«Πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ να εξαιρεθούν της στήριξης χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί -Δεν έχουμε αίτημα ενίσχυσης όλων των κλάδων».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκαν δύο  επίκαιρες ερωτήσεις του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  προκειμένου:

– να  διευρυνθεί το πρόγραμμα με πρόσθετους πόρους, ώστε να λάβουν την ενίσχυση όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που ως τέτοιοι έχουν υποστεί  μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και λόγω κορωνοϊού και τα τρία (3) τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τα συμπληρωματικά εισοδήματα τους από άλλη πηγή.

– να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς όλων των κλάδων που εξαιρούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρωματικών φυτών, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας και αυθαίρετα και αναιτιολόγητα δεν στηρίζονται.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε στην Υφυπουργό τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Κυβέρνησης  και ειδικότερα:

-Εξαιρούνται ακόμη και οι κατ’επάγγελμα αγρότες, αφού για γραφειοκρατικούς λόγους είτε δεν έχουν βεβαίωση είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

-Εξαιρούνται ακόμη και οι μικροί παραγωγοί, αγρότες ειδικού καθεστώτος με εισόδημα κάτω των 15.000 Ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 Ευρώ

-Εξαιρούνται οι ετεροεπαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τις εισφορές τους και ζήτησε από την Υφυπουργό, να ενταχθούν όλοι οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί σε πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση, όπως εντάσσονται και καλώς οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, χωρίς διαχωρισμό.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν όλοι οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής που επλήγησαν αλλά μέχρι τώρα ούτε οι ΚΑΔ τους, (θερμοκηπιακά προϊόντα, καλλιέργεια αρωματικών φυτών κλπ) δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο στήριξης της κυβέρνησης, με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους λόγω πανδημίας και ζήτησε και την άμεση ενίσχυση των παραγωγών αυτών, σε αντιστοίχιση με τα ανθοκομικά και την ελιά.

Η Υφυπουργός, δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν της στήριξης οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη και ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί μόλις 99.975 αιτήσεις σε σύνολο 144.000 από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όταν η προθεσμία εκπνέει σε δύο μέρες, μη αποκλείοντας  το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης ενώ απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες που εξαιρούνται της ενίσχυσης.

Για την βρώσιμη ελιά που ενισχύονται όλοι οι παραγωγοί της χώρας χωρίς διαχωρισμό ανέφερε ότι είναι από Εθνικούς πόρους και όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική Ελιάς και Ελαιολάδου, υπονοώντας ότι για τους ελαιοπαραγωγούς η Διεπαγγελματική ζήτησε διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα και μη!!

Σε ότι αφορά την στήριξη της παραγωγής αρωματικών φυτών, δήλωσε πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στήριξης από καμία οργάνωση!!

Βίντεο από τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/mRDoRDwxsfg

https://youtu.be/OW8kkyBNfYE

Συλλυπητήρια Βασίλη Κεγκέρογλου για τον Μιχάλη Παπαδάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Γραμματέα Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου για τον θάνατο του Μιχάλη Παπαδάκη:

«Η Κρήτη έχασε ένα πολύτιμο και ακούραστο τέκνο της, έναν διορατικό και οξυδερκή άνθρωπο μεπλούσια κοινωνική προσφορά στο τόπο του.

Ο Μιχάλης Παπαδάκης είχε διατελέσει Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΛΚΕΘΕ, ήταν ιδρυτικό στέλεχος και η ψυχή του Ενυδρείου Κρήτης και διακρινόταν για το ταλέντο, το ήθος και την αξιοπρέπεια του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Στη Βουλή η επιστολή διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Ηρακλείου, Σητείας και Ιεράπετρας για τον κλάδο των κομμένων ανθέων».

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιστολή των  Αγροτικών Συλλόγων Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας Λασιθίου, Ιεράπετρας Λασιθίου, με την οποία εκφράζουν  την διαμαρτυρία τους για τον κλάδο των Κομμένων Ανθέων καθώς  η απόφασή της Κυβέρνησης να κλείσει όλα τα βασικά σημεία πώλησης (ανθοπωλεία – λαϊκές αγορές) έχει αποδειχθεί καταστροφική για όλους τους παραγωγούς και η διαταραχή που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη, ζητώντας άμεσα, την οικονομική στήριξη των παραγώγων.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Κομμένα Λουλούδια – αφανίζεται ο κλάδος,

Κε Γεωργιάδη,

Έπειτα από 20 μέρες υποχρεωτικού και αναγκαστικού κλεισίματος της Ελληνικής κοινωνίας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκπέμψουμε το τελευταίο σήμα κινδύνου για τον κλάδο των Κομμένων Ανθέων, πριν τον τελικό αφανισμό του από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας μας.

Η απόφασή σας να κλείσουν όλα τα βασικά σημεία πώλησης (ανθοπωλεία – λαϊκές αγορές) αποδείχθηκε καταστρεπτική για όλους τους παραγωγούς και η διαταραχή που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο κλάδος των Δρεπτών Ανθέων είναι στην κορυφή των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και τα σημεία πώλησης τους ουδέποτε δημιουργούσαν προϋποθέσεις συνωστισμού πολιτών.

Δυστυχώς, με αυτές τις αποφάσεις, έχετε καταδικάσει τα Κομμένα Λουλούδια ως το μοναδικό αγροτικό προϊόν που το σύνολο της παραγωγής, καταλήγει στα σκουπίδια, άμεσα, με κυβερνητική εντολή.

Αν εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι, είτε μέσω e-shop είτε μέσω μεγάλων αλυσίδων super market ( τα οποία πωλούν κυρίως Ολλανδικής προέλευσης λουλούδια) συνεχίζεται η εμπορική δραστηριότητα τους ,τότε αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Κύριε Βορίδη,

σας καλούμε να αναδείξετε άμεσα πως η κατάσταση στον παραγωγικό κλάδο των Κομμένων Άνθών είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Τον περασμένο Μάρτιο οι παραγωγοί δέχτηκαν το πρώτο μεγάλο πλήγμα και έπειτα από διαβεβαιώσεις τις ελληνικής κυβέρνησης για ορθή αντιμετώπιση της κρίσης, έκαναν τον προγραμματισμό τους, ώστε να ξεκινήσουν από το απόλυτο ΜΗΔΕΝ την παραγωγική διαδικασία.

Τα λουλούδια δεν αποτελούν είδος πολυτελείας αλλά μια διέξοδο για την ψυχική ισορροπία όλων μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκύρια για την χώρα μας, είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναγκαία η προώθηση τους και όχι ο αποκλεισμός τους.

Από τα παραπάνω ζητάμε άμεσα, οικονομική στήριξη των παραγώγων Δρεπτών Ανθέων καθώς οι πωλήσεις των προϊόντων τους αναμένονται να συνεχίσουν να είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ στους επόμενους μήνες. Η στήριξη αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα ΜΟΝΟ στην προσπάθεια τους να συντηρήσουν τις καλλιέργειες, με την ελπίδα ο κλάδος των Κομμένων Ανθέων να συνεχίσει να υφίσταται στο τέλος της κρίσης.

Αν παρ όλα αυτά , δεν έχετε την ίδια βούληση με τους παραγωγούς Κομμένων Λουλουδιών , απλά ενημερώστε για τις προθέσεις σας, ώστε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αυτή και αναζητήσουν άλλους διεξόδους για να συντηρήσουν τις οικογενείας τους. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι ο αφανισμός αυτού του κλάδου και αυτό δεν θα οφείλεται στους παραγωγούς .

Ευελπιστούμε στην θετική και άμεση παρέμβασης σας.

 Με εκτίμηση Εκ των Δ.Σ. Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος. Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ. Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος. Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.».

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.