Πηγαίνει εισαγγελέα για τον βιασμό της συναδέλφου του – Σοκάρουν τα στοιχεία για τους βιασμούς

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Σεπτεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Εφιάλτης για ξενοδοχοϋπάλληλο στη Χερσόνησο – Σοκ από τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα

Έναν εφιάλτη έζησε τη νύχτα της Τρίτης μια 23χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος στη Χερσόνησο, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από συνάδελφό της, όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία. Η κοπέλα εντοπίστηκε από διερχόμενους οδηγούς σε κακή κατάσταση και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου κατήγγειλε το περιστατικό το οποίο κινητοποίησε την Αστυνομία.

Ο 35χρονος δράστης συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Ωστόσο, όμως, σοκ προκαλούν τα στοιχεία των καταγεγραμμένων βιασμών στη χώρα μας, όπου μεταξύ άλλων εκτιμάται πως οι βιασμοί στην Ελλάδα υπερβαίνουν τους 4.500 τον χρόνο, αλλά δεν καταγγέλλονται!

Η 23χρονη ξενοδοχοϋπάλληλος έμελλε σε αυτή την ηλικία να ζήσει μια οδυνηρή περιπέτεια. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, βιάστηκε λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζονται τόσο η ίδια όσο και ο 35χρονος, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τι συνέβαινε ώστε να σπεύσει για βοήθεια.

Σε κατάσταση σοκ και εμφανώς ταλαιπωρημένη η κοπέλα, με μώλωπες και εκδορές, εντοπίστηκε να περιπλανιέται στην εθνική οδό, περίπου στις 8 προχθές το βράδυ.

Διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν για να τη βοηθήσουν και τη μετέφεραν στο Αστυνομικό Μέγαρο του Ηρακλείου, όπου εξιστόρησε στους αστυνομικούς τι είχε μεσολαβήσει. Όπως ανέφερε, ο 35χρονος είχε αποχωρήσει από τον χώρο του ξενοδοχείου και τον αναζήτησε προκειμένου να τον ρωτήσει κάτι. Ο 35χρονος, ο οποίος κατάγεται από την Αθήνα, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το σημείο όπου τον συνάντησε ήταν απόμερο.

Την αιφνιδίασε και την έσυρε στα χωράφια, όπου την ακινητοποίησε και τη βίασε.

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης, αστυνομικοί έστησαν καρτέρι στον χώρο του ξενοδοχείου για να εντοπίσουν τον κατηγορούμενο. Τελικά ο 35χρονος εμφανίστηκε ατάραχος χθες το πρωί για να πιάσει δουλειά στο ξενοδοχείο, οπότε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, με την υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Την υπόθεση διερευνά προσεκτικά η Ασφάλεια Ηρακλείου.

Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό βιασμού στο νησί μας, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδίως στον γυναικείο πληθυσμό. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο το μαρτύριο που έζησε η 60χρονη βιολόγος Suzanne Eaton στα χέρια του 27χρονου, ο οποίος έκοψε το νήμα της ζωής της με βίαιο τρόπο στα Χανιά στις 2 Ιουλίου. Ο λόγος για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Αφορμή της επίσκεψης της άτυχης 60χρονης γυναίκας στην Κρήτη ήταν ένα συνέδριο Βιολογίας.

Το απόγευμα της μοιραίας εκείνης μέρας είχε βγει για πεζοπορία ή τρέξιμο. Τα ίχνη της όμως χάθηκαν ξαφνικά. Δεν επέστρεψε ποτέ στο δωμάτιό της και την επόμενη μέρα δηλώθηκε η εξαφάνισή της. Ο φερόμενος ως δράστης, λίγες μέρες αφού είχε βρεθεί η σορός της σε μια σπηλιά, παραδέχτηκε το έγκλημα, λέγοντας στις Αρχές πως τη βίασε και μετά την σκότωσε.

Τα στοιχεία των βιασμών

Ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία, συμπεραίνουμε πως μονάχα ένα μικρό ποσοστό βιασμών καταγγέλλεται στις Αρχές. Μάλιστα στη χώρα μας έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επίσημα καταγεγραμμένοι βιασμοί ανέρχονται σε 139 για το 2018, αρκετά αυξημένοι σε σχέση με τους 133 που είχαν καταγραφεί πανελλαδικά το 2017, ενώ ήδη στο πεντάμηνο του 2019 (Ιανουάριος-Μάιος) έχουν καταγραφεί 48 βιασμοί σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πάνω από 4.500 βιασμούς που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν καταγγέλλονται!

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια δηλώνονται στις Αρχές μόλις 200 βιασμοί τον χρόνο, όταν στη Σουηδία – μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό – δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα πάντως, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, το 2017 σε πανελλαδικό επίπεδο έγιναν 133 βιασμοί, 64 απόπειρες και εξιχνιάστηκαν 137 υποθέσεις. Οι δε δράστες ήταν 84 ημεδαποί και 77 αλλοδαποί. Σημειώνουμε πως τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο όσα περιστατικά καταγγέλθηκαν ή για τα οποία επιλήφθηκαν οι Αρχές. Στην Κρήτη καταγράφηκαν 7 βιασμοί, 5 απόπειρες, 11 εξιχνιάσεις, ενώ οι δράστες ήταν 5 ημεδαποί και 7 αλλοδαποί.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτει είναι πως οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την περιφέρεια της Αττικής, όπου σημειώθηκαν 56 βιασμοί, 38 απόπειρες και μόλις 48 εξιχνιάσεις. Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εξιχνιάσεων, πάντως, παρατηρούνται στην επαρχία.

Υψηλότερα από άλλες περιφέρειες της επαρχίας είναι τα ποσοστά που σημειώνονται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 20 βιασμούς και 5 απόπειρες. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα μηδενικά περιστατικά στη Στερεά Ελλάδα.

Περισσότερες συλλήψεις το 2018

Για το 2018, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σημειώθηκαν 139 βιασμοί και 69 απόπειρες, ενώ εξιχνιάστηκαν 174 υποθέσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν υποθέσεις από προηγούμενες χρονιές. Οι δε δράστες ήταν 108 ημεδαποί και 119 αλλοδαποί. Στην Κρήτη καταγράφηκαν 11 βιασμοί και 8 απόπειρες. Εξιχνιάστηκαν 19 υποθέσεις βιασμού, ενώ οι δράστες ήταν 5 ημεδαποί και 15 αλλοδαποί. Σημαντικό στοιχείο είναι πως με την αύξηση των εξιχνιάσεων (174 έναντι 137) εντοπίστηκαν σημαντικά περισσότεροι δράστες το 2018.

Τα στοιχεία για το 2019

Με τα στοιχεία για το 2019 να έχουν συγκεντρωθεί έως και τον Μάιο, σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 48 βιασμοί και 23 απόπειρες. Εξιχνιάστηκαν 49 περιπτώσεις, με δράστες 38 ημεδαπούς και 16 αλλοδαπούς. Για το παραπάνω διάστημα, διαπιστώνεται πως το ποσοστό ημεδαπών-αλλοδαπών δραστών αυξήθηκε δραματικά “υπέρ” των ημεδαπών.

Αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι – Λίγα περιστατικά καταγγέλλονται

Σχολιάζοντας τα κρούσματα που παρουσιάζονται στο νησί μας, η πρόεδρος του Σωματείου Κακοποιημένων Γυναικών, Μαίρη Παχιαδάκη, τόνισε πως «ιδίως το καλοκαίρι παρουσιάζουν αύξηση για πάρα πολλούς λόγους. Ωστόσο είναι λίγα τα περιστατικά που καταγγέλλονται. Βέβαια τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλές γυναίκες-θύματα λύνουν τη σιωπή τους και ζητούν βοήθεια, και τους αξίζουν πολλά “μπράβο”». Όμως, όπως τόνισε η ίδια, το πρόβλημα συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση, και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να πέσει μεγάλο βάρος και στην περίπτωση του θύτη, ο οποίος επίσης χρειάζεται βοήθεια ώστε η βίαιη συμπεριφορά του να μη συνεχίζεται.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.