ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ένα χρόνο πριν, μετά από την κυβερνητική πανωλεθρία στη διαχείριση της καταιγίδας «Μήδεια», ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή του σχεδίου «Βορέας» για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Μετά από τη δεύτερη πανωλεθρία στη διαχείριση των πυρκαγιών του περασμένου, για να καταλαγιάσει την κοινωνική οργή δημιούργησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που τόσο στο «Μπάλλο», όσο και τώρα στην «Ελπίδα» αποδείχθηκε «αδειανό πουκάμισο».

Στην περίπτωση του νέου φιάσκου που βιώνουμε εδώ και δύο μέρες, τρίτωσε το κακό στην αποτυχημένη διαχείριση των φυσικών φαινομένων: εγκλωβισμός χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό σχεδόν δυο 24ωρα, διακοπή ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά, απίστευτη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών με τρένα ή αεροπλάνα, χαοτική κατάσταση που αντιμετωπίζεται με την εξαγγελία γενικής αργίας.

Η κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, μεταθέτουν τα αποτελέσματα της δικής τους ανεπάρκειας είτε στους μετεωρολόγους, λέγοντας ότι δήθεν δεν τους ενημέρωσαν έγκαιρα, είτε στην ιδιωτική εταιρεία της Αττικής Οδού.

Όμως, άλλο ζήτημα είναι οι δεδομένες ευθύνες μιας εταιρείας και άλλο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, σωστού συντονισμού και έγκαιρων παρεμβάσεων.

Τελικά, ένα διχίλιαρο και μια «συγγνώμη» ενός Υπουργού δεν επαρκούν για να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου, ούτε για να κρύψουν την ανεπάρκεια μιας ολόκληρης κυβέρνησης και τις ευθύνες του Πρωθυπουργού.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Δήλωση της Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχη Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, για την τοπική αυτοδιοίκηση στην κακοκαιρία.

Το χάος των τελευταίων ημερών ανέδειξε και πάλι, ακριβώς όπως πριν έναν χρόνο, τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης στο πεδίο του συντονισμού και της συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και των Περιφερειών που επλήγησαν, με μπροστάρηδες τους αξιέπαινους εργαζομένους τους, πάσχισαν σε αντίξοες συνθήκες και με ίδιες δυνάμεις, να σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών μας.

Αφέθηκαν, όμως, ξανά στην τύχη τους.

Στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, οι μεμονωμένες προσπάθειες, για να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργειών μεταξύ Φορέων.

Η απουσία κεντρικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ετοιμότητας και βεβαίως ελέγχου, που θα το διασφάλιζε, υπήρξε δραματικά εκκωφαντική.

Τα γιγάντια θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που μαστίζουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι γνωστά σε όλους. Παρά τις μακροχρόνιες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του, όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά πολλαπλασιάζονται.

Η μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων, που υποσχέθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνουν διαρκώς από το 2019 μέχρι σήμερα, ακόμα αγνοείται. Ένα χρόνο μετά τη «Μήδεια», έχουν πράξει το απόλυτο μηδέν, αρκούμενοι απλώς σε επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα».

Η μακροχρόνια αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθίσταται πλέον επικίνδυνη.

Για την Παράταξή μας, η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με τολμηρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και με τη συνοδεία των αναγκαίων πόρων, είναι επιτακτική προτεραιότητα. Εμείς, έχουμε άλλωστε δώσει, έμπρακτα δείγματα γραφής, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, για τη σημασία της Αποκέντρωσης, στη συνολική λειτουργία της Πολιτείας.

Απέναντι στην «επιτελική» αδράνεια και την ανικανότητα, συνεχίζουμε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών με τεκμηριωμένες προτάσεις και έμπρακτες πρωτοβουλίες.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία και ιδιαίτερα, εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής, προκάλεσε θλίψη και απογοήτευση. Παρά τις προβλέψεις και προειδοποιήσεις της ΕΜΥ για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς.

Μεγάλοι οδικοί άξονες βγήκαν εκτός λειτουργίας δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ για τα τοπικά δίκτυα ούτε λόγος. Στο σιδηροδρομικό δίκτυο σημειώθηκε ατύχημα και ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών. Ο πολύωρος αποκλεισμός οχημάτων και οδηγών στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ και στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ξεπέρασε κάθε όριο. Οφείλονται εξηγήσεις από όλες τις πλευρές. Όπως και για τις διακοπές και τους περιορισμούς της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία και τμήματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών–Λαμίας, ξεκινώντας από τη Λεωφόρο Αθηνών με ακινητοποιημένα οχήματα και παράλυση της Χώρας.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είχαν σχέδιο και δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των πολιτών. Τρία ΚΤΕΛ και τα αμαξοστάσια των Λιοσίων και της Ανθούσας που εξυπηρετούν τις πληγείσες από την χιονόπτωση περιοχές, βγήκαν εκτός λειτουργίας. Η όλη δρομολόγηση ακόμα και των μέσων σταθερής τροχιάς ήταν χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα κρίσιμες διαδρομές να διακοπούν.

Η Κυβέρνηση άργησε και να αντιδράσει. Παρέμεινε εξαφανισμένη μέχρι να οργανωθεί η επικοινωνιακή εκτόνωση με τις αποζημιώσεις των 2000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και τα 1000 ευρώ στα τρένα. Κανένα όμως ποσό δεν μπορεί να σβήσει τις ευθύνες τους. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν όπως προβλέπεται για τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε για τους πολίτες και τη χώρα.

Τέλος, οφείλουμε ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν στα Μέσα Μεταφοράς, τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους χειριστές και οδηγούς μηχανημάτων για την πολύωρη και επίπονη προσπάθειά τους να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

Το επιτελικό χάος συνεχίζεται και η Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι μακριά από την πραγματικότητα. Αφού κατάφερε να παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι και η εφοδιαστική αλυσίδα για άλλη μια μέρα, ανακοίνωσε τριήμερη ουσιαστικά αργία για το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, θα θέλαμε να μας ενημερώσει, πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τους πελάτες τους;

Μήπως το επιτελικό κράτος έχει συμπεριλάβει και τον εαυτό του στην τριήμερη αργία;

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής.

Πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι νέες εξαγγελίες προσπαθούν απλά να καλύψουν την κραυγαλέα προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες.

Μιλώντας για «επιτελικό κράτος» εννοεί την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Δε νοείται όμως, επιτελικό κράτος με τόσες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπου οι υπεύθυνοι κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Και επίσης δε νοείται σύγχρονη χώρα, να δείχνει πιο ανέτοιμη μετά από τόσες κρίσεις.

Είναι η ώρα το αρμόδιο Υπουργείο, να γίνει ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας.

Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Η ΑΣΤΕΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η αστεγία δεν αντιμετωπίζεται με την επικοινωνιακή λογική Μητσοτάκη

Ο χθεσινός θάνατος άστεγου στη Θεσσαλονίκη, λόγω του κρύου, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού τρεις ημέρες πριν στο λιμάνι του Πειραιά, εξαντλείται στο επίπεδο της επικοινωνίας.

Το κοινωνικό πρόβλημα της αστεγίας δεν αντιμετωπίζεται με μια κουβέρτα και δυο καλές κουβέντες. Η οριστική λύση οφείλει να ξεπερνά το όριο της φιλανθρωπίας και να στοχεύει στην ουσιαστική καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Είναι αναγκαία η προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τους αστέγους, με χειροπιαστές πρωτοβουλίες και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πραγματική κοινωνική πολιτική έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τη φωτογραφία.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.