Πλαστικά μίας χρήσης: Ποια προϊόντα «τελειώνουν» από το καλοκαίρι του 2020

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Οκτωβρίου 2019 by energinews (admin)

Κωστής Χατζηδάκης: Έως τον Ιούνιο του 2020 η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης

«Τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021 θα απαγορευτούν εντελώς στην Ελλάδα». Το είχε πει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Δύο μήνες αργότερα επανήλθε δυναμικά, όταν από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα τοποθέτησε το ζήτημα της διαχείρισης των πλαστικών στην πρώτη γραμμή της “πράσινης” ατζέντας της κυβέρνησης. Και είναι αυτές οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη διεθνή κοινότητα, οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.), μηδενίζοντας τα περιθώρια για καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: Αυτό που θέλω να τονίσω εγώ είναι πως τη μάχη για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα τη δώσουμε με όλη μας την καρδιά.

Η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020).

Ο νόμος που θα ψηφιστεί με σκοπό να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφορά μεταξύ άλλων μαχαιροπίρουνα πιάτα, καλαμάκια, ποτήρια, μπουκάλια ποτών.

Αναλυτικά ποια προϊόντα αφορά η οδηγία

Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), Πιάτα, Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών

Περιέκτες τροφίμων Κύπελα-Ποτήρια

Περιέκτες ποτών

Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς

Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

7 απλά βήματα μακριά από τα πλαστικά μίας χρήσης

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη κούπα – κύπελο για καφέ και ροφήματα

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη φιάλη νερού (παγούρι) και μειώστε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού

-Έχετε μαζί σας το δικό σας δοχείο όταν αγοράζετε τρόφιμα στο δρόμο, για σνακ ή για κολατσιό. Μεταφέρετε το μεσημεριανό σας και τα άλλα γεύματα σε ένα δοχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Προϊόντα από ανοξείδωτο υλικό και από γυαλί κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

-Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μίας χρήσης. Μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας ένα σετ επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίρουνων.

-Πείτε όχι στο καλαμάκι

-Προτιμήστε αναψυκτικά και μπύρες σε επιστρεφόμενες φιάλες

Η Οδηγία της ΕΕ ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ορίζει:

Τη μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων

Την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης

Την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)

Τη συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα

Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

Είπε ακόμα ότι «Η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020)».

Που θα επιβληθεί ειδικό τέλος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακούλας που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Υπενθυμίζεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη. Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Παράλληλα, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.

πηγη:newsit

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.