορηματικά στο newsbeast.gr πηγές του Εργασίας αναφορικά με τα σενάρια κατάργησης των θερινών αδειών εφέτος λόγω κορωνοϊού.

Μάλιστα, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, αφού υποτίθεται, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, βαίνουμε προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος σταδιακά της οικονομίας. Η πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί στις 27 Απριλίου και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, στο αίτημα των εργοδοτών και στην επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας αντιδρά έντονα ο τουριστικός κλάδος. Θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο, απαγόρευσης ή συρρίκνωσης του χρόνου των διακοπών, θα τελειώσει οριστικά τον τουρισμό για φέτος.

Ο τουριστικός κλάδος έχει εναποθέσεις τις ελπίδες του στον εσωτερικό τουρισμό και, αν και αυτός περιοριστεί, δε θα υπάρξουν ελπίδες ανάκαμψης για τον κλάδο.

Οι εργοδότες ζητούν συγκεκριμένα, όπως, ειδικά για φέτος, οι εργαζόμενοι να μη λάβουν θερινή άδεια, καθώς έχουν “ξεκουραστεί” λόγω της αναστολής εργασίας, αλλά να μείνουν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις, ώστε να ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε από την καραντίνα, στην οποία έχει μπει η χώρα από τα μέσα Μαρτίου.

Τα σενάρια

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα ακόλουθα σενάρια:

* Για ορισμένους κλάδους να είναι υποχρεωτικό το μπλόκο στις θερινές άδειες.

* Για άλλους κλάδους να είναι προαιρετικό και να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άδεια στους εργαζόμενους, με βάση την κίνηση που θα έχει η επιχείρηση.

* Για άλλους κλάδους το θέμα της άδειας να είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδότη και εργαζόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της θερινής άδειας θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου ή από αργότερα και απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να δουλέψουν στο φουλ μετά τη λήξη της καραντίνας.

Παρότι θα είναι καλοκαίρι, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι ειδικές, καθώς η κοινωνία και η οικονομία θα εξέλθουν από μια καραντίνα τουλάχιστον 45 ημερών και μπορεί να χρειαστεί η παραγωγή να είναι στο φουλ για το προσεχές διάστημα.

Οι εξαιρέσεις

Ποιους δε θα αφορά το μέτρο

Το μέτρο δε θα αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εξακολουθούν και εργάζονται, είτε με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις είτε με τηλεργασία.

Επίσης, δεν τίθεται θέμα άδειας για τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους το ζήτημα είναι να βρεθεί απασχόληση, μετά τη λήξη της καραντίνας και όχι η θερινή άδεια, την οποία άλλωστε δε λαμβάνουν ποτέ εκείνη την περίοδο.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.