Περιμένει επιδοτήσεις ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας για να ξεκαθαρίσει τα κόστη και τα νέα τέλη άρδευσης

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Μια δύσκολη καθημερινότητα αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ο ΤΟΕΒ της Ιεράπετρας, όπως και όλοι οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων της χώρας, που έχει προκύψει από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες είναι αδύνατο να πληρωθούν.

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, και έτσι οι ΤΟΕΒ χωρίς να έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις εισπράξεις από την κατανάλωση αρδευτικού νερού δεν μπορούν να διαχειριστούν τα κόστη των τελευταίων μηνών.

Δεν είναι λίγοι οι ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και άλλοι που κινούνται σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να είναι σε θέση να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες άρδευσης του πρωτογενή τομέα.

Σε τοπικό επίπεδο Ιεράπετρας τα οικονομικά δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του βουλευτή Μ. Θραψανιώτη στον ΤΟΕΒ με τον πρόεδρο του οργανισμού Μ. Παπαδάκη να αναφέρει πως το τελευταίο τετράμηνο οι λογαριασμοί για το ρεύμα έχουν φτάσει σε ποσά κοντά στις 400.000 ευρώ και είναι αδύνατο να αποπληρωθούν. Την ίδια στιγμή οι πάροχοι πιέζουν για άμεση αποπληρωμή και όσο δεν έρχονται οι κρατικές επιχορηγήσεις επικρατεί ανησυχία.

Μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως νέες αυξήσεις στο κόστος της άρδευσης έχουν αρχίσει να συζητούνται, όμως ακόμα και έτσι η αύξηση δεν θα μπορεί να καλύψει τα μεγάλα κόστη χωρίς το νερό να μη γίνει ασύμφορο για τους παραγωγούς της περιοχής,

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιεράπετρα είχε δοθεί η δέσμευση από τον κ. Γεωργαντά πως θα υπάρξει κάλυψη στο 80% για τα ποσά των αυξήσεων που έχουν προκύψει λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που στην περίπτωση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στις 200.000 ευρώ για την περίοδο από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το τοπίο που θα διαμορφωθεί από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες επιδοτήσεις δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο στο πως θα επηρεάσει πρακτικά τα έξοδα του οργανισμού, είναι όμως βέβαιο πως ο προγραμματισμός που έχει γίνει έχει πέσει έξω και έτσι δεν μπορεί να δοθεί καμία εγγύηση αυτή τη στιγμή για το ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού τους επόμενους μήνες.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.