
«Πρεμιέρα» σήμερα για την κτηματογράφηση – Γιατί μένει εκτός η Κρήτη
Τελευταία ενημέρωση 19 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)
Πόσα χρήματα θα κληθούν να καταβάλουν με την κατάθεση των στοιχείων τους οι πολίτες
«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας, που περιλαμβάνει το 63% της συνολικής έκτασης, με βασικά αγκάθια τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.
Στο δεύτερο κύμα των δηλώσεων κτηματογράφησης, στα τέλη Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Μονάχα όμως περιοχές του νομού Λασιθίου, αφού Χανιά, Ρέθυμνο και όλα τα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου (δήμοι Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου) έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία που “τρέχει” τώρα και έχουν μετατεθεί χρονικά για μετά το 2020.
Αναλυτικότερα, η υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης συνεχίζεται σήμερα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος). Η “σκυτάλη” δίνεται περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες. Σειρά λοιπόν παίρνουν αγροτικές περιοχές και οικισμοί σε: Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φωκίδα, Σκόπελο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Κεφαλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βίλια, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κρήτη (Λασίθι) και Π.Ε. Εύβοιας.
Αντίθετα, “εκτός” από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος, καθώς και η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους, και έτσι μετατίθενται για το 2022.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση, καθώς αφορά κυρίως την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με το 36% να είναι αγροτικές περιοχές, ενώ εντοπίζεται μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο κ.λπ.).
Κατά τη κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο Δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το “ κτηματόσημο”.
Ωστόσο απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός προσδιορισμός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά.
πηγη:www.neakriti.gr