Ποιοι μπαίνουν στη μάχη για τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις


Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Στην πρώτη γραμμή για τα αναδρομικά στις επικουρικές βρίσκονται τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων. Πρόκειται για 1,2 εκατ. συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012.

Αναλυτικά οι τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων που αναφέρονται και στον νόμο 4051 του 2012 είναι:

  1. Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα του ΙΚΑ- ασφαλίζονταν στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ)
  2. Μισθωτοί συγκεκριμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα- ασφαλίζονταν στο πρ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και συγκεκριμένα ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εμποροϋπάλληλοι, προσωπικό επιχειρήσεων ζυθοποιΐας- οινοποιΐας, υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, χημικοί.
  3. Δημόσιοι υπάλληλοι- ασφαλίζονταν στο πρ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Επίσης οι εργαζόμενοι σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ).
  4. Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες- ασφαλίζονταν στο πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και στο πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ

Η τριπλέτα των μειώσεων του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ είναι:

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για ποσά από 200 ευρώ και πάνω με τον νόμο 4051 του 2012 ως εξής:

α) Για συντάξεις έως 250 ευρώ ποσοστό μείωσης 10%

β) Για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ ποσοστό μείωσης 15%

γ) Για συντάξεις από 300 ευρώ και πάνω ποσοστό μείωσης 20%

Ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων με τον νόμο 4093 του 2012 που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και ευρύτερου δημοσίου τομέα στην επικουρική τους, ανάλογα με το ύψος της παροχής. Τα δώρα στην επικουρική δεν είχαν “κουτσουρευτεί” και δίνονταν πλήρη. Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΤΕΑΔΥ.

Περαιτέρω μείωση των επικουρικών με τη ρήτρα του νόμου 4093 του 2012 που μείωνε το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά και τις προηγούμενες περικοπές κατά 5%- 20% στο συνταξιοδοτικό εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.