Προειδοποιήσεις για συμβάσεις και κατώτατο μισθό


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 22 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Καταγγελίες από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για παραβάσεις εργοδοτών

Αυστηρή προειδοποίηση, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων εάν δεν προχωρήσουν στην υποχρεωτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απηύθυνε προχθές στους ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου που θα ξεκινήσει σε λίγες βδομάδες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ποινές που θα υποστούν όσοι εργοδότες δε θα έχουν προχωρήσει στην καταβολή του νέου κατώτατου μισθού προς τους εργαζόμενούς τους, αμέσως μετά την 28η Φεβρουαρίου, δηλαδή από την πρώτη μέρα του Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΕΚΗ καταγγέλλει ότι έχει παρατηρηθεί πως, «παρά την αύξηση των τουριστών στο νησί και τα κέρδη που αφήνουν οι τελευταίοι στις τουριστικές κρητικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν με μισθούς πείνας, ενώ την ίδια ώρα η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία ανθεί.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα το ΕΚΗ, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δέχεται κάθε χρόνο».

«Είμαστε σε ετοιμότητα»

Το ΕΚΗ βρίσκεται σε ετοιμότητα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «προκειμένου να παρέμβει στις περιπτώσεις που οι εργοδότες αρνηθούν να εφαρμόσουν τη ΣΣΕ, η ισχύς της οποίας είναι υποχρεωτική και πρέπει να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη».

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές εις βάρος τους. Αντίθετα, «να προχωρούν σε καταγγελίες στα Σωματεία τους, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, το ΕΚΗ υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες των τοπικών επιχειρήσεων ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον νομό βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να επέμβουν και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά και με ημερομίσθιο 29,04 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα ελεγχθούν και μέσω του συστήματος “Εργάνη”, για να διαπιστωθεί εάν προέβησαν στις αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η μισθοδοσία του Φεβρουαρίου, η Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνεργασία με το ΕΚΗ, να ξεκινήσει σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, με στόχο να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός ή εάν υπάρχει αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Ποινικές κυρώσεις αλλά και πρόστιμα θα αντιμετωπίσουν όσοι εργοδότες δε χορηγήσουν στους εργαζόμενούς τους την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε λίγες ημέρες που θα καταβληθεί η πρώτη μισθοδοσία μετά την αύξηση στα 650 ευρώ».

Τι ισχύει για τον κατώτατο

Πρόστιμα έως 11.000 ευρώ ανά άτομο

«Η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι νόμος του κράτους, επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα ελέγχου εφαρμογής του μέτρου από τις επιχειρήσεις μετά το τέλος της περιόδου προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα, στις 28 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ελληνική Πολιτεία (και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας) για να επαναφέρει στην έννομη τάξη αυτούς τους εργοδότες που τυχόν δε θα εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο εργοδότης μπορεί να μη θέλει να τηρήσει τον νόμο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρει. Επειδή έχει χαρακτηριστικά αναγκαστικού δικαίου η υπουργική απόφαση, η μη εφαρμογή του έχει σοβαρές ποινικές κυρώσεις. Θα συνιστούσα λοιπόν σε όποιον εργοδότη σκέφτεται περίεργα, να το σκεφτεί και δεύτερη φορά. Η νομιμότητα συμφέρει τελικά. Εμείς από το πληροφορικό μας σύστημα θα εντοπίσουμε τι κάνει ο κάθε εργοδότης.

Μπορούμε να επιβάλλουμε το ανώτατο πρόστιμο που είναι 11.000 ευρώ ανά άνθρωπο. Επίσης, η προσπάθεια μετατροπής της πλήρους σε μερική απασχόληση είναι εργατική μεταβολή, είτε την υπογράφει ο εργαζόμενος είτε όχι. Ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει ανώνυμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να γίνει στη συνέχεια η παρέμβασή μας.

Παρακολουθούμε όλες τις μεταβολές των ατομικών συμβάσεων έτσι όπως καταγράφονται στην “Εργάνη”. Να το ξέρουν καλά αυτό οι εργοδότες. Έχουμε πλήρη στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για όλους. Στις 28 του μηνός θα δούμε λοιπόν τι στοιχεία έχουμε».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.