Πλήγμα στη φοροδιαφυγή… με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια


0
(0)

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η φορολογική διοίκηση θα μπορέσει να στοχεύσει καλύτερα τον φορολογικό έλεγχο

Την υπολογιστική και αποθηκευτική ισχύ στις ηλεκτρονικές της υποδομές αναζητά αυτήν την περίοδο η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρώτης, πιλοτικής φάσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Πρόκειται για αλλαγή που, όπως προσδοκούν στη φορολογική διοίκηση, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή και κυρίως σε αυτή της μη απόδοσης ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η ολική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα περιορίσει παράλληλα το διοικητικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ θα απελευθερώσει και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου.

Στην πράξη το σύστημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα λειτουργεί ως εξής, τουλάχιστον στην αρχική του φάση: Ο εκδότης του τιμολογίου θα συνεχίσει να το εκδίδει κανονικά σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή.

Στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρίσει τα στοιχεία του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS. Με την ενημέρωση αυτή η σχετική δαπάνη θα καταχωρίζεται αυτόματα στα έσοδα του λήπτη του τιμολογίου και δε θα χρειάζεται ο τελευταίος να το καταχωρίζει. Σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται και στον λήπτη να καταχωρίζει το τιμολόγιο που έλαβε.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης η φορολογική διοίκηση θα μπορέσει να στοχεύσει καλύτερα τον φορολογικό έλεγχο διότι:

– Θα εντοπίζει ασυνήθιστη «εκδοτική δραστηριότητα», όπως είναι οι αξιοσημείωτες διαφορές από μήνα σε μήνα ή από έτος σε έτος,

– Θα μπορεί να υπολογίζει τον μέσο όρο επαγγελματικών δαπανών κάθε επαγγελματικού κλάδου και στη συνέχεια να επικεντρώνει τους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κινούνται πολύ υψηλότερα του μέσου όρου,

– Θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα τον οφειλόμενο ΦΠΑ κάθε επιχείρησης ή επαγγελματία,

– Θα προχωρήσει στην κατάργηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ),

– Θα μπορεί να προσυμπληρώνει τις φορολογικές δηλώσεις του επαγγελματία ή της επιχείρησης με στοιχεία όπως τα ακαθάριστα και τα καθαρά έσοδα, υπολογίζοντας αυτόματα και τον οφειλόμενο φόρο.

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *