«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ». ΤΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:30)

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τηλεσυζήτηση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας» στο πλαίσιο του διαλόγου για τις προτάσεις μας που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ., και θα μεταδοθεί από τις σελίδες του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ, και της Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Εισαγωγική Παρέμβαση: Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Ομιλητές

  • Νίκος Χριστοδουλάκης Καθηγητής, πρώην Υπουργός
  • Παντελής Κάπρος Καθηγητής ΕΜΠ
  • Κώστας Τραβασάρος Πρόεδρος Solar Heat Europe/European Solar Thermal Industry Federation
  • Νίκος Βασιλάκος Πρ. Πρόεδρος ΡΑΕ, Ενεργειακός Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)
  • Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής, Υπεύθυνος Κ.Ο. για θέματα ενέργειας.

Συντονιστής: Χάρης Δούκας, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΕΑΣ)»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, χθες, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης, ο Βουλευτής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, εξέθεσε τα τεράστια προβλήματα όσον αφορά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπως αυτά παραμένουν αναπάντητα από τον Υπουργό Οικονομικών, αν και έχουν κατατεθεί μέσω πληθώρας ερωτήσεων, τα οποία σχετίζονται με την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, η αντιμετώπιση των οποίων εκκρεμή μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην απαξίωση της μοναδικής στη χώρα μας βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών και όπλων.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του έθιξε τα σημαντικότερα εκ των προβλημάτων της εταιρείας, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, αναφορικά με την κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας -την οικονομική ρευστότητα και τη συνεχιζόμενη ελλειμματική λειτουργία- και τους παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτήν. Ενώ απηύθυνε ερωτήσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τα ακόλουθα: ύπαρξη εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου.

Πρόταση επίλυσης της αρνητικής ρευστότητας και κεφαλαιακής ενίσχυσης, πρόθεση απόδοσης των εισπράξεων από το ΙΡΑΚ, πρόθεση εξαίρεσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής προς το τελωνείο από τρίτες χώρες, πρόθεση μετατροπής της εταιρείας σε στρατιωτικό εργοστάσιο, πρόθεση εκποίησης της εταιρείας, στήριξη της Διοίκησης της εταιρείας, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σχεδιασμό χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αποκατάσταση αδικίας με την επαναπρόσληψη και των υπολοίπων 3 από τους 9 απολυμένους.

Ο Υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε λογιστικά το όλο θέμα, χωρίς ίχνος επιχειρησιακού σχεδιασμού και διάθεση ουσιαστικής συνδρομής στη στήριξη και εξυγίανση της εταιρείας, αλλά ούτε και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της.

Τέλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε ότι η υπόψη εταιρεία, στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, πρέπει να αντιμετωπισθεί ορθολογιστικά, με σχεδιασμό για να συμβάλλει στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας, ως μοχλός βελτίωσης της εθνικής ισχύος.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι συνεχώς κοντά στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, μέχρι την οριστική επίλυση των προβλημάτων τους, ώστε να οδηγηθούμε στη στήριξη και εξυγίανση της εταιρείας, έχοντας καταθέσει πρόταση ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στηρίζοντας παράλληλα τόσο την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, αλλά καλύπτοντας στο μέτρο του δυνατού τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της μαχητικής ικανότητάς τους.

ΤΡΙΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ

Ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Τρίτος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές από την πανδημία – Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται

Μετά τον τρίτο θάνατο κρατουμένου από κορωνοϊό, που συνέβη χθες και ακόμη, με έναν υπάλληλο της εξωτερικής φρουράς νεκρό από την ίδια αιτία, η κυβέρνηση δε έχει πια καμία δικαιολογία για την εμμονική άρνησή της να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία στις φυλακές.

Με τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής ζητά την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης με όρους ασφάλειας για την κοινωνία, ώστε εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Π.Ο.Υ. για την αναγκαία αποστασιοποίηση.

Οι συστάσεις όλων των υγειονομικών φορέων κατατείνουν στο ότι σε κλειστούς χώρους η πανδημία εκδηλώνεται πιο θανατηφόρα.

Η κυβέρνηση αρνείται να το δει αυτό.

Περιγελά έτσι τα δικαιώματα υπαλλήλων και κρατουμένων στις φυλακές για να αναπαράγει το στερεότυπο ότι είναι σκληρή με το έγκλημα.

Το μόνο που καταφέρνει είναι να αποκαλύπτει ένα απάνθρωπο πρόσωπο. Έχει μια τελευταία ευκαιρία να διασώσει το ελάχιστο φύλλο συκής, αποδεχόμενη την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής.

Η ζωή δεν είναι εργαλείο για να κάνει φτηνή πολιτική το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απορεί κανείς πως στην κυβέρνηση μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι με τα διαδοχικά κρούσματα και θανάτους στις φυλακές μας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, είχε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα δωράκι στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της Κυβέρνησης. Μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ζητά την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ MASTER PLAN ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αλλαγή πλεύσης τώρα, για να μην βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές, ενώπιον ανεφάρμοστων σχεδίων, με υποτιθέμενες λύσεις που έρχονται απέξω και από τα πάνω

Σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2020, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας ενημέρωσε για το Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη).

Όπως τόνισα στην παρέμβασή μου στην Επιτροπή, σε σχέση με το ζήτημα της «Απολιγνιτοποίησης» φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Τόσο το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ, σε Μελίτη και Μεγαλόπολη και την αποτυχημένη απόπειρα πώλησής τους, όσο και το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης για «ξαφνικό θάνατο» όλων των μονάδων μέχρι το 2023 και με άγνωστο Χ ακόμα τον τρόπο λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 για το 2028, φαίνεται ότι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα και θα παραμείνουν και τα δυο ανεφάρμοστα, γιατί:

Οδήγησαν και οδηγούν σε αδιέξοδα τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες απορρίπτουν αυτά που σχεδιάζονται για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Και αυτό γιατί, το μεν Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταψήφισε στις 10.11.2020 το Master Plan της Kυβέρνησης και υπερψήφισε την κοινή πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είναι ένα σχέδιο εταιρείας συμβούλων.

Το δε Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε στις 02.12.2020 με ψήφους 22 υπέρ και 19 κατά, την….επανέγκριση του Κυβερνητικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης υπό…15 όρους! Αφού δηλαδή πρώτα υιοθετηθούν οι 15 διεκδικήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, «ώστε αυτό να καταστεί δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο για τη Δυτική Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα.

Χωρίς την τοπική συνδιαμόρφωση και συναίνεση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό κανένα σχέδιο στις μέρες που ζούμε.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, περιοχές που στήριξαν επί δεκαετίες τον εξηλεκτρισμό της χώρας ότι δεν είναι όλα «μαύρο» ή «άσπρο», όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις.

Έχουμε καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις από τον περασμένο Μάρτιο και έχουμε μιλήσει από πολύ νωρίς (εδώ και 2 χρόνια περίπου) για το κόστος μιας σταδιακής και ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης.

Έχουμε πρώτοι μιλήσει για την Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, σχετικά με την απόσυρση των μονάδων.

Ήμασταν οι πρώτοι, και οι μόνοι, που από το 2018 στο «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον», όπως είχαμε ονομάσει τότε το σχέδιο μας, μιλήσαμε με αριθμούς. Εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν περίπου 200-300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα 15 χρόνια, με έμφαση σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Μεγαλόπολη, ώστε να είναι δυνατή η αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας με διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων και των ορυχείων.

Σήμερα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή κρίση (οικονομική, κλιματική και υγειονομική) αλλά και μετά από την τοποθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δει πιο προσεκτικά ξανά τον σχεδιασμό του.

Χρειάζονται αλλαγές και προσαρμογές στα νέα δεδομένα.

Χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας και όχι επιβολής.

Χρειάζεται όμως πρωτίστως ο κ. Χατζηδάκης να καθησυχάσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων και των εργαζομένων στις περιοχές αυτές, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στις εξής 10 ερωτήσεις μας, οι οποίες αγγίζουν τα βασικά θέματα Διαδικασίας, Μεθοδολογίας, Ουσίας, Χρόνου και Πόρων, γύρω από το Master Plan της Απολιγνιτοποίησης, που μας κατέθεσε:

1.Γιατί συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και αποφάσισε επί του Σχεδίου Master Plan, όταν ήταν γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας δεν είχε ακόμη συνεδριάσει για να διατυπώσει τις απόψεις του επί του Σχεδίου ;

2.Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του τις 15 προτάσεις που αποτέλεσαν απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ;

3.Πώς θα προχωρήσει με το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απέναντι του, έχοντας μάλιστα υπερψηφίσει μια άλλη πρόταση και τι προβλέπεται για τα νησιά ;

4.Γιατί ταυτίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που είναι το Master Plan, με τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται οι μεγάλες Υποδομές, και να μένουν εκτός οι δύο Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς, που θα μπορούσαν να μετέχουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, λαμβάνοντας στήριξη από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, αλλά όχι στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης ;

5.Γιατί ενώ:

-όλα τα παραδείγματα επιτυχημένης μετάβασης διεθνώς αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας των περιοχών με ορυχεία απαιτεί χρόνο,

-η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αφήνει σαφείς αιχμές για το χρονοδιάγραμμα,

-τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με ορατές τις αναβολές στις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.

-και ο παράγοντας «χρόνος» απορρέει από εθνική πολιτική και όχι ως υποχρέωση από το δίκαιο της Ε.Ε., δεν τροποποιείται το χρονοδιάγραμμα ;

6.Γιατί ο κ. Χατζηδάκης και ο Πρωθυπουργός διατυμπανίζουν ότι εξασφάλισαν 5 δις € για «Δίκαιη» Μετάβαση το 2023 της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αλλά στην ανάλυση των πόρων στο χρηματοδοτικό σχήμα, τα 5 δις € γίνονται τελικά …488 εκ. € επιδοτήσεις «ζεστό» χρήμα για τις λιγνιτικές περιοχές και τα υπόλοιπα ποσά θα είναι κοινά εμπορικά δάνεια, δάνεια με ευνοϊκούς όρους και ιδιωτικά Κεφάλαια ;

7.Γιατί οι αποκαταστάσεις των ορυχείων θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ αποτελούν υποχρέωση της ΔΕΗ ;

8.Γιατί το Μaster Ρlan δεν αναφέρει τίποτε για την εμπειρία από άλλες περιοχές και ποιο είναι το roadmap για ένα νέο περιφερειακό χάρτη και ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ;

9.Πού θα χωροθετηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις όταν το μερίδιο του λέοντος από τη γη των Ορυχείων θα αξιοποιηθεί για Φωτοβολταϊκά, που είναι και τα μόνα «ώριμα έργα», ενώ όλα τα άλλα είναι έκθεση ιδεών, και η γη αυτή δεν αποδίδεται στο Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση ;

10.Ποιό είναι και με τι πόρους (αρκούν μόνο τα 107 εκ € της107 εκ € από το ΕΚΤ θα προχωρήσει το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-2022 που θα αντιμετωπίσει με γρήγορες δράσεις τις άμεσες επιπτώσεις ;

Το σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την πώληση των λιγνιτικών θυγατρικών της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη απέτυχε παταγωδώς.

Δυστυχώς η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, δεν νοιάζεται για τους πολλούς, νοιάζεται για τους λίγους και εκλεκτούς.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει τηλεγραφικά στα εξής:

*Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, για ομαλή και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

*Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο.

*Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης στις πόλεις.

*Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.

*Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

*Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και εξειδικευμένο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, με έμφαση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, την έξυπνη γεωργία και την εκπαίδευση, με συνδιαμόρφωση, συναίνεση και συμμετοχή μέσω ενεργειακών κοινοτήτων των τοπικών κοινωνιών στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι.

Μόνο έτσι οι περιοχές αυτές θα μπορέσουν να παραμείνουν κοινωνικά δυναμικές, οικονομικά ενεργές και πληθυσμιακά ανθηρές, σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια εσφαλμένη φιλοσοφία γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα που είναι βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και άκρως συντηρητική”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Οι ρυθμίσεις που τροποποιεί, για τις άδειες των κρατουμένων και τις αγροτικές φυλακές, γίνονται με οριζόντιο τρόπο, γενικά και αφηρημένα, και καταλήγουν άδικες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων. Πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε πως το 98% των κρατουμένων τηρεί τους όρους των αδειών.

Όταν τροποποιούμε επί το αυστηρότερο τόσο κομβικές διατάξεις που αφορούν δικαιώματα των κρατουμένων, οφείλουμε να το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή τεκμηρίωση. Η κυβέρνηση δεν προσκόμισε καμία μελέτη, καμία επιστημονική έρευνα, καμία εισήγηση από κάποιον φορέα που να δικαιολογούν τη μεταστροφή αυτή. Όσες τέτοιες υπάρχουν, όπως η άποψη της Ομοσπονδίας των Σωφρωνιστικών Υπαλλήλων, είναι αντίθετες στη λογική της κυβέρνησης. Η μόνη “τεκμηρίωση” που προσφέρει η κυβέρνηση είναι το χάιδεμα του πιο συντηρητικού ακροατηρίου της”, συνέχισε ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επίσης υποβαθμίσει καίρια τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής: ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας τελεί εν υπνώσει, η ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζεται για ελάχιστους κρατουμένους, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αναγκάζονται να αγοράσουν υλικό οι δικηγόροι και οι συγγενείς των ανθρώπων.

Το νομοσχέδιο, συνεπώς, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Ο κ. Καμίνης ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 1999, η οποία ήταν σταθμός για τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα.

ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την ασφαλή αποσυμφόρηση των φυλακών. Η τροπολογία έρχεται σε μία στιγμή που οι ήδη υπερσυνωστισμένες ελληνικές φυλακές αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού που έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 4 θανάτους (3 κρατουμένων και 1 εργαζομένου). Η τροπολογία προτείνει τη σταδιακή απόλυση συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, εισάγοντας όμως αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να απολυθούν:

*κρατούμενοι που απέχουν έξι μήνες από την αποφυλάκισή τους, υπό όρους

*κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάτω των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους με τον όρο της ανάκλησης εαν υποπέσουν σε άλλο αδίκημα εντός 3 ετών. Προβλέπονται εξαιρέσεις για αδικήματα ιδιαιτέρως μεγάλης ηθικής απαξίας

Προτείνεται επίσης κρατούμενοι που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας και κρατούμενοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να εκτίσουν τη ποινή σπίτι τους, με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Προβλέπονται εξαιρέσεις για κακουργηματικές πράξεις βίας.

Στους απολυμένους κρατούμενους, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να επιβάλλει κατά περίπτωση περιοριστικά μέτρα.

Οι διατάξεις της τροπολογίας είναι αυστηρότερες από το σχέδιο αποσυμφόρησης που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, επί Υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Η Ελλάδα είναι ένα από τα μόλις 9 Κράτη Μέλη της ΕΕ που δεν έχουν λάβει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών από την αρχή της πανδημίας.

Με την ίδια τροπολογία, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την πρόσληψη 34 ιατρών παθολόγων- λοιμωξιολόγων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας.

Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές

*Πάνω από 120 κρούσματα κορωνοϊού σε κρατούμενους και υπαλλήλους στη Φυλακή Διαβατών και 3 νεκροί

*Πάνω από 60 κρούσματα κορωνοϊού στη φυλακή Λάρισας και ένας νεκρός υπάλληλος.

*Τα πρώτα rapid tests στον Κορυδαλλό θα διεξαχθούν μόλις την Πέμπτη, 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας

*Τον Μάϊο του 2020 στις φυλακές υπηρετούσαν συνολικά μόλις 7 ιατροί.

*24 από τις 36 φυλακές της χώρας ξεπερνούν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο χωρητικότητάς τους.

*9 φυλακές έχουν αριθμό κρατουμένων σχεδόν διπλάσιο της δυναμικότητάς τους με κάποιες να ξεπερνούν και το όριο αυτό.

*Σε κάποιες φυλακές υπάρχουν κρεβάτια σε τριώροφη διάταξη και 3 κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω των 8 τμ.

*To 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε με το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης στην ιστορία του ΕΔΔΑ για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της χώρας

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεσυζήτηση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας»

Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή τη διαδικτυακή μας συζήτηση.

Γνωρίζουμε την αγωνία όλων για την υγεία τους και μαζί δίνουμε τη μάχη, αυτή είναι η προτεραιότητα.

Γνωρίζουμε όμως και τι θα έρθει την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας.

Ανοίγουμε νωρίς το θέμα, είμαστε εξ’ άλλου οι πρώτοι που μιλήσαμε και παρουσιάσαμε , χρόνια πριν την ανάγκη, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Η υγειονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή.

Δεν κλείνουμε τα μάτια, εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές.

Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:

Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.

Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.

Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Πέρα από τους στόχους που θέτουμε έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε και για τους όρους αυτής της ανάπτυξης, πριν από όλα για την ενεργειακή Δημοκρατία και αυτάρκεια. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Η ΝΔ με τις επιλογές της και τους νόμους που ψηφίζει οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Είναι μόνο λόγια του κ. Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις.

Γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους.

Πρόσφατη είναι η ψήφιση στη Βουλή της απαράδεκτης τροπολογίας με την οποία η Κυβέρνηση αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Τροπολογία που ήρθε στο και πέντε ώστε να μην υπάρξει διάλογος ,να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά deals της Κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί ίσως τελευταία ευκαιρία για τη χώρα η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρουσίασα το ολοκληρωμένο μας σχέδιο στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες.

Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανία. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας χωροθετείται ένα τουλάχιστον βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, με σύγχρονες υποδομές. που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, ενεργειακές απαιτήσεις. Το κάθε πάρκο αναδεικνύεται σε πόλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας , δίνοντας ευκαιρίες και σε τοπικές επιχειρήσεις.

Στόχος η διαμόρφωση δικτύων επιχειρήσεων με κοινές υπηρεσίες. Έμφασή στην παραγωγή και όχι στην εισαγωγή υλικών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Η μεταποίηση , στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τους κλάδους των υπηρεσιών και διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στη σημερινή κρίση. Αν και λίγα, τα ελληνικά βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα διατήρησαν τα μερίδια εξαγωγών και σε μερικές περιπτώσεις τα βελτίωσαν κιόλας, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα.

Με τον τρόπο αυτόν, τα εισοδήματα των εργαζομένων στις παραγωγικές επιχειρήσεις συνεισέφεραν στην εσωτερική ζήτηση και σε κάποιον βαθμό αντιστάθμισαν απώλειες στον τουρισμό.

Η χώρα μας επιβάλλεται να διαθέτει ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα που φέρνει απασχόληση και εισοδήματα και μετριάζει την εξάρτηση από συγκεκριμένους τομείς και τους κλυδωνισμούς από τυχόν κρίσεις.

Εφόσον οι νέες επενδύσεις γίνουν με νέες, πράσινες τεχνολογίες, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην προμετωπίδα της εξέλιξης, αναπληρώνοντας την μεγάλη από επένδυση που έγινε στη διάρκεια των μνημονίων.

Για όλους αυτούς του λόγους, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία για μία πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση.

Σήμερα συζητούμε το πως. Με ποιες προτεραιότητες και σε ποιους ειδικά τομείς.
Ώστε όταν για παράδειγμα προτείνουμε κάλυψη με ΑΠΕ του 65 % της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030, να συζητούμε και το πως τα απαραίτητα για αυτό υλικά θα παραχθούν και στον τόπο μας.

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Συνυπογράφουμε απερίφραστα την από 7.12.2020 διαμαρτυρία – καταγγελία της Δημ. παράταξης «ΑΝΑΔΡΑΣΗ» Δήμου Ζακύνθου( επικεφαλής Γ. Αγαλιανός) κατά του Δημάρχου Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη.

Ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΖ), σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης και κατά την συζήτηση του θέματος περί πρόσληψης ατόμων στην επιχείρηση, σύμφωνα με τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδεςόχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά την συμμετοχή της ΔΕΥΑΖ στα προγράμματα, αλλά το κυριότερο αποκάλεσε τους ανθρώπους αυτούς «άσχετους», «άχρηστους» και «σακατεμένους» που «δεν μπορούν να δουλέψουν» απαξιώνοντας συγχρόνως τους φτωχούς άνεργους και ΑμΕΑ συμπολίτες μας, που αιτήθηκαν να εργασθούν.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την Παγκόσμια Μέρα ΟΗΕ των δικαιωμάτων ΑΜΕΑ στις 3 Δεκέμβρη, επανήλθαμε στη σκληρή πραγματικότητα που ‘θρέφει’ ρατσιστικές θέσεις, ακόμα και μεταξύ επίσημων εκπροσώπων της Πολιτείας και αυτοδιοίκησης.

Τώρα αποδεικνύεται πόσο επίκαιρη ήταν και η έκκληση της Κ.Ο. του Κινήματός μας να επαλειφθεί η έκφραση ανίκανος για εργασία από τον πρόσφατο Ν.4756/24.11.2020, πράγμα που δυστυχώς δεν αποδέχτηκε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο αγώνας μας παραμένει διαρκής και επίμονος, για να εξαλειφθούν νοσηρές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και να εξασφαλίσουμε μια ισότιμη θέση στον ήλιο, για όλους του πολίτες ανεξαιρέτως, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, προοδευτικής και δίκαιης κοινωνίας της αξιοπρέπειας και συνοχής.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 09.12.2020

Φ. Γεννηματά: Πράσινη ανάπτυξη με παραγωγή στην Ελλάδα

Σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για τις προοπτικές της πράσινης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η υγειονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή. Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές. Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:

*Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.

*Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

*Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.

*Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

*Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

*Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

*Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Πέρα από τους στόχους που θέτουμε έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε και για τους όρους αυτής της ανάπτυξης, πριν από όλα για την ενεργειακή Δημοκρατία και αυτάρκεια. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Τώρα είναι η ευκαιρία για μία πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση.

Δείτε την συζήτηση

Νομοσχέδιο ΜΜΕ: Λέμε «όχι» στην επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα

Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται, τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των σωματείων εργαζομένων των δημοσιογράφων η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα «δωράκι» στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της κυβέρνησης. Διότι μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων και ζητάει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου. Όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης.

Κορονοϊός: Εδώ και τώρα διακομματική συζήτηση για την υγειονομική κρίση, το «άνοιγμα» και τα εμβόλια

Το Κίνημα Αλλαγής, με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του, έχει αναδείξει χρήσιμες προτάσεις και πρακτικές λύσεις για τον υγειονομικό σχεδιασμό της πανδημίας και τη συνολική διαχείριση των γενικότερων συνεπειών της. Μάλιστα, η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά προσφάτως έθεσε σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός συνολικού «οδικού χάρτη» για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και για την θωράκιση της δημόσιας υγείας απέναντι στο επόμενο κύμα της πανδημίας.

Έτσι, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για να γίνει μια διακομματική συζήτηση για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και τον οδικό χάρτη των εμβολιασμών. Διότι μέσα από τη γόνιμη διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου ευελπιστούμε να καταλήξουμε συναινετικά σε ένα τελικό πόρισμα κι έναν οδικό χάρτη για την επαναφορά της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς και την οργάνωση εκείνων των υγειονομικών δομών που θα αποτελέσουν ασπίδα του πληθυσμού, εν όψει και του εμβολιασμού.

Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Εμμονική η άρνηση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία κρατουμένων και υπαλλήλων

Ο τρίτος θάνατος κρατουμένου από κορονοϊό, μαζί με το θάνατο ενός υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, καταδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν έχει πια δικαιολογία για την εμμονική άρνησή της να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία στις φυλακές. Υπενθυμίζουμε ότι με τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, ζητάμε την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης με όρους ασφάλειας για την κοινωνία, αλλά και την υγειονομική τους θωράκιση. Η κυβέρνηση αρνείται να το δει αυτό και περιφρονεί τα δικαιώματα υπαλλήλων και κρατουμένων. Όμως, η ζωή δεν είναι εργαλείο για να κάνει φτηνή πολιτική το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Περισσότερα ΕΔΩ

Βουλή: Σχέδιο απολιγνιτοποίησης χωρίς τοπική συνδιαμόρφωση και συναίνεση, κανένα σχέδιο δεν θα είναι αποτελεσματικό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» των λιγνιτικών περιοχών της χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες, άλλωστε, απορρίπτουν αυτά που σχεδιάζονται γι’ αυτούς, δίχως αυτούς. Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, αφενός το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει καταψηφίσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αφετέρου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το έχει εγκρίνει αφού πρώτα υιοθετηθούν οι 15 διεκδικήσεις της Περιφέρειας προκειμένου αυτό να καταστεί δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο. Χωρίς την τοπική συνδιαμόρφωση και συναίνεση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό κανένα σχέδιο στις μέρες που ζούμε.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης ότι δεν είναι όλα «μαύρο» ή «άσπρο», όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις από τον περασμένο Μάρτιο και έχουμε μιλήσει εδώ και δύο χρόνια για το κόστος μιας σταδιακής και ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, σχετικά με την απόσυρση των μονάδων.

Βουλή: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επιχείρηση και τους εργαζομένους στα ΕΑΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει τα προβλήματα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, αφήνει τα ερωτήματα για την τύχη της επιχείρησης αναπάντητα. Το ίδιο συνέβη και κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία ο γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε κυρίως στην κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας και την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά και δεν επέδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους εργαζομένους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να είναι κοντά στη διοίκηση των ΕΑΣ και των εργαζομένων και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις έως την οριστική επίλυση των προβλημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική στήριξη και εξυγίανση της εταιρείας, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής της πορείας.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.