Προβλήματα και πολλά παράπονα και στην Ιεράπετρα από τον αποκλεισμό ΑΜΕΑ από το Κοινωνικό Μέρισμα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Έσπασαν τα τηλέφωνα των φοροτεχνικών από άτομα με αναπηρία, τα οποία, ενώ βάσει της απόφασης για το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται τα 700 ευρώ, «κόβονται» στην υποβολή των αιτήσεων.

Όπως φαίνεται το πρόβλημα αφορά όσους δεν λαμβάνουν προνοιακό επίδομα αλά και όσους ΑμεΑ έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Επιχειρώντας, λοιπόν, να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα χρησιμοποιώντας το δικό τους ΑΦΜ, το σύστημα τους «κόβει». Επ’ αυτού αναμένεται διευκρίνιση από την ΗΔΙΚΑ, η οποία θα αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση ΔΕΝ θα πρέπει να υποβάλλεται από το άτομο με αναπηρία, αλλά από το γονέα που τον έχει δηλώσει ως εξαρτώμενο μέλος.

Η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, ότι ΑμεΑ που θεωρούνται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι ΜΟΝΟ οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για άτομα με αναπηρία, όπως καταγράφονται στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. στις 30/11/2019. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, αλλά όχι αναπηρικό επίδομα, ΔΕΝ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πολίτη από την Ιεράπετρα όπου με ποσοστό αναπηρίας 80% και χωρίς να λαμβάνει προνοιακό επίδομα, δεν δικαούται να λάβει το κοινωνικό μέρισμα όπως φαίνεται και στα σχετικά έγγραφα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι που έχουν επικοινωνήσει με το Ράδιο Λασίθι έχουν ξεκινήσει από το πρωί μια μεγάλη προσπάθεια τόσο σε επίπεδο συλλόγων ΑΜΕΑ όσο και με επικοινωνία με τους τοπικούς βουλευτές να προσπαθήσουν να πιέσουν για αλλαγές.

Κοινωνικό Μέρισμα: Απαντήσεις στις απορίες όσων απορρίφθηκαν
Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική κι επειδή η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr απορρίπτει, αλλά δεν εξηγεί τους λόγους της απόρριψης των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα όσοι έχουν απορίες θα ήταν χρήσιμο να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις όντως εντοπίστηκε τεχνική αστοχία, το πρόβλημα λύθηκε και οι άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.