«Πράσινο» ξανά το Λασίθι με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις από τους δασικούς χάρτες – Έκκληση στον κόσμο να ενδιαφερθεί άμεσα


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Γεγονός είναι πλέον η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο Λασίθι οι οποίοι μετά την ανακοίνωση και τις λεπτομέρειες για τις διαδικασίες ενστάσεων (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ), από χθες είναι διαθέσιμοι διαδικτυακά ώστε ο καθένας να μπορεί να τους δει, να τους αναλύσει και να δει αν και πως επηρεάζονται οι περιουσίες του.

Όπως φαίνεται τελικά, αυτό είναι κάτι που πάρα πολύς κόσμος θα αναγκαστεί να κάνει αφού οι εκπλήξεις είναι πολλές με το νομό Λασιθίου να γίνεται και πάλι «πράσινος» σχεδόν στο σύνολό του.

Ο μηχανικός και σύμβουλος του Δημάρχου Ιεράπετρας Μ. Λουτσέτης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών πολύ ανησυχητική, με πάρα πολλά λάθη, και παράλληλα με πολύ λίγο χρόνο για αντιρρήσεις.

Όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις τα λάθη είναι κραυγαλέα, με περιοχές οικοδομήσιμες να έχουν χαρακτηριστεί δασικές, με νόμιμες οικοδομές να έχουν ανάλογο χαρακτηρισμό και το ίδιο να συμβαίνει με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αγροτεμάχια με νόμιμα συμβόλαια, τα οποία έχουν ήδη δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Πέρα όμως από τα λάθη που υπάρχουν ο κ. Λουτσέτης υπογράμμισε πως ενδεχομένως να κρύβονται και φοροεισπρακτικές σκοπιμότητες πίσω από το συγκεκριμένο θέμα, αφού πραγματικά θα είναι πάρα πολλοί αυτού που ήδη έχουν πληρώσει για τις διαδικασίες του Κτηματολογίου και θα αναγκαστούν να το ξανακάνουν για τη διαδικασία των αντιρρήσεων η οποία λήγει στα τέλη Μαΐου.

Τα ποσά για τις αντιρρήσεις κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος των ενστάσεων και ο ίδιος όπως έιπε, ήδη έχει ένα πελάτη που θα χρειαστεί 3.500 για να προσπαθήσει να αποχαρακτηρίσει τις νόμιμες εκτάσεις του.

Ο κ. Λουτσέτης κάλεσε τον κόσμο της περιοχής να ενδιαφερθεί άμεσα για το θέμα αφού οι προθεσμίες είναι πολύ μικρές και πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Ιδιαίτερα η παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ιεράπετρας και μέχρι το Μακρύ Γιαλό είναι ιδιαιτέρως προβληματική όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, αφού σχεδόν στο σύνολό της η έκταση ως και την παραλία χαρακτηρίζεται δασική, και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του νομού.’

Η κινητοποίηση όπως είπε πρέπει να είναι άμεση αφού σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι χάρτες οριστικοποιηθούν το κόστος για αποχαρακτηρισμούς θα είναι πολλαπλάσιο, ενώ ενδεχομένως να μην υπάρχει καν η δυνατότητα για αποχαρακτηρισμό, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί.


Ακούστε αναλυτικά (εδώ) και πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά και σε μεγέθυνση το χάρτη των δασικών εκτάσεων στο νομό Λασιθίου

Βλέπουμε περιπτώσεις, που ακόμα και οικοδομές με άδεις έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις, μιλάμε για εκτάσεις καλλιεργήσιμές, μιλάμε

Έχουν γίνει τρομερά λάθη, όμως προσωπικά πιστεύω πως όλα αυτά δεν είναι λάθη. Θεωρώ πως πρόκειται για μια απόπειρα φοροεισπρακτικής πολιτικής που οι μηχανικοί την βλέπαμε να έρχεται εδώ και καιρό από ανάλογα νομοσχέδια.

Πάρα πολύ έχουν ήδη κάνει τις διαδικασίες μέσω κτηματολογίου έχουν πληρώσει, και τώρα θα πρέπει να ξαναπληρώσουν παράβολα και μηχανικούς για να αποχαρικτήρήσουν εκτάσεις. Ειδικά όταν μιλάμε για εκτάσεις πολλών στρεμμάτων τα έξοδα θα είναι τεράστια. Έχω πελάτη που θα χρειαστεί 3.500 ευρώ για αντιρρήσεις.

Η προθεσμία που δίνεται για αντιρρήσεις είναι ελάχιστη, μιλάμε για 105 ημέρες, που κανονικά δεν θα φτανε όυτε ένας χρόνος

Τώρα αυτό που έχει γίνει είναι η προανάρτηση. Αν δεν γίνουν αντιρρήσεις και οριστικοποιηθούν τα έξοδα για αποχαρακτηρισμούς θα είναι τεράστια.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.