«Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στο ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;».


0
(0)

«Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στο ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;».

Ερώτηση στα Υπουργεία  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Επικρατείας και Εξωτερικών, κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την υπ’αριθμ.  ΦΕΚ 1604/Β/04-12-2001 Υ.Α χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο και  έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Αντώνης Φ.Παπαδάκης, με μια μεγάλη διαδρομή από το Οροπέδιο Λασιθίου -γεννήθηκε στην κοινότητα Ψυχρού-  στην Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό και τέλος στην Αθήνα είχε πάντα έγνοια για την πρόοδο της Ελλάδας και την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης.

Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Εθνικούς ευεργέτες και του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η διαδρομή και το έργο του είναι ευρέως γνωστά.

Όταν ήταν εν ζωή, η Πολιτεία τον τίμησε με το παράσημο του Σωτήρος και η κηδεία του έγινε με στρατιωτική πομπή από την τότε Μητρόπολη των Αθηνών και το Πανεπιστήμιο ανήγειρε στον τάφο του μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας επιτύμβιο μνημείο.

Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μπούμπουρα δημιουργήθηκε το Ελληνικό πάρκο στην Οδησσό, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018 και είναι πολυθεματικό πάρκο έκτασης 34.000 τ.μ. που βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης, δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν για να τιμηθούν οι Εθνικοί ευεργέτες και μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Φ.Παπαδάκης.

Επειδή με την υπ’αριθμ 135220/05-04-2021 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων, δ/νσης προστασίας και αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων ανακλήθηκε η από 30-03-21 εισήγηση της δ/νσης του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στη συμπλήρωση ή μη της ΥΑ, βάσει της οποίας χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Δ/νσης»,θεωρώντας ότι οι μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και πρέπει να απαλειφθούν.

Επειδή η απόφαση αυτή εγείρει πλήθος ερωτημάτων και προκαλεί αντιδράσεις ακαδημαϊκών, ιστορικών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου) αλλά και εύλογο προβληματισμό.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Ποιοι λόγοι και ποια στοιχεία υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης για συμπλήρωση ή μη της Υ.Α 1604/Β/04-12-2001;

-Με την ανάκληση της εισήγησης της υπηρεσίας, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το ΦΕΚ 1604/Β/04-12-2001 Υ.Α με το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο και  έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;

-Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου ταφικού μνημείου, με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος συμπληρώνονται και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση;».

Να εξαιρεθούν από το υπέρογκο δικαστικό ένσημο οι αναγνωριστικές αγωγές για αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτώματος της κατοχικής περιόδου

Με ερώτηση του ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να εξαιρεθούν από το υπέρογκο δικαστικό ένσημο οι αναγνωριστικές αγωγές για αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτώματος της κατοχικής περιόδου .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με το άρθρο 42 ν. 4640/2019, ύστερα από απαράδεκτη κοινοβουλευτική μεθόδευση τροπολογίας «της τελευταίας στιγμής», η οποία έγινε αποδεκτή, προβλέφθηκε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργείται, μεταξύ άλλων, σειρά σοβαρών ζητημάτων σε ό,τι αφορά στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων, αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας για τα εγκλήματα της κατοχικής περιόδου (1940-1944).

Το Κίνημα Αλλαγής, έγκαιρα με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (τροπολογία και επίκαιρη ερώτηση) ζήτησε την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που σχετίζονται με αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου.

Η Κυβέρνηση αν και αναγνώρισε ότι δημιουργεί πρόβλημα στα μαρτυρικά χωριά αναφορικά με τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος, μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Επειδή οι οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα  κατοχής,  μετά την ανωτέρω ρύθμιση, στερούνται οριστικά της δυνατότητας να ασκήσουν τις αγωγές τους, καθώς τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν για δικαστικό ένσημο είναι υπέρογκα.

Επειδή στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι πολλές χιλιάδες οι αγωγές και η επιβάρυνση τεράστια.

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

-Αφού αναγνωρίσατε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, ότι με την νομοθέτηση σας, αποστερείτε από τις οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, τη δυνατότητα άσκηση αγωγών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτή συνεπάγεται, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξαιρεθεί  από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που σχετίζονται με αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.